Četvrtak, 28 rujna, 2023

U Gorski kotar za Međunarodni praznik rada ili – bilo koji vikend!

Ove godine zbog duže zime, proljeće tek sada stiže, a doživjeti ga u kanjonima, šumama, uz rijeke i jezera predstavlja magičan spoj zvukova, mirisa, boja i doživljaj kojeg pamti svaka stanica vašeg tijela. 

Žudite li se istinski relaksirati i sakriti od užurbanog, stresnog života u okrilje čiste, netaknute prirode, destinacija za odmor tijekom Međunarodnog praznika rada svakako je Gorski kotar.Nedovoljno je reći da ste na ovom području povezani s prirodom, vi ste naprosto jedno s prirodom u Gorskom kotaru. Što je ujedno prava formula za istinsko oslobađanje od stresa i potpunu regeneraciju duha i tijela koja nam svima treba kao odmak i nagrada za radnu svakodnevicu.

Od jednostavnih šetnji do adrenalinskih destinacija

Ova destinacija istražuje u svom, vlastitom ritmu, neovisno jesti li ljubitelj adrenalina i visina ili težite opuštenoj jednostavnoj šetnji. Dodatna motivacija za posjet Gorskom kotaru upravo u ovo svibanjsko vrijeme leži u činjenici da ćete moći uživati u veličanstvenom prizoru kada priroda odijeva svoje proljetno ruho. Naime, ove godine zbog duže zime, proljeće tek sada stiže, a doživjeti ga u kanjonima, šumama, uz rijeke i jezera predstavlja magičan spoj zvukova, mirisa, boja i doživljaj kojeg pamti svaka stanica vašeg tijela. 

Šetnica dolinom rijeke Kupe, za Bregon -(foto Renata Brajdić)

Što je must see u Gorskom kotaru?

Gorski kotar je destinacija koju kad jednom posjetite često joj se vraćate jer naprosto nema područja koje ne želite istražiti. Svojom površinom zahvaća 1275m2 iliti dvije površine grada Zagreba. Kvartovsku priču u ovom kraju zamjenjuju prave male prirode oaze koje, naprosto, nemate srca napustiti. U čabarskom kraju izvor rijeke Kupe, jedna od najljepših, neriješenih zagonetki krša, fascinira svakog posjetitelja. Vodena masa je oblikovala jezero tirkizne boje povrh kojeg se nadvija Gavranova stijena, gotovo ravno odrezana litica visoka čak 250 m.

Izvor Kupe (foto Višnja Bolf)

Ovo područje pripada najnižim dijelovima Nacionalnog parka Risnjaka koji je poslastica za istinske ljubitelje prirode. Velebni masiv Risnjaka, bjelinom svojih golih uzdignutih stijena na najvišim vrhovima, dominantno je izdignut nad zelenilom goranskih šuma.

Stress free izleti: Pobjegnite od pandemije na najljepše hrvatske planine

Kao kruna kamenih uzvisina izdvaja se Veliki Risnjak (1528 m), jedan od najljepših hrvatskih vidikovca i njemu bliski srodnik, udaljen svega 3 km, vrh Snježnik (1506 m) koji je kamenit, okružen cvjetnim planinskim livadama. Sa Snježnika se otvara prekrasan pogled na sve četiri strane svijeta.

Risnjak (foto Snježana Šimunović)

Ljubitelji visina i dobrih vidikovaca uživat će i na vrhu Preradović smještenom u na području Fužina, vidikovcu Perić u Skradu, te vidikovcu Kavrnaca u Brod Moravicama. Na listu što nezaobilazno trebate posjetiti u Gorskom kotaru svakako stavite i kanjon Kamačnik gdje se rječica Kamačnik ulijeva u rijeku Dobru. Inače se Kamačnik ubraja u 5 najdubljih izvora u Hrvatskoj, a uz pomoć tableta i napredne tehnologije možete uživati i u poučnoj stazi koja nije zahtjevna za šetnju. Ako niste, ili naprosto želite ponoviti, svakako je poželjno posjetiti Vražji prolaz i Zeleni vir, zaštićeni prirodni rezervat Gorskog kotara koji se nalazi kod Skrada. Vražji prolaz je kanjon koji uz atraktivnu špilju Muževa hišica i izvor Zeleni vir s fascinantnim slapom potoka Curka čini jedinstvenu cjelinu u kojoj ćete bezrezervno uživati.

Vražnji prolaz (foto Višnja Bolf)

Želite li zaviriti u dubine utrobe majke zemlje i doživjeti njezinu čarobnu arhitekturu svakako posjetite i špilju Vrelo u Fužinama te Lokvarku u Lokvama. Šetnje uz Lokvarsko jezero te jezera Bajer, Lepenica i Potkoš, autentične riznice biljnog i životinjskog svijeta, osigurat će vam neprikosnoven doživljaj. Naprosto, još samo moramo spomenuti i hrvatski Stonehenge, tj. Matić poljanu u Mrkopolju koja je simbol borbe za slobodu gdje jer priroda, u jednoj noći, u potpunosti preuzela kormilo i pri kraju drugog svjetskog rata smrznula 26 ratnika. Ovo izletište memorijalnog je karaktera gdje nas 26 uzdignutih kamena na prostranoj livadi zadivljuje i služi kao podsjetnik koliko je bitno njegovati blagodati mira.

Foto Višnja Bolf

Sve nijanse goranske, autohtone kuhinje

Gorski kotar doživljavate svim čulima, a nagrada vašeg istraživanja sigurno vam neće umaknuti kada posjetite srdačne goranske ugostitelje koji će vam pomoći da razotkrijete svu ljepotu ovog kraja i kroz neodoljive okuse, zavodljive nijanse autohtone gastro ponude i neponovljive arome.

Gorski kotar – 7 vila i kuća za odmor na kojima bi nam pozavidjela i Toskana

Delicije od plodova gorja, divljači i domaćih proizvoda lokalnih OPG-ovaca možete pronaći u svakom kutku ovog kraja. Štrudla od borovnica, sir škripavac, kobasica od divljači, medun, neki dobar liker bobičastog voća… zasigurno će se naći u vašem prtljažniku na povratku doma, kao podsjetnik na autentičan doživljaj ili nenadmašiv poklon za prijatelje. Svakako pripazite na fizički razmak, zbog epidemioloških mjera, kod glavnih punktova, benzinskih postaja, trgovina.., a radno vrijeme ugostiteljskih objekata je do 19 sati. Više informacija o izletničkim atrakcijama, bogatoj gastronomiji, jedinstvenom smještaju potražite na Facebook stranicama Turističke zajednice Gorskog kotara. 

Atrakcija u Gorskom kotaru: Uskoro se otvara Centar za posjetitelje ‘Velike zvijeri’ u Staroj Sušici

Fotografije: TZ Gorskog kotara

Pročitajte još...

Stress free izleti: Nezaboravne avanture na najljepšim hrvatskim planinama

Ako još niste odlučili kako ćete i gdje provesti uskrsne blagdane i (i školske praznike) onda definitivno razmislite o izletu u planine. Jer doista imamo neke od najljepših planina i vidikovaca koji se mogu vidjeti u svijetu

5 najljepših kućica na drvetu u Hrvatskoj – za ‘bijeg’ u modernu bajku

Po svemu neobične 2020. godine priroda i doticaj s njom jedna su od najbitnijih stvari po čemu ćemo birati putovanja i odmor. Situacija je ‘odredila’...

Vuk s Velebita: Kako sam preživio 50 dana sam u planini, bez igdje ikoga…

Možete li zamisliti da u jednom trenutku skupite sve što imate i 'preko noći' zapalite u planinu...? Upravo je to učinio Pero Ćurković dan nakon zagrebačkog potresa. Na vrletima Velebita ostao je gotovo tri mjeseca, uglavnom sam i okružen ćudima prirode, ali ih je prigrlio kao svoj dom. Bilo je to vrijeme preispitivanje i sebe i životnih odabira, ali i shvaćanje onoga što je (i jedino) doista bitno u životu!

Na stazi prema vrhu: Osnovna pravila ponašanja u planinama

Nemogućnost ispijanja kave na gradskoj špici kao da je mnoge ljude potaknula da krenu u planine i brda. Izlet kroz šumu na neki od planinskih vrhova odlična je ideja, osobito ako je alternativa ostati u zatvorenom, u vlastita četiri zida. No, postoje neka pravila kojih bi se trebali držati

Povezano

Road trip po Europi: 4 najljepše destinacije koje jedva čekamo posjetiti

U Europi je mnogo ruta na kojima, ako samo malo skrenete s puta, možete uživati u istraživanju njihove povijesti, otići na gastronomsku turu te uživati ​​u svoj raskoši koju te regije nude

Vikend putovanje: Otkrijte čari Ljubljane

Odlučite li se posjetiti Ljubljani sigurni smo da vam je dobar provod zagarantiran!

7 savjeta za duge letove: Kako preživjeti dugi let u ekonomskoj klasi?

Iako je ekonomska klasa odličan izbor na kratkim letovima, ograničenje na skučeno sjedalo s minimalnim prostorom za noge i naslonom tijekom duljih letova počinje negativno djelovati na naše tijelo, ostavljajući nas s bolnim leđima i nogama te velikim nemirom

Odmor za dušu i tijelo: Vikend s kojeg ćete se vratiti preporođeni!

Priuštite si vrijeme za sebe koje će na neki način biti vaš dar samima sebi za sav naporan rad i izazove s kojima se susrećete iz tjedna u tjedan. Otkrivamo nekoliko prednosti koje krije odlazak u toplice, kao i naše omiljene u koje volimo pobjeći iz vikenda u vikend

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime