Srijeda, 17 srpnja, 2024

Bohemian Rhapsody – 10 zanimljivih činjenica o bezvremenskom singlu

Redovito se nalazi na raznim popisima najboljih pjesama svih vremena, a podjednako ju obožavaju i mladi i stari

Najpoznatija pjesma i singl britanskog rock sastava “Queen”, ujedno jedan od najvećih hitova ikada, “Bohemian Rhapsody” objavljen je na 31. listopada 1975. godine.Otada se redovito nalazi na raznim popisima najboljih pjesama svih vremena, podjednako ju obožavaju i mladi i stari, a zbog svojih skokova iz balade do opere pa od opere do rock himne, pa opet do balade, objedinjuje vrhunsko glazbeno umjetničko djelo i prepoznatljiv dječački humor Freddieja Mercuryja.

Kao svojevrstan hommage ovoj pjesmi, donosimo zanimljivu faktografiju koja se vezuje uz samu pjesmu.

Pjesmu je u potpunosti osmislio Freddie Mercury. Tijekom duga tri tjedna pjesma se snimala i slagala u djelićima te je jedino Freddie znao kako će na kraju zvučati. Producent Roy Thomas Baker potvrdio je to izjavivši da nitko nije znao kako će zvučati cjelina šestominutne pjesme dok se nije sve posložilo:
“Stajao sam u kontrolnoj sobi i jednostavno sam znao da po prvi put slušamo jednu veliku stranicu u povijesti glazbe”. Pjesma ima čak 180 vokalnih slojeva i zahtjevala je više od 70 sati rada za završavanje dijela s operom.”

*****************

Producent pjesme Roy Thomas Baker radio je i na albumu Guns N’ Roses “Chinese Democracy“, no otpušten je zbog navodnog pretjerivanja oko zvuka gitara.

*****************

Naslov pjesme je igra riječi koja insinuira Mađarsku rapsodiju Franza Liszta (Hungarian Rhapsody), naslov koji je bend 2012. iskoristio za DVD/CD izdanje snimke koncerta održanog u Budimpešti 1986.

*****************

Poznati gitarski rif Briana Mayja zapravo je nastao na klaviru. Osmislio ga je Freddie i oktave odsvirao lijevom rukom, što je Mayju poslužilo kao vodič za rif. Jednom prilikom je May izjavio da mu to nije bio lak zadatak te da je Freddie to napravio jer je sumnjao u svoje vještine na klaviru.

*****************

Klavir na kojem je Freddie snimio kultnu pjesmu isti je instrument na kojem je Paul McCartney svirao kad su Beatlesi snimili “Hey Jude.”

*****************

Bend je u startu izrazio želju da “Bohemian Rhapsody” objave kao singl, no izdavačka kuća EMI imala je druge planove jer su smatrali da je predugačka za radio emitiranje. Freddie je zato snimku odnio na radio stanicu kako bi dobio konkretno mišljenje. Njegov prijatelj, DJ Kenny Everett taj je vikend pjesmu zavrtio četrnaest puta, a interes je bio toliki da su slušatelji počeli dostavljati narudžbe u prodavaonice ploča.

*****************

Freddie Mercury jednom je rekao da pjesma govori o vezama, no njeno značenje nisu željeli otkriti ni drugi članovi benda. Četrdeset godina kasnije Freddiejeva biografkinja Lesley-Ann Jones tvrdi da stihovi nose tajnu poruku, a ona je Freddiejevo priznanje da je homoseksualac. S njom se slaže i tekstopisac Tim Rice, blizak pjevaču.
“U stihu “Mama, I just killed a man” (Mama, upravo sam ubio čovjeka) Freddie je ubio starog sebe, osobu koja je dotad bio. Stih “Put a gun against his head, pulled my trigger, now he’s dead” (Prislonio sam mu pištolj uz glavu, povukao okidač i sada je mrtav) znači da je dotadašnja hetero osoba mrtva. Uništio je osobu koja je pokušavao biti i sad pokušava živjeti s novim Freddiejem”, rekao je Rice.

*****************

U pjesmi se pojavljuju zanimljivi pojmovi iz kulture – Scaramouche je klaun iz tradicionalne talijanske commedia dell’arte, fandango je španjolski ples, a Figaro naravno lik iz Rossinijeve opere „Seviljski brijač“.

*****************

Galilea, slavnog firentinskog astronoma, Freddie je vjerojatno ubacio kao referencu na Mayjevu ljubav prema astrofizici iz koje je čuveni gitarist i stekao doktorat 2007.

*****************

Prvi rock album dostupan u Iranu 2004. bila je Queenova kompilacija Greatest Hits. Zabrinute za poruku pjesme, vlasti su naredile da uz svaki primjerak albuma bude objavljen letak u kojem se objašnjava da je pjevač zaista ubio čovjeka, no da je to bio nesretan slučaj te da u pjesmi traži božji oprost (“Bismillah!”, ujedno prva riječ Kurana) kako bi spasio dušu od vraga, odnosno Beelzebuba.

Snimka emitiranja pjesme “Bohemian Rhapsody” na koncertu grupe Green Day u londonskom Hyde Parku, koja je puštena tek toliko da se ubije vrijeme dok bend izađe na pozornicu, primjer je efekta koji ova bezvremenska skladba izaziva kod slušatelja. Pjesmu je tom prigodom više od 65 tisuća ljudi spontano zapjevalo uglas.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime