Nedjelja, 13 listopada, 2024

Pogled kroz ekran: Britanija i Balkan -vrtlog života

Srbiju su dva suluda masakra zaledila i zaustavila normalan tijek života, a Velika Britanija okrunila je kralja i odradila prvi dio eurosongovskog trodnevlja. Sve to obilježilo je tjedan od naše zadnje analize

Emotivni rollercoster i mentalno tupilo zahvatili su svakoga tko je gledao kroz ekran u zadnjih tjedan dana. Srbiju su dva suluda masakra zaledila i zaustavila normalan tijek života, a Velika Britanija okrunila je kralja i odradila prvi dio eurosongovskog trodnevlja. Sve to obilježilo je tjedan od naše zadnje analize.



Sve pohvale idu beogradskoj ekipi N1 televizije koja je u nezamislivim uvjetima uspjela najsuvislije, s najviše poštovanja i najmanje lutanja prenijeti ono što se u trenucima znalo, doznavalo i moglo analizirati. Od naših medija najbolje je reagirao RTL što već postaje konstanta otkad u redovima imaju stijenu kvalitete Amadeusa medija Andriju Jarka i Anu Mlinarić. Kultura, profesionalnost, šarm i balončić adrenalina – to je Anin arsenal talenata  koji se pokaže svaki put kad progovori s terena. Koliko god težak zadatak bio ona je sigurna, brza, precizna, znatiželjna i zanimljiva. Možda može zvučati čudno da spominjemo adrenalin u kontekstu priče s ukupno 17 ubijenih i puno ranjenih osoba, ali upravo on pomaže da osoba koja promatra sve i priopćava tugu ostane prisebna i normalna.

Smireni, točni i neeuforični

Adrenalin je dobri princ profesionalnosti. Koliko je bitan vidi se kada, primjerice, nakon RTL -a svratite na Novu i s istog mjesta vidite kako izvještava Barbara Štrbac koju adrenalin nikad nije počastio, a tuga uvukla u svoje pandže. Teško artikuliranije, nizanje nebitnih rečenica i opće nesnalaženje. To je također konstanta na toj adresi otkad su ih napustili najkvalitetniji pojedinci. Prisavlje krije nekoliko dopisnočkih pojedinaca koji do sad nisu bili dovoljno vidljivi. Osječka ekipa prati zbivanja u Srbiji i to radi baš dobro. Hrvoje Šimunović i Marin Ćurić dva su imena za koja smo morali čuti ranije. Suvisli, smireni, točni, neeuforični. Bravo!

Euforija trese Veliku Britaniju. Čestitamo Letu 3 na sletu u finale natjecanja s Mamom ŠĆ!, a posebne čestitke idu Dušku Ćurliću koji je i ovo polufinale komentirao sa sebi svojstvenom dozom profesionalnog minimalizma koji njeguje kad god ga imamo prilike gledati. Nikad riječi viška i nikad reakcija koja nije primjerena.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Duško Ćurlić Ćurla (@dus.curla)

Najprimjerenije događaju krunidbe britanskog kralja reagirao je opet RTL specijalnom emisijom koja je bila informativna i kvalitetna. Znatiželjna Ana Brdarić Biljar u studiju nije težila biti važnija od kraljice i gostiju u studiju. A gosti – oni koje biste željeli i u vlastitom dnevnom boravku. Mirjana Rakić, Tvrtko Jakovina i Ana Muhar Blanquart. Sadržajno zanimljivo, vremenski dovoljno, rtlovski veselo.

Nova TV javlja da je imala najgledaniji krunidbeni program, no tron im je klimav ako znamo da su s emisijom počeli u devet sati ujutro i trajali satima. U nedostatku sadržajnih aduta skloni su statističkoj manipulaciji. Sa zanimljivim gostima i nedoraslom domaćicom Valentinom Baus bili su dugi, lutajući i neinventivni. U mozaik se uklopila i izjava Valentine Baus da je kruna teška poput paketa brašna na glavi. “Probala sam, nije nimalo lako”, veli “kraljica trenutka”. I uistinu, sjaj bivšeg TV lidera nestane poput praha čim se pojavi konkurencija u terminu. 

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime