Petak, 22 ožujka, 2024

Mixer jednog imidža: Tko je Alessandra Mele koja je zasad gledanija od Leta 3?

Slobodan um, vjera u ljubav i sloboda biti ono što jeste - očito je dobitna karta za ovogodišnju Euroviziju. Dok se jedni čude, drugima se to sviđa. Hoće li pobijediti Mele i/ili nadmašiti naš Let 3, vidjet ćemo

Zahvaljujući Mami ŠČ! kod nas je Eurovizija tema već danima. Nakon puno, puno godina, svi su makar usput čuli kako visoko kotiramo na službenoj rang listi. ŠČ je svakako pokrenuo oprečna tumačenja, očito mu je to sudbina. Sjećam se kako smo na početku studija ruskog jezika učili kako rusko slovo Щ trebamo čitati kao tkzv. “meko Š“, no kod nas se transliterira kao “ŠČ“ – što u udžbenicima, što na službenim stranicama. Nije ta transliteracija naravno važna, barem ne sada.Ključno je da se danima priča o izvedbi i elementima koji su kreacija i provokacija. U okviru rata, ŠČ kao potencijalno rusko slovo nosi poruku.



Sloboda izražavanja -jedni sude, drugi potiču

Dok je Mama ŠČ jedne oduševio, druge zgrozio, pa zato (vjerojatno) danima ne prestaje priča o interpretacijama podteksta, odnosno skrivenog značenja teksta. Uz kreaciju, odnosno provokaciju na potencijalno ruski račun, Let 3 je u izvedbi dosljedan sebi i to se pokazalo kao genijalna “tajna uspjeha“.

Slobodno izražavanje onoga što se drugi ne usude, barem ne tako jasno i glasno, uglavnom donosi veliku pažnju – i potporu ako je u skladu s trendom. Na tu je kartu zaigrala i Alessandra Mele, Talijanka s “norveškim papirima“. Njezina pjesma Queen of Kings ima trenutno cca. 1,8 milijuna pregleda, dakle ispred je naše na službenom YouTube kanalu Eurosonga.

“Ova pjesma pokazuje snagu žene, ali i snagu svih ljudi, o tome koliko je važno osjećati sebe. Ja sam biseksualna i dok sam živjela u Italiji morala sam skrivati tko sam jer neki moji prijatelji i rođaci to nisu odobravali. Zato mislim da je važno prihvatiti ono što jesmo, ne obazirući se na mišljenje drugih, kao i prihvatiti da postoje i loši trenuci u životu iz kojih postajemo jači!” Tim je riječima Alessandra stavila svoju pjesmu u danas željeni okvir interpretacije slobode, a uz melodiju i zarazan ritam koji odmah “ulaze u uho“ i ne izlaze iz glave – pjesma i autorica su zasad potukli konkurenciju.

Vjerujem u ljubav – glavna inspiracija

Alessandra Mele svoj portret u javnosti gradi tako na konceptu slobodne ljubavi. Iako pažnju privlači kroz izjavu o biseksualnosti, nju zapravo stavljanje u definicije smeta. “Sada moram nešto reći, a to je da ne volim to nazivati ​​biseksualnim. I to zato što ste ga na neki način stavili u kutiju. Ali definicija koju dajete je biseksualna, pa ću samo to reći. Ono u što vjerujem je ljubav.(…) Ljubav je posvuda, pa koga briga jeste li muškarac, djevojka, kokoš ili ona. Koga briga? Kad ima ljubavi, ima ljubavi. I zato kažem da sam otvorena za svaku vrstu ljubavi, bila ona s djevojkom, muškarcem ili kokoši (kokošju), jednostavno me nije briga. Vjerujem u ljubav.“ Tako je Mele odgovorila u norveškom podcastu 730.no na pitanje o tome kada je shvatila da je biseksualna. I to je zapravo sukus diskursa na kojem će ona krojiti svoj imidž – poželjan među današnjom publikom.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Alessandra (@alessandram02)

Predstavnica generacije koja odbija kalupe

Inače, Alessandra se prije dvije godine preselila iz Italije u Norvešku (majka joj je Norvežanka, otac Talijan), kako bi se posvetila glazbi. U Norveškoj je upisala privatni koledž LIMPI (Lillehammer Institute of Music Production and Industries), i okušala se u avanturi na The Voice – Norges beste stemme 2022. Sloboda žene kao tema pjesme i sloboda kao tema njezina ljubavnog života dvije su okosnice imidža koji stvara. “Nisam slobodna i s divnim sam dečkom koji mi stvarno pomaže u ovom razdoblju. Ne tražim ništa, samo osjećam. I on ide u LIMPI i tu smo se upoznali. (…)“. Ukratko, Alessandra je predstavnica generacije koja ne želi živjeti u okviru strogo definiranih definicija. Njezin opis slobode je tako odmak od tradicionalnih definicija i pomicanje ka pravu na izbor osjećaja, što je danas najvažnije mnogima. Prema Mele, najveća snaga žene se krije upravo u pozadini njezine predodžbe očekivanja od veze – “Ne tražim ništa, samo osjećam.“ I to je tasnaga slobode o kojoj pjeva.

Slobodan um, vjera u ljubav i sloboda biti ono što jeste – očito je dobitna karta za ovogodišnju Euroviziju. Dok se jedni čude, drugima se to sviđa. Hoće li pobijediti Mele i/ili nadmašiti naš Let 3, vidjet ćemo. Voljeli ili mrzili takve emisije, teško će biti izbjeći gledanje Eurovizije ove godine. Barem se meni tako čini.

Naslovna fotografija: alessandram02

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime