Subota, 8 siječnja, 2022

Vaša će božićna zvijezda biti najljepša – uz ove trikove za njegu!

Donosimo sve 'male tajne' kako odabrati što kvalitetniju biljku kod trgovca te kako je kod kuće njegovati da izgleda što ljepše. Pa da onda i izdrži što dulje kao jedan od simbola božićnog ugođaja i kao prekrasan ukras našeg doma

Blagdanski je ugođaj nezamisliv bez mirisa ispečenih keksića, svjetlosti svijeća i cvjetnih božićnih zvijezda. Sigurno ste već s veseljem odabrali svoj primjerak poinsetije i s ponosom je stavili u neki kutak doma. Možda baš na prozor jer božićna zvijezda voli osvijetljeni kutak i toplinu.

Kako bi vaša zvijezda ove godine bila najljepša u kvartu, a vjerujemo i među rodbinom i prijateljima 🙂 poslužite se savjetima stručnjaka iz organizacije Stars for Europe koji znaju sve trikove kako da ova biljka tjednima izdrži u najboljem mogućem izdanju.

Kako odabrati kvalitetnu biljku

Ako odaberete biljku dobre kvalitete i slijedite sve ove savjete, vaše će božićne zvijezde dugo cvjetati. Visoko kvalitetnu biljku prepoznajemo po neoštećenom lišću i malim žutim cvjetovima koji pupaju u središtu. Tlo ne smije biti ni isušeno niti natopljeno vodom. Prodavač biljaka koji ih voli smjestit će svoje božićne zvijezde dalje od ulaznog prostora u trgovinu koji je izložen propuhu.

Na putu kući važno je umotati vašu božićnu zvijezdu u papir kako bi je zaštitili od propuha i temperature ispod 12°C. To je štiti od oštećenja koja su u početku nevidljiva, ali mogu dovesti do preranog gubitka lišća nakon nekoliko dana.

Božićne zvijezde trebaju svjetlost i toplinu

Božićne zvijezde se osjećaju kao kod kuće u toplom, osvijetljenom prostoru, daleko od propuha. Idealna temperatura je između 15 i 22 stupnja, što ove biljke čini pogodnim za spavaće i dnevne sobe.

Budući da božićna zvijezda potječe iz tropskog Meksika, treba joj puno svjetla. U zimskim mjesecima sretna je kada se nalazi uz prozor okrenut prema jugu. Izravna sunčeva svjetlost nije problem jer u našim klimatskim uvjetima od sredine listopada pa nadalje opasnost od previše sunčeve svjetlosti koja pogađa lišće gotovo ne postoji. Međutim, dovoljna razina svjetla je važna kako bi biljka mogla rasti i uspijevati. S druge strane, božićne zvijezde mrze propuh pa biste ih uvijek trebali smjestiti na zaštićeno mjesto. Ako je previše izložena propuhu, ova biljka koja voli toplinu može početi gubiti lišće.

Kako je zalijevati

Božićne zvijezde zahtijevaju različite količine vode ovisno o lokaciji, sobnoj temperaturi, biljci i veličini posude. Za standardnu posudu promjera 13 cm nije potrebno više od male čaše vode, tj. oko 0,2 litre. To sprječava začepljenje i preplavljivanje velikih pora u zemlji. Mini božićnim zvijezdama nikako ne treba više od jedne male čaše vode. Višak vode koji se nakon 10 minuta još uvijek nalazi u tegli za cvijeće treba ukloniti.

Zalijevajte božićne zvijezde kada je tlo osjetno suho. To može biti svaki dan ako se biljka nalazi blizu radijatora u suhoj sobi ili tek svaki drugi ili treći dan na drugim mjestima. Kakvo je stanje možete provjeriti pažljivim podizanjem biljke. Ako se čini laganom, vrijeme je za zalijevanje. Vrijedi napomenuti da se manje posude osuše brže od većih pa će ih trebati češće zalijevati. Mini božićne zvijezde treba provjeravati svaki dan.

Ove biljke možete zalijevati i namakanjem odozdo, što će natopiti zemlju više od uobičajenog zalijevanja. Ako se dvoumite, bolje je božićne zvijezde držati malo sušima (nego previše vlažnima) te ih zalijevati po malo i češće, umjesto rijetko ali u velikoj količini. Božićne zvijezde posebno su dugotrajne kada se gnoje jednom tjedno, otprilike četiri tjedna nakon kupnje, korištenjem komercijalnog tekućeg gnojiva za cvjetanje kućnih biljaka u dozi navedenoj na pakiranju.

Pročitajte još...

Nema Božića bez njega: Imamo recept za najukusniji panettone u gradu!

Rijetko koji Božić može proći bez tradicionalnih delicija i punog stola, a jedna od njih zasigurno je panetone, tradicionalni desert koji nam u blagdansko vrijeme krasi stol poput najljepše skulpture, a nepca nam nagrađuje nježnom teksturom i punoćom okusa

25 dana dobrih djela na Mixer.hr: Smiksajmo ih zajedno!

Smiksajmo zajedno krug dobrih djela i podarimo jedni drugima veselje - ono što nam ovih dana toliko nedostaje. I dokažimo da duh Božića i zajedništva nikad nije bio jači.

Chez Darling: Tart Tatin ilitiga sapiranje ljage sa Stephanieinog imena

Tart Tatin jedna od najpoznatijih svjetskih slastica, a naši ljudi ju uglavnom ne poznaju. A ako i znaju za nju, onda znaju krivu legendu. Želim naglasiti genijalnost ovog deserta i odati svojevrsni hommage preopterećenim kuharicama...

Adventski vijenac: 10 ideja za izradu najljepših ukrasa za vrata – u zadnji tren!

Ako ste kojim slučajem ove godine, iz raznih razloga zaboravili ili zakasnili kupiti adventski vijenac, ili namjeravate iskoristiti onaj od prošle godine, donosimo vam 10 brzih i jednostavnih ideja kako ga u pola sata ukrasiti da izgleda - jedinstveno i bajkovito!

Povezano

Najbolja novogodišnja odluka: 11 praktičnih i jednostavnih prijedloga za održivi život!

Želite li ekološki osvijestiti i sebe i svoju okolinu, donosimo praktične i jednostavne prijedloge, a usvojite li samo jedan od njih - za nas ste na dobrom putu da doista i postanete 'superheroj' planeta Zemlje!

Održivi Božić: Kako najljepše doba godine učiniti prekrasnim i za naš planet?

Jedna lekcija koju smo nedavno naučili je važnost smislenog povezivanja s našim voljenima. Ako razmislimo o ovom osjećaju, onda se održivi Božić uopće ne čini kao takav napor...

Inovacija: Mini vjetroturbina koja proizvodi dovoljno energije za napajanje svakog doma

Dizajner i poduzetnik Joe Doucet stvorio je uređaj za usmjeravanje snage vjetra koji se nalazi unutar kinetičke skulpture veličine zida, a proizvodi dovoljno energije za napajanje nekog privatnog doma

Nove biorazgradive maske na biljnoj bazi zatvaraju krug recikliranja

Ovo je prva maska ​​na svijetu za jednokratnu upotrebu napravljena od 100% biljnih materijala. Osim toga, američkim kupcima tvrtka nudi i 1 dolar kredita u trgovini za svaku Oceanshield masku koju vrate

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime