Petak, 30 srpnja, 2021

Na kopnu ili na moru: Piknik je uvijek super zabava za male i velike

Za sve koji možda nemaju ideja što pripremiti za dobru zabavu pod vedrim nebom donosimo brze i jednostavne recepte za fine zalogajčiće

Bilo da ste ovaj produženi vikend ostali na kontinentu ili se odlučiti otputovati u nekom novom smjeru – mjesta za piknik možete naći posvuda. Ok, nama je najromantičniji piknik uz vodu, a s obzirom na sve toplije vrijeme jedino ga donekle mogu pokvariti dosadni komarci.

Imate li djecu, mreža za komarce dobro će vam doći ( i vama naravno, ili barem sredstvo protiv malih nametnika). Uz par jastuka, posudice u kojima ste ponijeli omiljena jela i piknik može započeti… Za sve koji možda nemaju ideja što pripremiti za dobru zabavu pod vedrim nebom donosimo brze i jednostavne recepte za fine zalogajčiće. 

Nema dobrog piknika bez finih zalogajčića!

Sirna pita s rajčicama
Zamijesite 240 g brašna, 1 prstohvat soli i 120 g maslaca. Tijesto omotajte folijom i stavite na 30 minuta u hladnjak. Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva. Tijesto izvaljajte i stavite u namašćeni kalup za pitu (promjera 26 cm). Očistite svežnjić rikule, operite je, protresite i nasjeckajte. Zatim pomiješajte 100 ml vrhnja, 100 g svježeg kozjeg sira, 60 g naribanog kozjeg sira i 2 jaja. Začinite solju, paprom, 1 žličicom senfa, 1 žličicom naribane kore od limuna i rukulom te stavite smjesu na tijesto. Operite 500 g mini rajčica i stavite ih u preljev. Pitu pecite oko 35 minuta.

Salata od rajčica i paprike
Operite 800 g rajčica i narežite ih na ploške. Zatim očistite 2 crvene paprike, operite ih i narežite na trakice. Oljuštite 1 luk i nasjeckajte ga. Sve pomiješajte s 2 žlice kapara i 50 g crnih maslina. Potom operite 1 svežnjić bosiljka, protresite ga i nasjeckajte te umiješajte. Za preljev pomiješajte 6 žlica maslinova ulja, 3 žlice bijelog balsamico octa, sol, papar, šećer i 2 žlice soka od limuna. Pomiješajte ga sa salatom.

Pileća salata ‘Azija’
Očistite 150 g mrkve i 1 komad đumbira, narežite na trakice ili nasjeckajte. Zatim operite 150 g svježih klica graha operite. Mrkvu, đumbir o klice blanširajte oko 2 minute u kipućoj vodi, izvadite, ocijedite, a tekućinu sačuvajte. Operite 400 g filea pilećih prsa, posušite i kuhajte oko 15 minuta u tekućini od blanširanja. Meso izvadite i ostavite da se ohladi. Za umak popržite 2 žlice curry paste u 2 žlice ulja, dodajte 200 ml kokosovog mlijeka i zakuhajte. Umiješajte mus od kikirikija i umak začinite s 2 žlice soka od limuna i 2 žlice smeđeg šećera. Kuhjate oko 15 minuta. Meso narežite na šprutiće, pomiješajte ga s povrćem i 2 žlice sezama, posolite i popaprite. Po želji dodajte pokoji listić korijandra, a umak od kikirikija umijšajte neposredno prije posluživanja.

Od laganih salata do pikantnih ražnjića

Losos s povrćem u staklenci
Naribanu koru i sok 1 limuna pomiješajte s 200 g jogurta, solju, paprom i šećerom. Po 1 celer, mrkvu, tikvicu te 3 mlada luka i 4 rajčice očistite i narežite na kockice. Mrkvu kuhajte oko 5 minuta u slanoj vodi i potom je ocijedite. Na komade narežite 250 g dimljenog lososa. Sve pomiješajte s marinadom i poslažite u staklenke.

Loptice od kobasica iz friteze
Skuhajte 4 jaja i oljuštite ih. Izvadite 400 g mesa iz svinjskih kobasica te ih pomiješajte s 1 sirovim jajem, 1 žlicom nasjeckanog peršina i 150 g brašna za paniranje. Kuhana jaja uvaljajte u 30 g brašna te ih navlaženim rukama omotajte smjesom od kobasica. U ulju u fritezi ih ispržite. Zatim ih ostavite na kuhinjskom papiru da se ocijede. 

Salata od tjestenine s orasima 
Skuhajte 400 g tjestenine prema uputama s pakiranja i potom ocijedite. Očistite 1 mrkvu, 1 crvenu papriku, ½ poriluka, i ¼ krastavca. operite ih i narežite na prutiće. Zatim pomiješajte 200 g klipića kukuruza (iz staklenke), 50 g nasjeckanih oraha, 200 g razmrvljenog svježeg kozjeg sira, povrće, tjesteninu, 5 žlica ulja, 4 žlice octa, sol i šećer.

Svitci s mozzarellom i šunkom 
Na kockice narežite 200 g mozzarelle. Operite 2 rajčice i nasjeckajte ih. Zatim oljuštite 2 ljutike i također ih nasjeckajte. Popržite 8 ploški slanine i ostavite na papiru za pečenje da se ocijede. Pomiješajte 4 žlice majoneze, 1 žlicu ljutog senfa, sol i kajenski papar i premažite na 4 pšenićne tortille. Nadjenite s 250 g kuhane šunke, rajčicama, mozzarellom, ljutikom, slaninom i 1 žlicom nasjeckanog peršina. Tortille namotajte i razrežite.

Pikantni ražnjići
Skuhajte 60 g riže prema uputama s pakiranja. Ocijedite je i ostavite da se ohladi. Nasjeckajte 50 g badema. Po 1 luk i režanj češnjaka oljuštite i nasjeckajte. Sve pomiješajte s 400 g miješanog mljevenog mesa. Ddoajte 30 g grožđica, smjesu začinite solju, paprom, mljevenim kimom, cimetom i origanom. Zatim oblikujte 24 kuglice i popržite ih u 4 žlice ulja. Ostavite da se ohlad i s po jednom datuljom nabadajte na štapiće.

Ideje za ljubitelje krumpira i piletine

Krumpir salata s rikulom 
Operite 1 kg manjih krumpira i kuhajte u slanoj vodi oko 20 minuta. Za dresing pomiješajte 2 žličice naribane kore od limuna, po 5 žlica soka od limuna i maslinova ulja, sol, papar i 100 ml povrtne juhe. Krumpir ogulite, narežite na ploške i, dok je još topao, pomiješajte s dresingom. Salatu ostavite oko 1 sat da odstoji. Po 1 zelenu, žutu i crvenu papriku očistite, operite i nasitno nasjeckajte. Operite 500 g mini rajčica i razrežite ih. Očistite 2 svežnjića rikule, operite, protresite i natrgajte na komade veličine zalogaja. Sve pomiješajte sa salatom.

Ljuti pileći bataci
Operite 8 pilećih bataka (od oko 120 g) i potom posušite. Oljuštite 4 režnja češnjaka, nasjeckajte ih, i potom pomiješajte s 3 žlice tekućeg meda, 3 žlice soka od limuna, 4 žlice sojinog umaka, 1 žlicom ulja od sezama, 2 žličice tabasca i malo soli. Potom začinite mljevenim čilijem. Umak prelijte po mesu i ostavite u hladnjaku preko noći da se marinira. Zatim ga pecite oko 25 minuta na roštilju uz često okretanje i premazivanje marinadom. Ili meso možete peći u pećnici na 220 stupnjeva oko 30 minuta, također uz povremeno okretanje i premazivanje marinadom. Po želji začinite još solju.

Pročitajte još...

Nova studija otkriva koja su najjednostavnija životna zadovoljstva

Mnoga životna zadovoljstva su ona koja se često mogu naći na odmoru, poput uživanja u prekrasnom pogledu, u izlasku sunca, u dugim šetnjama i otkrivanju novih mjesta. Tijekom putovanja možemo doživjeti obilje jednostavnih životnih užitaka koji ostavljaju dugotrajniji učinak na nas

Ovaj put će djelovati: 9 savjeta za proljetno čišćenje organizma

Ako ovog proljeća želite svom zdravlju i fizičkoj i psihičkoj dobrobiti posvetiti malo više pažnje, ali ne znate odakle početi, mi vam pomažemo s devet savjeta koji doista djeluju! 

8 superukusnih recepata s humusom – za poseban okus svakog jela

Mnogi kuhari koriste humus za dodavanje teksture i okusa raznim jelima te kažu kako humus može oživjeti sve, od salata i tjestenine do slastica i preljeva. Donosimo vam savjete svjetskih kuhara kako ga najbolje iskoristiti

10 razloga zašto posjetiti Baraćeve špilje tijekom proljeća! 

Baraćeve špilje nalaze se u srcu Like, u sklopu su Lika destinacije i pružaju nezaboravno iskustvo i zabavu. Posebno ako se odlučite posvetiti im cijeli dan te organiziran posjet Špilji kombinirati s ostalim sadržajima - prekrasnom šetnjom po označenim, kružnim stazama, igranju badmintona, uživanju u ležaljkama i pikniku…

Povezano

Novi unosan biznis: 6 najboljih vina u vlasništvu poznatih i slavnih

Neka od njih su čak keto friendly, gluten free i pogodna za vegetarijance, a većina koristi organsko uzgojeno grožđe i proizvod ga svugdje po Europi. Predstavljamo vam 6 poznatih osoba koje su strast prema vinu pretvorile u pravo poslovno carstvo!

Otkrili smo najbolje mjesta za koktele u Rijeci – posebno četvrtkom

Ideja Teatro Lounge Bara je da se svakog četvrtka ponudi neki novi destilat ili povijesni period kao vodilja za kreiranje menija, koji garantira čarobni spoj okusa i pravi doživljaj za nepca!

Po mjeri gurmana: 6 maštovitih recepata s lubenicom u glavnoj ulozi

Falkensteinerov gastro tim je ovo savršeno povrće, koje tako godi u ljetnim danima, odlučio pripremiti i kao međuobrok, sastojak u salatama, u smoothijima, koktelima… Uživajte svim čulima u ovim zanimljivim kombinacijama

Otkrijte jug Istre: 7 najboljih gastro destinacija i priča u općini Ližnjan

I dok s brežuljka gledate na Kvarnerski zaljev sve do otoka Cresa i Lošinja, slikovita lučica otkrit će vam da se nalazite u mjestu koje od davnina živi od blagodati podmorja, a shodno tome i mjestu koje se može pohvaliti kvalitetnom ugostiteljskom ponudom

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime