Utorak, 23 srpnja, 2024

Pop Cooltura: AI programi – legitimna budućnost skladanja glazbe

Svi ovi alati nude različite mogućnosti i pristupe generiranju glazbe, pa je najbolje isprobati nekoliko njih kako biste pronašli onaj koji najbolje odgovara vašim potrebama i kreativnim ciljevima. Glazba kao produkt generiranja svih pobrojenih zvuči sasvim solidno ako je do uvjerljivosti

Budućnost je odavna počela. Post covid IT revolucija launchala je putem računalnih resursa na svim terenima nove momente. Od kriptovalutiranja i monetiziranja putem ‘nevidljivog’ i digitalnog novca, bitcoiniziranja i mininga te dumpanja klasičnih prošlostoljetnih valuta plaćanja na ostale pop kulturne terene. Kako je AI generirani engine ChatGPT ponudio potencijalnu tekstualnu revoluciju u malom, a Midjourney i slični alati fotografsku, open source Sora naznačila čuda u filmskom svijetu, ni glazbena inteligencija nije zakinuta za svoj udio alata za kreiranje umjetnosti. I ‘umjetnosti’ 🙂Već sad ih je desetak propulzivnih i najkorištenijih s tendencijom svakomjesečnog grananja u smjeru proširenja ponude koja omogućuje svakom korisniku status kompozitora u suradnji s varijacijama ponuđenim od strane umjetne inteligencije. Pravno su stvar zasad riješili bez problema copyrighta. Sve što se generira i sklada je slobodno za novo korištenje. Jasno je da je riječ o kompilacijama i varijacijama stockova i drugačijih izvedbi već postojećeg i odsviranog, ali na istom modelu je funkcionirao rap sampling ili današnja beat i loop kupovina putem Splicea – programa tj. sound baze za legalnu kupovinu već odsviranog i davanje licence za korištenje njihove biblioteke. Nema greške dakle.

Sve je legit

Uostalom, Vaš omiljeni Bejbe Lazanja je sa Splicea kupio ritmičko rješenje za svoj
RinTinTinBimBamBus kolaž i vidite kamo ga je gurnulo. Danas je budući Ministar kulture RH. Mijenjaju se modeli skladanja, sve je legit, posuđvanje, kombiniranje, variranje tuđeg, sličnog etc. Na autorima je u određene kućice unijeti slijedeće: ‘trap, 120 BPM-a, C dur, A mol, energično, moderno, u stilu Drakea i Kendrick Lamara, muški vokal, komercijalno’, pričekati generiranje. I poigrati se s rezultatima. Pharrell Williams može strepiti jer novi beat makeri samo što nisu. Osim najspominjanijih Udio, Suno, Cassette AI i Music FX, postoji nekoliko drugih besplatnih u limitiranim verzijama ali jako naplatnih na mjesečnoj i godišnjoj bazi u slučaju želje za proširenjem AI programa za generiranje glazbe pomoću upisa promptova.

Evo pregleda trenutno najzastupljenije baze njih:

1. Udio

Udio je CHAT GPT glazbe, AI platforma za generiranje glazbe koja omogućava korisnicima stvaraju soundscapeova pomoću jednostavnih tekstualnih promptova. Intuitivno sučelje omogućava brzo i jednostavno stvaranje glazbe prilagođene različitim potrebama i stilovima čineći od usera ne baš male Mozarte 21. stoljeća ali im svakako dajući zgodnu igračku za razne kreatorske potrebe od pop pjesmica do soundtrackova.

2. Suno

Suno je također prilično napredni start up AI alat za generiranje glazbe koji koristi algoritme za stvaranje stilski raznolikih glazbenih kompozicija. Dizajniran od strane četiri programera (Michael Shulman, Georg Kucsko, Martin Camacho i Keenan Freyberg) za profesionalce i entuzijaste koji će ga koristiti za zezanciju ili za ozbiljnije namjere od impresioniranja cura i rođendanske poklone, Suno omogućava korisnicima kreiranje glazbe različitih žanrova i stilova, nudeći bogatu paletu zvukova i melodija.

3. MusicFX

MusicFX je Googleova AI platforma koja se ističe svojim moćnim mogućnostima prilagođavanja glazbenih efekata i stvaranja zvukova prema specifikacijama korisnika. Idealan za producente i dizajnere zvuka, MusicFX omogućava jednostavno generiranje kompleksnih zvučnih tekstura i melodija putem intuitivnog sučelja i naprednih AI algoritama.

4. CassetteAI

CassetteAI je kreativni alat za generiranje glazbe koji koristi umjetnu inteligenciju kako bi korisnicima omogućio stvaranje nostalgičnih i modernih zvukova inspiriranih kasetnim snimkama ali s bazom na instrumentalima limitiranim na 120 sekundi u besplatnoj verziji i tri mjesečna skidanja ‘svojih’ kompozicija. Također pomoću jednostavnih tekstualnih promptova, CassetteAI generira ‘autentične’ glazbene kompozicije koje evociraju prošlost dok istovremeno pružaju suvremeni zvučni doživljaj.

5. Hydra

Hydra je AI platforma za generiranje glazbe koja kombinira sofisticirane algoritme s
korisničkim promptovima kako bi stvorila dinamične i prilagodljive zvučne
soundscapeove. Osmišljena za širok spektar korisnika, od amatera do profesionalaca,
nudi fleksibilnost i kreativnu slobodu u stvaranju glazbenih djela no zasad se muči s
rješenjima kojima bi parirala Udio i Sunu.

6. Amper Music

Amper Music je AI alat za stvaranje glazbe koji omogućava korisnicima da brzo i
jednostavno generiraju originalne glazbene kompozicije. Dizajniran za profesionalce,
kreatore sadržaja i glazbene entuzijaste, Amper Music nudi intuitivno sučelje koje
korisnicima omogućuje da definiraju stil, raspoloženje i strukturu svojih glazbenih
projekata, rezultirajući visoko prilagođenim i kvalitetnim zvučnim zapisima.

7. AIVA (Artificial Intelligence Virtual Artist)

AIVA je AI alat za komponiranje glazbe koji je posebno dobar za generiranje klasične i
orkestralne glazbe. Besplatna verzija omogućava osnovnu funkcionalnost i pristup
raznim stilovima i žanrovima.

8. Soundraw

Soundraw omogućava korisnicima da generiraju prilagođenu glazbu na temelju
odabranih žanrova, raspoloženja i trajanja. Besplatna verzija ima ograničene opcije,
ali je dovoljna za početno istraživanje mogućnosti alata.

9. Magenta Studio

Magenta je projekt od Google Researcha, koji koristi strojnje učenje za stvaranje
glazbe i umjetnosti. Magenta Studio nudi niz besplatnih alata koji se mogu koristiti
unutar Abletona Livea ili kao samostalni alati za generiranje glazbe.

10. Boomy

Boomy je platforma koja omogućava korisnicima da stvaraju glazbu uz pomoć AI
algoritama jednostavnim odabirom stilova i podešavanjem nekoliko parametara.
Besplatna verzija omogućava stvaranje ograničenog broja pjesama mjesečno.

11. Ecrett Music

Ecrett Music je AI alat koji pomaže korisnicima da generiraju glazbu za videozapise i
druge projekte. Nudi jednostavno sučelje gdje korisnici mogu birati scenarije i
žanrove kako bi prilagodili glazbu svojim potrebama.

12. JukeBox od OpenAI:

JukeBox je model koji generira glazbu s tekstovima u raznim stilovima i žanrovima.
Iako je složeniji za upotrebu, nudi napredne mogućnosti generiranja glazbe, štonobi
šturo njegov tekstualni ChatGpt rođak rekao.

Svi ovi alati nude različite mogućnosti i pristupe generiranju glazbe, pa je najbolje isprobati nekoliko njih kako biste pronašli onaj koji najbolje odgovara vašim potrebama i kreativnim ciljevima. Glazba kao produkt generiranja svih pobrojenih zvuči sasvim solidno ako je do uvjerljivosti. Nekih više nekih manje doduše, ali varijacije su minimalne. I kao što ste se zabavili zezanjem s ChatGPT-om koji Vam je pisao pjesmice u povlaci od stila Maje Šuput preko Boba Dylana, Thompsona do Nicka Cavea, House do Bejbe Lazanje, tako s ovim
glazbenim mašinama dobijate pravo DIY pristupa i regeneriranje novog punk principa anyone can do it. To je dobra vijest.

Loša je da ljudska nemaštovitost i kratka koncentracija pažnje više prijete kolosalnim smećem i kratkotrajnim interesom, dok će ona najmanja manjina imati opravdanje i razloge za kreativnost. Potencijal je beskonačan, a kod inteligentnih ne predstavlja strah već mogućnosti. Izbor uvijek imate.

 

Fotografije: Unsplash

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime