Utorak, 23 srpnja, 2024

Pop Cooltura: Bizaran trenutak na turneji Billie Eilish koji ledi krv u žilama

U trenu kada počinje svirka, izlazi na pozornicu i 200.000 brazilskih klinaca pjeva s njom lajnu "I Wanna End Me" iz superhita 'Bury A Friend'... Dvije stotine tisuća klinaca. S dvije stotine tisuća mobitela u zraku pjevaju: I. Wanna. End. Me.

New age. Neki novi klinci. Neka nova pravila. I vremena se mijenjaju. Kako Dylanova tako i naša.



Od brojnih aktualnih ljetnih koncertnih promo turneja na kojima je do nas svraćalo mnoštvo žanrovski raznolikih prvoligaša u potezu od Depeche Mode, Norah Jones, Sigur Ros, da ostane tek kod onih čiji su recentni albumi još uvijek sadržajno referentni, jedna od onih najvrućljih koja će uz poslovično blizu Bossa Springsteen, a promašiti regiju, je Billie Eilish.

Najzanimljivije nove pop zvijezde današnjice koja po festivalima svijeta promovira svoj zasad posljednji i aktualni drugi studijski album „Happier Than Ever“. Sutra, zadnjeg dana festivala – 15. kolovoza, bismo je trebali gledati uživo po prvi puta kao headlinericu ovogodišnjeg Sziget festivala.

Simpatična slatka mlada žena

I kako je privilegij i slušateljski gušt praćenje njezine diskografije i razvoja djeteta koje iz svog sobička s burazom ruši Internet u jednom trenu, u drugom piše skladbe za novog Bonda i Barbie i uz suptilno gepettovanje karijere od strane familije, u trećem ruši rekorde koncertnih posjećenosti na koncertima.

Svojim experimental cringe popom unutar kojeg joj neće biti strano kombinirati akustične šaptalačke balade poput “Your Power” sa zlokobno moćnim beatovima “You Should See Me In A Crown” ili ih spajati u jednu u naslovnom singlu i spotu svog albuma pa pomiriti rap u ideji i pop u izvedbi na vrlo catchy i melodičan način. Djevojčica u startu karijere, a danas simpatična slatka mlada žena slična Kurt Cobain sindromima i propitivanjima slave, nastavlja pop nauk zvijezda s karakterom. Tipa Lane Del Rey bivajući upgradeom brain dead pop kretenizama serviranih klincima.

Bizaran trenutak turneje

Zrelost stiha i osobnost je odvaja od brzopozetnih i potrošnih površnosti. No, ma koliko malenu volio i bio sklonim njenim autorstvima s Finneasom od prvh singlova i albuma, gledajući s YouTubea koncertne snimke nastupa na festivalima po Latinskoj Americi, dešava se poprilično strašan i pomalo bizaran trenutak.

U trenu kada počinje svirka, izlazeći i skačući pred zborom od 200.000 brazilskih klinaca koji je u jedan glas prati, pjevajući s njom pjevajući lajnu “I Wanna End Me” iz superhita “Bury A Friend” – zamrznite trenutak.

Dvije stotine tisuća klinaca. S dvije stotine tisuća mobitela u zraku pjevaju: I. Wanna. End. Me.

Želim se završiti. Dokrajčiti. Poništiti. Samoubiti.

Pretty scary shit.

Jes da im nedostaje kontekst i da bi s malenom pjevali i da pjeva o fritulama i papigama i cvjetnim buketima, ali i dalje, klinci se deru: I. Wanna. End. Me. Puf. Sad masi i kontroli dodati Umjetnu Inteligenciju.

I zaželjeti sretan put i ugodno ljetovanje. Lijepo je promatrati taj new age iz pećine.

Dalje ću stati do susreta uživo.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime