Petak, 11 listopada, 2024

POP COOLTURA: Oprez! Ljetna nepopularna mišljenja za čišćenje liste ‘friendova’

Za potrebu vježbanja parlamentarizma i demokracije, evo na volej nekoliko više ili manje aktualnih (bez)ukusnih tema za rasprave ljubiteljima pop kulture koji teško mogu podnijeti da im se dira u floskuletinu kako se o ukusima ne raspravlja

Medijska konstrukcija sezone kiselih krastavaca u kontekstu balkanske pop kulture svakog ljeta rezultira loopovima koji se sastoje od spinninga pokojeg bračnog skandala poznatih i popularnih, podsjećanja kako ne miruje Đoni Štulić, reporta s koncerata i najava istih, zgražanja nad sve većim restoranskim i apartmanskim cijenama, relativno sigurnih armagedon isporuka ljudi koji vam govore kako živjeti sretno vaša ljeta i sličnih konstrukcija za popunjavanje prostora dnevnih baza.



Kao što su nekad postojali ‘dedicated followers of fashion‘, tako se po pitanju strastvenih ljubitelja pop kulture pitanje mišljenja i stavova oko ljubljenja neke glazbe, filmova, knjiga manje, ali medijskih osoba uvijek zgodno prebacivalo na prostor ‘love hate’ odnosa i zgodne konstrukcije i izmišljotine otkad je društvenih mreža. Umjesto spoiler alerta koji vam nalaže na neotkrivanje kraja filma, TV serije i sličnog, sad se u jeku političkih, seksualnih i inih korektnosti u vrijeme kad kritične mase oblikuju što je etički, moralno, dozvoljeno, kupljivo, potrebno, a prije isticanja mišljenja koje je u velikoj mjeri u koliziji i kontri dominantnih narativa znaju isticati upozorenje – nepopularno mišljenje.

Kao, pazite, izgorit ćete na suncu, a evo i ako se ne slažem s vama po pitanju općih mjesta ljubljenja pop kulture svakako je bitno za istaknuti jer drugačijost neće podnijeti argumente. A kamoli kad namjerno karikiranje projiciraš u svojevrsni socijalni eksperiment tolerancija i mogućnosti preživljavanja drugačijih stavova. Pa, za potrebu vježbanja parlamentarizma i demokracije, evo na volej nekoliko više ili manje aktualnih (bez)ukusnih tema za rasprave onim gore taknutim zagriženim ljubiteljima pop kulture koji teško mogu podnijeti da im se dira u floskuletinu kako se o ukusima ne raspravlja. Raspravlja, itekako. Evo na primjer.

01. Anthony Kiedis je najbezvezniji dio Peppersa kojem se posrećio loto biti u RHCP

To koliko je Anthony Kiedis bezveze vokal i koliko je njemu loto upalo blebletati u Peppersima on je srećom najpoglađeniji lik u rock svemirima. Da mu nije genijalnog Frusciantea i Flea na žicama i solidnog Willa Ferrella (hvala na neispravljanju, op.a.) na bubnjevima, najviše bi dobacio do lokalnih LA gaža na kojima bi skidao covere Parliament Funkadelic i drogirao se pod mostom bez ‘lajdonevervonafillajkadideddej’.

Lirski nađe smisla tek ako piše klasične ‘ladibadiduda’ besmislice, a u skoro 40 godina karijere začehne mu se katkad neka genijalna vokalna melodije kao kad zapjeva primjerice ‘first born unicorn hard core soft porn’ u ‘Californication’. Karizma dio isto ne postoji ako ne mislite da je tetoviranje samo po sebi dovoljno za karizmatičnost i to što izgleda kao nepriznato dijete Iggyja Popa nije veliki bonus materijal.

02. Lenny Kravitz je u životu snimio dva tri podnošljiva albuma s početka karijere i par singlova, sve ostalo je za lomaču i Orwellovsko ritualno spaljivanje

U vrijeme debija ‘Let Love Rule’ bio je medijski i MTV-ovski iskonstruirano, fino kompilirano funky rock flower power dijete čiji će istoimeni singl poklič ili ‘Mr. Cab Driver’ i ‘I Bult This Garden For Us’ kupovati pažnju teenagera i njihovih omekšalih roditelja rockera kojima zafali šezdesetosmaška naivnnost. ‘Always On The Run’, ‘Are You Gonna Go My Way’ ili ‘The Chamber’ uspio zadržati privid potencijalno vrijednog retro soula. I čovjeka koji je znao zašto je Jimi Hendrix najveći rock gitarist svih vremena.

Ali onda te ujutro tokom proljeća tekuće godine s 30-ak godina odmaka od zadnjeg smisla dočeka novi spot ‘TK421’  model rockera u kojem je preseravanje dobilo novu dimenziju. Jer, wow, kako je sexy kad s golim dupetom paradira po svom luxury mansionu i apsolutno super izgleda za 59 kuka s pločicama na stomaku i zaleđenim izgledom već 30 godina. To je vrijednost, fuck yeah.

Ali u pjesmi bez pjesme u kojoj samo čekaš da će na kraju biti neki dicklaimer (nije tipfeller) kako se samo zajebavao i da taj egotrip nije jedino što je naumio ponuditi u ‘pjesmi’ i spotu, ali ne. Na kraju on raširi noge u kadi u crnim sunčanim naočalama. Ah, impresionizma! I onda stari prdonje tupe o rock and rollu. Rock je mrtav i uz ovakve rockere vala neka je, trebao je odavna bit. Lenny i Manneskin i Lenny Kravitz za ex modele i ljude koji rock and roll poistovjećuju s Eurosongom. Svi ostali, ostanite na ulazu. Njegov se koncert isplati vidjeti kao i Bryana Adamsa, tek ako se obeća ritualno samozapaliti na svirci.

03. Taylor Swift je također konceptualna umjetnica

A njen se koncept dokida u stavu prodavati i proučavati ekonomske varijable predvidljive i
shematizirane pop glazbe koja je refleksijom autentike života razmažene hollywoodske ‘brat pack’ šminkerice. Mimo saharinske emotivnosti i zrcaljenja razvoja ‘internal spirita’ dotične, ona je od komercijalne i popularne mlade country pop pjevačice izrasla u najveću tj najpopularniju pop zvijezdu treće dekade novog milenija. Novac kao kriterij i varijabla količine nečije umjetnosti, da se ne lažemo, u novom mileniju postaje sve važnije i moćnije sredstvo za koje protuargumentacija gotovo da ne postoji.

04. Rap Elvis Eminem nikad u karijeri nije imao odličan album, a bio je i ostao jedan od top 5 rappera svih vremena

I to je predmet proučavanja kako je moguće da toliko verbalno vješt i zabavan, tehnički potkovan, nadaren, brz, dinamičan reper, uz pregršt genijalnih singlova i producentsku zaštitu Dr. Drea nikad nije mimo solidnih albuma s kraja 90.-ih i početka novog milenija uspio dobaciti više od prosjeka. I uz svu silu pretendenata na titulu novog Eminema (NF, Logic, Hopsin, Lucid, Ren, etc etc…) nitko mu nije uspio ugroziti tron. S tamne strane kože Jay Z-a je zamijenio Kendrick Lamar, ali tu priča staje.

05. Bolje biti najsiromašniji kreativac u povijesti pop kulture (nikako ne umjetnik, nema tu ni U od umjetnosti) nego se zvati Justin

Bieber. Ili Timberlake. Svejedno je. Ovo ne treba čak ni argumente, jasno je do trena kad pogledate kako je jedna prelijepa Jessica Biel uspjela izdržati dan i pasti na šarm jednog od dvojice…tih, tog nečega.

Eno, izrečeno je.

Dodana vrijednost nepopularnih argumentiranih mišljenja je svakako što ćete nakon jedne ili kompilirane verzije više sličnih stavova pročistiti listu društvenomrežnih friendova kojima njihova etičnost ne dozvoljava išta drugačije od njihovog. Mahom uvijek vrlo demokratičnih i načelno liberalnih. Sic.

Naslovna fotografija: Unsplash 

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime