Subota, 20 srpnja, 2024

26 godina od smrti princeze Diane: Kako je promijenila kraljevsku obitelj?

Na današnji dan, 31. kolovoza, obilježava se srebrna godišnjica Dianine prerane smrti. Princeza je preminula u 36. godini života u tunelu Pont de l'Alma u Parizu 1997. I dok palača nikada nije razumjela nju, niti njezinu moćnu vezu s javnosti, sjećanje na Dianu ne blijedi, kao ni promjene koje je uvela u kraljevsku obitelj

Čak i u smrti, Diana je dokazala da je palača u krivu. Sada, 26 godina nakon što je princeza od Walesa preminula, još uvijek je se često nalazi na naslovnicama, a o njoj su napisani mnogi tekstovi. Diana je i dan danas inspiracija u svijetu mode, ljepote, ali i dobročinstva i velikodušnosti.Na današnji dan, 31. kolovoza, obilježava se srebrna godišnjica Dianine prerane smrti. Princeza je preminula u 36. godini života u tunelu Pont de l’Alma u Parizu 1997. I dok “ljudi u sivim odijelima”, kako je nazivala dvorjane palače, nikada nisu razumjeli nju, niti njezinu moćnu vezu s javnosti, sjećanje na nju ne blijedi, kao ni promjene koje je uvela u kraljevsku obitelj.

Princeza naroda i ljudskih srca

Nakon 10. godišnjice njezine smrti, jedan viši pomoćnik palače izjavio je, “nadam se da sada možemo podvući crtu ispod svega”, kraljevskom novinaru UK Daily Expressa Richardu Palmeru. Koliko su samo bili u krivu – sjećanje na Dianu će sasvim sigurno trajati dulje nego na mnoge druge članove kraljevske obitelji. Diana je sebe nazvala “kraljicom ljudskih srca” u onom kontroverznom intervjuu Panorame s Martinom Bashirom 1995. godine i tada je ta titula dočekana s mješavinom nevjerice i podsmijeha, no dvije godine kasnije, nakon njezine smrti, britanski premijer Tony Blair ju je brzo nazvao “princezom naroda”.

Palača je nije razumjela, rekla je, “zato što radim stvari drugačije, zato što se ne pridržavam pravilnika, zato što radim iz srca, a ne iz glave, i iako me to dovodi u probleme u mom poslu,  netko mora otići tamo i voljeti ljude i to pokazati”, rekla je Bashiru. “Doživljavaju me kao neku vrstu prijetnje, a ja sam ovdje da činim dobro: nisam destruktivna osoba. Mislim da je svaka snažna žena u povijesti morala proći sličan put i mislim da je snaga ta koja uzrokuje zbunjenost i strah.” Doista nisu znali što bi s njom – kako iskoristiti njezinu ogromnu popularnost, kako joj pomoći da prebrodi i to i svoje emocionalne probleme. I nisu znali kako smisliti što dalje, kad su se ona i Charles rastali.

Pokažite malo suosjećanja

Diana nije tiho otišla u razvod ili smrt. Neviđeni razmjeri i snaga javnog oplakivanja izvršili su dosad nečuven pritisak na kraljevsku obitelj da odustane od svojih zagušljivih protokola i spusti zastavu nad Buckinghamskom palačom. “Koga briga što kaže pravilnik, pokažite malo suosjećanja”, bila je njezina poruka. Dakle, što je to bilo u Diani da je još uvijek predmet dokumentaraca, filmova, knjiga i kolumni, i to sada kad je cijela generacija odrasla koja je uopće ne poznaje? Odgovor je teško definirati, poput nje. Bila je kontradiktorna osoba, koja se suočavala s unutarnjim i vanjskim borbama, činila je puno dobra i puno griješila. Ali bila je lijepa, pametna i suosjećajna. Štoviše, bila je stvarna. I dok je njezino životno putovanje prekinuto, čini se da njezina priča nikada neće završiti.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Princess Diana Spencer (@princesdianaa)

 25 načina na koje je Diana zauvijek promijenila kraljevsku obitelj

Prošlo je 25 godina otkako je Diana, princeza od Walesa umrla 31. kolovoza 1997., a tijekom tih četvrt stoljeća kraljevska se obitelj dramatično promijenila, zahvaljujući Narodnoj princezi i njezinoj trajnoj ostavštini. Kako bismo obilježili godišnjicu, evo 25 načina na koje je Narodna princeza zauvijek promijenila kraljevsku obitelj.

Učinila je normalnim otvoreno tugovati

Kad je Diana umrla, došlo je do izljeva tuge kakv nije viđen nikada do tada – vrata Kensingtonske i Buckinghamske palače pretvorila su se u vrtove cvijeća. Era ukočene gornje usne, kako je William kasnije rekao, je završila.

Dotaknula bi djecu tijekom obilazaka

Kraljica je prvi put dodirnula dijete u javnosti u Australiji i Novom Zelandu 1970., bio je veliki “šok” kada je novopečena Diana počela maziti djecu na svojim javnim izlascima, desetljeće kasnije. I spustila bi se na njihovu razinu. Osim što ih je mazila, Diana je slavno čučala kako bi razgovarala s djecom, dijeleći s njima osobne podatke i čineći da se osjećaju posebnima. Catherine to nastavlja činiti.

Skinula je rukavice

Sada zvuči glupo, ali Diana je skinula rukavice kako bi mogla dodirivati ​​ljude kožom o kožu. Rukavice i formalnost postali su prošlost. Inače ih je kraljevska obitelj nosila zbog straha od zaraze bolestima.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Princess Diana Spencer (@princesdianaa)

Zagrlila je oboljele od AIDS-a

Kad je Diana kasnih 1980-ih dodirnula i zagrlila oboljele od AIDS-a, bilo je to radikalno, ali je znala kakvu moć ima u mogućnosti promijene percepcije javnosti.

Diana se zalagala za ono što drugi nisu

Također je vodila kampanju za beskućnike i dobrotvorne organizacije za čišćenje mina, doslovno hodajući kroz minsko polje u Angoli za Halo Trust. William i Harry kasnije su preuzeli njezinu dobrotvornu akciju.

Pokazala je Williamu i Harryju pravi život

Diana je željela da njezini sinovi vide sve strane života i povela ih je da upoznaju oboljele od AIDS-a i beskućnike, izvan kamera. To je imalo dubok učinak na njih oboje.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Princess Diana Spencer (@princesdianaa)

Postalo je normalno pričati o mentalnom zdravlju

Diana je bila iznimno otvorena, čak i kada je riječ o njezinoj bulimiji. To je utrlo put Williamu i Harryju da pokrenu svoju inicijativu za mentalno zdravlje “Heads Together” i podijele svoja emocionalna putovanja – nešto što Harry posebno nastavlja činiti.

Zbog njezine smrti kraljica je prekršila protokol

Jedna od najsimboličnijih promjena dogodila se kada je sila javnog mnijenja natjerala kraljicu da spusti zastavu na pola koplja iznad Buckinghamske palače, kršeći protokol, ali idući u korak s vremenom.

… i pokazala emocije

To je također natjeralo kraljicu da održi mnogo emotivniji govor nego što je ikada učinila, rekavši: “Ono što vam sada kažem… govorim iz srca. Ja vjerujem da se iz njezina života i iz izvanredne i dirljive reakcije na njezinu smrt mogu izvući pouke.”

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Princess Diana Spencer (@princesdianaa)

 Njezino nasljeđe živi kroz supruge njezinih sinova

Mnogo se govorilo o tome da je Diana bila “obična pučanka”, no ipak je bila aristokratkinja u usporedbi sa ženama s kojima su se njeni sinovi oženili – Catherine, čija je majka Carole bila stjuardesa, i Meghan, holivudskom glumicom. Promjenila je nasljeđe kraljevske obitelji.

Proslavila je kraljevstvu obitelj u Americi

Iako je kraljica uvijek bila dobrodošla u SAD-u, Diana je sa sobom u donijela kvalitete rock zvijezde. To je utrlo put Williamu i Catherininom prijemu u Hollywoodu 2011., a kasnije i Harryju i Meghan.

I razmišljala je da se tamo preseli

Diana je toliko voljela SAD da je njezin batler Paul Burrell rekao da se želi tamo preseliti. Harry je upravo to učinio.

Harry nastavlja svoj komplicirani odnos s novinarima

Diana se udvarala novinarima, često je i sama dojavljivala kolumnistima gdje se nalazi, ali ju je to i mučilo. Ovaj složeni odnos nastavlja se s Harryjem.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Princess Diana Spencer (@princesdianaa)

Promjenila je bračne zavjete

Zaklinje li se više ijedna mladenka da će više “slušati” svog muža? Za to je zaslužna Diana, koja se smatrala iznimno modernom jer je to odbila reći kad se udala za Charlesa 1981.

Bila je zabavna mama

Diana je bila mlada, zabavna, praktična mama, slikana kako se brčka u bazenu ili djecu vodi u zabavne parkove. Odgajala je na moderan način pun ljubavi i svaka kraljevska majka iza nje je činila isto. Prije Diane, to je bilo nezamislivo. 

Odabrala je obližnje škole

Dok je kraljica bila pod obukom kod kuće, a Philip se spakirao s Charlesom, Andrewom i Edwardom u Gordonstoun u Škotskoj, Diana je odabrala Ludgrove Prep, zatim Eton, blizu Windsora. Bila joj je važna blizina, ne povijest škole. SLičnu odluku su donijeli William i Catherine.

Letjela je sa svojim bebama

Za razliku od kraljice, koja je malog Charlesa ostavljala kod kuće kad je putovala, Diana se nije htjela rastati od svoje djece, povela je malog Williama sa sobom na australsku turneju 1983. William i Catherine učinili su isto s Georgeom 2014.

Ona je “napisala” tu knjigu

Diana je 1992. godine snimila vrpce za knjigu Andrewa Mortona “Diana: Her True Story”. Bila je odlučna da se čuje njezin glas, a 30 godina kasnije, Harry će učiniti isto sa svojom autobiografijom.

Kraljica je postala mnogo zabavnija

Diana nikada ne bi vjerovala da će kraljica jednog dana pristati “skočiti padobranom” na Olimpijski stadion ili popiti čaj s Paddingtonom, ali Njezino Veličanstvo postajalo je mnogo zabavnije kako su godine prolazile.

Postavila je modni predložak

Dok su mlada Elizabeta i princeza Margaret bile glamurozne u svoje vrijeme, Diana je bila modni fenomen. To se nastavilo s Catherine i Meghan.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Princess Diana Spencer (@princesdianaa)

Bila je prizemna

Puno se priča o njezinoj tuzi, ali Diana se također jako zabavljala i nije se bojala pokazati svoju šašavu stranu, volela je skijati i ići u zabavne parkove.

Bila je filantropkinja

Diana nije samo posjećivala događaje kako bi podigla svijest, već je otišla korak dalje kada je prodala svoje haljine u dobrotvorne svrhe 1997. u New Yorku.

Planirala je snimati dokumentarce…

Prije smrti, Diana je bila uzbuđena što će početi snimati dokumentarne filmove, a prvi bi bio o nepismenosti. Harry i Meghan nastavili su ovu viziju.

Naslovna fotografija: Screenshot Youtube

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime