Petak, 11 listopada, 2024

POP COOLTURA: Ultra pomor kriterija s DJ KnollDoll, hawk tuah

Vremena u kojem nekompetentni a zapakirani proizvodi u vizual atraktivan najpovršnijim masama, postaju proizvodi određene 'vrijednosti'. Jer, kapitalizma mu, onoliko si dobar koliko vrijediš na tržištu, bez obzira što doista nudio

S jedne strane ulice 21-godišnja simpatična Amerikanka južnjačkog akcenta odgovori na pitanje random YouTubera onomatopejizirajući blowjob. Tri tjedna nakon toga ima tim odvjetnika, managera i tvrtku putem koje prodaje svoju ‘hawk tuah’ izmišljotinu i vulgarnost kapitalizirajući na merchu one trick ponyja, loto momenta i nije potpuno jasno čemu točno od strane kupaca. Fora?



Od najpoznatije navijačice do DJ-ice na Ultri 

S druge strane, jedna malo starija, još uvijek djevojka, koja se poslom deklinira kao Instagramuša i navijačica – čitaj: koristi puno filtera za „poboljšavanje“ fotografija i make upa za uređivanje svoje vizualne prisutnosti u kadru, pritom uvijek istaknutih oblina duplo predimenzioniranih od standarda (gusca, grudi, usne), a poznata je po tome da pozira na nogometnim stadionima obučena u krpice kockice Cro boja ili po tome da je paparazzi uhvate s Jamiejem Foxxom nakon neke zabave kako odlaze u hotel poslije ponoći jer su prijatelji (ovdje dolazi usiljeni nasnimljeni smiješak publike).

Ta ista iz nekog čudesnog spleta okolnosti završi u prugastim kombinezonima na Ultra festivalu na splitskom Poljudu. Tradicionalnoj već dance DJ areni na kojoj se uz svjetlosne efekte izmijenjuju poznati svjetski DJ-evi koji stišću play na svojim kompovima i vrte glazbu pred 50 000 posjetitelja koji su došli plesat, uletavat drugima istog ili sličnog spola i drogirat se. Ovaj puta i na jednom od off stageva s kojeg ona stišće gumbiće i pušta glazbu i playliste koje su joj pripremili drugi a ona se pronosi kao glasnogovornica te terepane zvane DJ set i kao legitimna DJ-ica.

No, imam dragog prijatelja, glazbenika i urednika u jednom od vodećih tuzemnih medija. Strpljenje mu je srednje ime. On je osoba iznimne pronicljivosti, minimalno prisutna na društvenim mrežama, mimo momenta PR-a svog benda. Na spomen i pojavu dotične, kaže ne može dalje, ona je moment kad glazba prestaje. Doduše to govori i za još jednu sveprisutnu pjevačicu i voditeljicu, tj voditeljicu i pjevačicu to jest, tojest. Smiješak, molim. Uz sve body music predstavnice svijeta balkanske glazbene burleske i groteske, dotična, po novom glazbena lutka je naprćila usne i postala DJ-ica. Kao što nekim manjim producentskim dogovorima i čudesima Maja Šuput postane članica žirija i kompetentna ocjenjivati ikog drugog za bilo što osim količini kolagena ili botoxa po faci.

Onoliko si dobar koliko vrijediš na tržištu 

Da se pogrešno ne razumijemo, ni u jednom trenu nema podcjenjivanja momenta u kojem apsurd postaje zamjenom za sadržaj i za izostanak ikakvih kriterija ili talenta kao preduvjeta nečijeg uspjeha. Ako je tako odlučila masa u vremenu kad je samo klik counter vladajući kriterij ‘kvalitetnog’ i ako doista nema nikakve poveznice između kompetencije i uspjeha te naplate toga čime se dotični role modeli bave, počinje ili već traje jedno vrlo zanimljivo razdoblje derogacije pop kulture. Koje bi lako mogle rezultirati posvemašnjim kaosom i anarhizmom kao preduvjetom raspada dotadašnjeg sistema i postavljanja i sijanja novih kriterija.

No, pomirenjem s tim momentom pristajemo na jednu novu vrstu apsurda i futurizma procvalog pojavom društvenih mreža i ‘Don’t Look Up’ momenta. Vremena u kojem nekompetentni a zapakirani proizvodi u vizual atraktivan najpovršnijim masama, postaju proizvodi određene ‘vrijednosti’. Jer, kapitalizma mu, onoliko si dobar koliko vrijediš na tržištu, bez obzira što doista nudio. Ako imaš kritičnu masu koja će ekonomski opravdati tvoju ponudu, uspio si. Unutar zakonskih uvjeta naravno. Ovo što su hawk tuah cura i DJ lutka (namjerno im što manje spominjem imena jer ona su najmanje bitna u cijeloj priči, op.a) ponudili čini se opasnijim od promašaja i atentata na budućeg i bivšeg američkog predsjednika. Štogod mi mislili o tome.

Naslovna fotografija: Screenshot YouTube 

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime