Četvrtak, 21 ožujka, 2024

Pop Cooltura: ‘Jesi probao prvo isključit’, pa uključit’?’

What if? Sutra bez Facebooka? Sutra bez Instagrama? Bismo li znali? Jesmo li dorasli tom izazovu? Squid game taktikom neke se nove binarne selekcije prepliću s onim prirodnima. U svakom slučaju taj je pad bio zgodan socijalni eksperiment. Prekratkotrajan, ali znakovit

Postoje datumi koje čovječanstvo globalnog sela pameti kao važne. Čovjek se spuštao na Mjesec. Avioni su se zabijali u Twin Towerse. Završio je Drugi svjetski rat. Umro je Tito. I Kurt Cobain. Preživjeli ste milenijski bug. 31. prosinca 1999. i sve je drugog dana ostalo isto.Otkrivena je korona i neki šišmiš iz Wuhana počeo je raditi kaos nultom nositelju. Od njega će se kasnije izmijeniti slika planeta. Žak je odlučio smršaviti, Tony Cjepinski i Stoka snimit’ božanstveni duet, Severina se kandidirati za predsjednicu RH, a Nina će Kraljić postati Nino. 

Svijet bez Facebooka, Instagrama, Whatsupa…

Ponedjeljak, 4. listopada 2021., slutio je globalnu kataklizmu drugačijih razmjera. Stotine tisuća influencera diljem svijeta pobrojavalo je bližu i daljnju rodbinu, psovalo je sve u 16 Marku Zuckerbergu i njegovim hebenim floskularnim brigama za svoje usere. Milijuni su, pače milijarde, stali na zaleđenom jezeru pod čijim je stopama led počeo pucketati. 

We care about humanity not the profit.” Yeh, sure. Nakon velikih padova, obično slijede velika dizanja, bilo u emotivnim, psihološkim ili makroekonomskim pitanjima. Ne uvijek. 

Naime, veliki višesatni globalni pad sistema uzrokovao je svijet bez Facebooka, Instagrama, Whatsupa. IT tehničari će poslije ustvrditi zašto je tome tako bilo i što se dogodilo iz tehničke perspektive. Iz one ljudske, svega življa na društvenim mrežama, nekoliko milijardi istih – to je značilo da su izgubili posao, mogućnost komentiranja, pristupa svojim bližnjima, kako to lijepo Zuckerberg romantizira. Ali isto tako nestao je prostor za ljutnju, pronošenje, kurčenje, mržnju. Valjalo je stavit na vagu je li više štete ili koristi. 

Nestanak Instagrama kao platforme voajerizma i Facebooka kao poligona upgradeanog foruma povukao je za sobom more ne samo binarnih konzekvenci. Načas ste imali prilike usporiti, zaustaviti, svjedočiti kako je izgledao svijet bez komunikativnog monopola društvenih mreža.  

Najsmješniji memovi o padu Facebooka, Whatsuppa i Instagrama

Zgodan socijalni eksperiment

Nema humanitarnosti, nema velikih citata, nema duhovitih memeova, nema sponzoriranih postova kojima bildaju reach, nema više stotinjak lajkova po objavi, nema psihologiziranja ni pacijenata koji vam ostavljaju svakakve idiotske komentare. Nema predivnih bikini Ruskinja, niti shareanja videa s TikToka. Nema hashtaga prelijepa si honey. Ni volim što se volimo. Ni samo se ljubav ljubavlju vraća. Nema linkova na domaće vijesti, nema komentiranja dnevnih društveno političkih svađa. Nema velikih pameti ni malih… 

Jeste li bili među onim milijunima koji su se osjećali razgolićenim, ugroženim, razočaranim, prestrašenim? Ili vam je bilo sasvim ok i znali biste kamo staviti nimalo cinični osmijeh da se sutra probudite s istim what if…
What if? Sutra bez Facebooka? Sutra bez Instagrama? Bismo li znali? Jesmo li dorasli tom izazovu? Squid game taktikom neke se nove binarne selekcije prepliću s onim prirodnima. U svakom slučaju taj je pad bio zgodan socijalni eksperiment. Prekratkotrajan, ali znakovit. 

A gdje ste bili tog sudbonosnog ponedjeljka? 

Čitali ste knjige? Igrali se s djecom i rješavali zadaće. Ostavljali duhovite opaske na Twitteru. Bili među onih 10% milijuna koji su zavukli desnicu u gaće pa jurnuli na PornHub ili YouPorn. Ili sjeli u krugu obitelji, kao za vrijeme redukcija struje, pa pričali što se kome desilo tog dana, što planiraju sutra, prepričavali smiješne događaje. Ganjali zerice ljudskosti, one kako se doživljavala ljudskost u toplini domova predinternetske ere. 

Veliki, ali nedovoljni pad. Nakon kojeg slijedi ne tako veliko dizanje. Kao što će pokajnički post festum veliki društvenomrežni mag Mark ispisati. We care about humanity, not profit. Sure, bruh. As long as that same humanity brings the profit. 

Nego, jesi probao prvo isključi’t, pa uključit’ :-)? 

________________________________________________________________________

Anđelo Jurkas snima igrane i dokumentarne filmove, spotove, TV projekte, namjenske filmove i reklame, piše knjige, sklada glazbu za druge i sebe, predaje Pop kulturu, obožava otvorenu komunikaciju, prešuti s pristojnima, ne prešuti s bahatima i jednog dana će raditi sa Charlize Theron.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime