Utorak, 15 listopada, 2024

Kako održavati božićnu zvijezdu? Cvijet koji je postalo simbol Božića

Kroz svoju nježnu ljepotu, božićna zvijezda, kao simbol Božića, postavlja pred nas izazove koji nisu uvijek očiti na prvi pogled

U blještavim nitima zimske idile, božićna zvijezda, sa svojim intenzivno crvenim listovima, postaje neizostavan simbol radosti i topline tijekom blagdanske sezone. No, iza ove prekrasne biljke krije se umijeće održavanja koje zahtijeva pažnju, strpljenje i pravilno njegovanje. Kroz svoju nježnu ljepotu, božićna zvijezda postavlja pred nas izazove koji nisu uvijek očiti na prvi pogled. Kako bi vaš cvijet živio što duže, donosimo trikove i izazove s kojima se susrećemo dok pokušavamo sačuvati njegovu sjajnu eleganciju tijekom čarobnog razdoblja blagdana.



Gdje smjestiti božićnu zvijezdu u svom domu?

Božićna zvijezda najviše uživa u neizravnom svjetlu, dok je izložba snažnom sunčevom svjetlu ili propuhu može značajno oštetiti, uzrokujući opadanje listova. S obzirom na njezinu osjetljivost, čak i kratko izlaganje niskim temperaturama može imati negativne posljedice, stoga je važno održavati optimalnu temperaturu između 18 i 20 stupnjeva. Prilikom donošenja božićne zvijezde u dom, preporučuje se postupak aklimatizacije kako bi se izbjegao šok između vanjske i unutarnje temperature. Na primjer, ako je biljka bila izložena niskim temperaturama u automobilu, preporučuje se ostaviti je neko vrijeme u hodniku kako bi postepeno prihvatila toplinske uvjete.

Kako i koliko često zalijevati božićnu zvijezdu? 

Božićnu zvijezdu treba zalijevati prema uvjetima zraka u prostoriji. Ako je zrak suh, preporučuje se svakodnevno zalijevanje, dok je inače uobičajeno obavljati ovu radnju svakih četiri do pet dana, odnosno kada primijetite da je zemlja osušena ili primijetite promjene na listovima biljke. Preporučljivo je prakticirati zalijevanje odozdo, stavljajući podložak s vodom ispod tegle te dopuštajući da zemlja upije vodu tijekom 30 minuta. Nakon toga, višak vode treba ukloniti iz podloška. Iako se često preporučuje zalijevanje odozdo, stručnjaci naglašavaju da nije pogrešno zaliti biljku direktno u zemlju ili pošpricati listove. Iako božićnoj zvijezdi ne smeta lagano prskanje, to nije esencijalno za njezinu dobrobit. Važno je izbjegavati stajanje vode u podlošku predugo vremena, jer to može negativno utjecati na biljku.

Briga nakon blagdana

Da biste potaknuli ponovno cvjetanje božićne zvijezde i uživali u njezinim raskošnim crvenim listovima nakon njihovot otpadanja, preporučuje se slijedeći postupak: odrežite grančice na dužinu od 10 do 15 cm nakon što biljka izgubi lišće. Zatim premjestite biljku u prostoriju s temperaturom u kojoj se temperatura kreće između 10 i 15 Celzijevih stupnjeva. Nakon dva mjeseca, presadite biljku, zalijte je i postavite na svjetlije mjesto kako biste potaknuli njen rast. Važno je naglasiti da pri orezivanju biljke nosite rukavice zbog otrovnosti njenog soka.

Za očuvanje crvene boje božićne zvijezde važno je simulirati prirodne uvjete koje ona ima vani. Preporučuje se korištenje kutije kojom ćete je pokrivati čim padne mrak, odnosno već pri zalasku sunca. Ovaj postupak treba početi već oko sredine rujna, a do početka listopada biljka će početi prikazivati tamniju nijansu lišća. To su ključni koraci koji omogućuju ponovni cvat ovog zrcenog raskošnog cvijeta.

Fotografije: Unsplash, Pixabay

 

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime