Ova godina nam je donijela mnogo produženih vikenda koji nam došli kao naručeni. Mnogi su iskoristili priliku i spojili slobodne dane, a sada se nudi još jedna takva prilika s blagdanom u svibnju koji pada u četvrtak – savršeno vrijeme za produljeni odmor do ponedjeljka. To je posljednja prilika prije završetka školske godine i početka užurbanog lipanjskog radnog ritma, idealna za napuniti baterije prije finalnog sprinta. Zato sada možete zaboraviti na kućanske poslove poput čišćenja i spremanja – vrijeme je za opušten, zabavan piknik! Ali, kao i kod svakog okupljanja, važno je napraviti dobar plan kako bi sve prošlo bez ikakvih poteškoća, pa ćemo podijeliti s vama korisne smjernice. Tu će se naći i koji fini recept, ne brinite, na sve smo mislili!
Dobra organizacija je pola posla
- Dogovor: Ako idete kao ekipa, svakako dogovorite tko će što ponijeti. Netko neka bude zadužen za hranu, netko za piće (kava svakako), netko za stolice i dekice, netko za pribor… I dogovorite se da bar taj dan mobitele koristite isključivo za fotkanje.
- Mjesto za piknik: Birajte mjesto koje je lako dostupno automobilom ili biciklima. Provjerite ima li dovoljno hlada, gdje su kante za otpad i sanitarni čvor. Izbjegavajte visoku travu i preveliku blizinu vode kako u vašem pikniku ne bi uživali i nepozvani gosti, poput krpelja i komaraca.
- Obavezna oprema: Ako na lokaciji nema stolova i klupa, ponesite sve što može poslužiti za izležavanje (dekice za piknik, prostirke za plažu, sklopive stolice… ). Rashladne torbe pripremite na vrijeme. Obavezno ponesite vreće za smeće, sprejeve protiv insekata i kremu sa zaštitnim faktorom. Razmislite i o flasterima i kremama nakon uboda i ne zaboravite vodu.
- Odjeća i obuća: U skladu s vremenom i mjestom. Slojevito (pogotovo ako krećete rano ujutro) i lagano. Birajte samo opušteno i ugodno. I svakako pustite klincima da se taj dan zaprljaju – u prirodi ste.
- Pribor: Kad ste već u prirodi, budite u skladu s njome i ponesite papirnate čaše i drveni pribor za jelo. A želite li piknik podići na višu razinu, ponesite pribor od kuće. Ili možete jesti rukama – na pikniku je dozvoljeno sve!
- Hrana: Osnova svakog piknika. Bez obzira na to što jedete vani, potrudite se da je i taj obrok izbalansiran i raznovrstan. Pakirajte zgodne, male zalogaje, salate u zdjelicama – sve već unaprijed pripremljeno, narezano i začinjeno. Iznenadite ekipu kakvim novim receptom, vjerujemo da je mnogima brze hrane preko glave.
Piknik je postojao već u 18. stoljeću
Znate li da piknik, prema nekim izvorima, potječe iz vremena Francuske revolucije u 18. stoljeću? Tada je francusko plemstvo, bježeći od nemira, često zajedno blagovalo na otvorenom, svaki gost donoseći svoj doprinos. Ova praksa bila je popularna i u 19. stoljeću, a kasnije je procvjetala s pojavom plastičnih posuda i termosica. Čak postoji i ‘Svjetski dan piknika’, koji se slavi 18. lipnja.
Zapravo, piknik može predstavljati idealnu priliku da započnete tradiciju pripremanja jednostavnih i ukusnih obroka koji nisu uobičajeni za druženja na otvorenom. Razmazite se sa slanim fritulama, iznenađujućim palačinkama ili polpetama od povrća – budite kreativni! Za inspiraciju, možete koristiti super ‘šalabahter’ koji nudi besplatne recepte za zanimljiva jela koja su gotova za samo 30 minuta.
Za više ideja o tome što ponijeti na piknik, donosimo vam jednostavne recepte za super jela koja su gotova za samo pola sata!
RECEPT: Polpete od povrća
Sastojci za 4 porcije:
- 280 g batata
- 170 g tikvice
- 3 mlada luka
- 1 jaje
- 40 g brašna
- 100 g feta sira
- 2 žličice Kotányi Quick & Easy za Grill
- Ulje, za prženje
Za umak:
- 160 g grčkog jogurta
- 1 žličica meda
- Sol i papar, po ukusu
- Sok i korica ½ limete
- 1 žličica naribanog đumbira
- 2 žličice Kotányi začinskog bilja na dalmatinski
Priprema
- Batat ogulite i naribajte na ribež za sir. Tikvicu operite i naribajte na isti ribež. Mladi luk sitno nasjeckajte. U zdjelu ubacite povrće i dodajte sve ostale sastojke te dobro promiješajte.
- Zagrijte oko 100 ml ulja na srednje jakoj vatri. Žlicom oblikujte malene polpete i stavljajte ih u ulje. Pržite oko 3 minute sa svake strane. Pečene polpete izvadite na pladanj obložen ubrus papirom.
- Za umak u zdjelici sjedinite sve sastojke. Poslužite polpete uz umak.
RECEPT: Slana dutch baby – Slana palačinka iz pećnice
Sastojci za 2 porcije:
- 3 jaja
- 160 ml mlijeka
- 1 ½ žličica Kotányi Quick & Easy mješavine začina za Krumpir
- 1 žličica šećera
- 80 g glatkog brašna
- 30 g naribanog parmezana
- 40 g maslaca
- Serviranje
- 100 g šunke
- 3 žlice grčkog jogurta
- Rikola
- 2-3 rotkvice
- Papar i sol, po želji
Priprema:
- Zagrijte pećnicu zajedno s tavom od lijevanog željeza na 220 stupnjeva. U zdjeli izmiksajte jaja 1 minutu na srednjoj jačini. Dodajte mlijeko, šećer i Quick & Easy začin za krumpir te nastavite miksati još minutu. Na kraju dodajte brašno i parmezan te kratko izmiksajte.
- Izvadite tavu, dodajte maslac i lagano protresite dok se maslac ne rastopi. Ulijte smjesu od palačinke i stavite u pećnicu. Pecite 18 minuta bez otvaranja vrata pećnice.
- Za to vrijeme pripremite nadjev: rikolu operite i začinite, rotkvice naribajte. Poslužite palačinku uz nadjeve.
RECEPT: Slane fritule sa slaninom i sirom
Sastojci za 6 porcija:
- 180 g glatkog brašna
- 1 žličica Kotányi vinskog kamena
- 1 žlica Kotányi Quick & Easy mješavine začina za povrće
- 1 jaje
- 180 ml tekućeg jogurta
- 1 žličica šećera
- 80 g sira, naribanog (gauda, edamer, tilzit)
- 70 g slanine, sitno sjeckane
- 1,5 l ulja, za prženje
Priprema:
- U zdjeli sjedinite brašno, vinski kamen i Quick & Easy začin za povrće. U drugoj zdjeli pjenjačom umutite jaje, jogurt i šećer. Dodajte sir i slaninu i kratko promiješajte. Na kraju ubacite suhe sastojke i nježno sjedinite špatulom.
- Zagrijte ulje u dubljem loncu dok ne postigne temperaturu od 170 stupnjeva. Provjerite da li vam je ulje dovoljno zagrijano tako da umočite vrh kuhače u ulje. Ako se po stijenci kuhače pojave mali mjehurići možete ubacivati smjesu.
- Žlicom vadite smjesu i ubacujte fritule u ulje. Pržite na umjerenoj vatri 5 – 7 minuta (do zlatno smeđe boje) uz povremeno miješanje. Pečene fritule izvadite u sito kako bi se iscijedio višak masnoće, a fritule ostale hrskave. Poslužite ih uz umak po želji.
Naslovna fotografija: Pexels