Utorak, 3 listopada, 2023

Freddie je imao puno mačaka! Filmske (ne)istine o životu Freddieja Mercuryja

Gotovo dvije godine nakon premijernog prikazivanja, oduševljenje i dalje traje, a film diljem svijeta fascinira brojne ljubitelje glazbe

Unaprijed proglašen jednim od najboljih glazbeno-filmskih dokumentarnih filmova “Bohemian Rhapsody” opravdao je očekivanja.Gotovo dvije godine nakon premijernog prikazivanja, oduševljenje i dalje traje, a film diljem svijeta fascinira brojne ljubitelje glazbe.

Ipak, koliko god voljeli grupu Queen i nezaboravni lik i djelo njihovog frontmena Freddieja Mercuryja, moramo si priznati kako ovo sjajno filmsko ostvarenje ima nekoliko “nepravilnosti” kada je u pitanju prikazivanje stvarnih (ili kronoloških) činjenica. Film je zauzeo prva mjesta po broju prodanih ulaznica ostvarivši zaradu veću od 50 milijuna dolara, no “Bohemian Rhapsody” i dalje je podvrgnut raznim kritikama o autentičnosti.

Istina je da su si tvorci filma pri snimanju dali slobodu malo izokrenuti ili pak izmisliti neke događaje, ali sve u svemu film je utemeljen na stvarnim događajima iz života najvećih rock zvijezda te predstavlja emotivnu priču o tom planetarno popularnom bendu i njihovom frontmenu.

Donosimo pregled nekih važnih i manje važnih istina i neistina prikazanih u filmu:

TOČNO: Freddie je za vrijeme života zaista imao barem 10 mačaka

Mačke su u filmu toliko često prikazane, da im se gotovo mogu dodijeliti titule glavnih sporednih glumaca. Freddie je zaista iznimno volio mačke i njegova velika ljubav prema životinjama prikazana u filmu utemeljena je na stvarnim činjenicama. Za vrijeme turneja često se svojim ljubimcima želio obratiti preko telefona, a istina je i da je svojim mačkama zaista namijenio zasebne sobe u svojoj “Garden Lodge” kući.

TOČNO: Freddie Mercury bio je inspiriran glumicom Marlene Dietrich

U filmu, Freddie na zidu u svom domu ima veliku sliku njemačke glumice Marlene Dietrich. Slika na zidu prikazana je nekoliko puta. I u stvarnom životu, Mercury je često isticao svoje divljenje prema glumici, a i nekoliko puta je istaknuo kako je ona bila glavna inspiracija za sada već legendarnu naslovnicu drugog albuma grupe Queen, ”Queen II”.

https://www.instagram.com/p/CCYqXUaHMP9/

NETOČNO: Prošlo je puno više vremena prije nego je Freddie postao pjevač grupe Queen

Jedna od “najzanimljivijih” u filmu netočno prikazanih činjenica je način na koji je Freddie postao frontmen. U filmu, scena prikazuje mladog Freddieja kako nakon svirke prilazi Brianu Mayju i Rogeru Tayloru u trenutku kada je tadašnji pjevač i basist, Tim Staffell upravo izašao iz benda. Freddie otpjeva nekoliko dionica “Doin’ Alright”, zadivi Briana i Rogera te ga oni odmah pozovu u bend. U stvarnosti, Freddie je bio dobar prijatelj sa Staffellom. Zahvaljujući tom prijateljstvu upoznao je i Briana i Rogera, a još prije nego što je Staffell odustao od glazbe (i Freddie postao novi frontman), Freddie, Brian i Roger neko su vrijeme i živjeli zajedno.

NETOČNO: Jim Hutton nikada nije radio kao Freddiejevo osoblje

Gledatelji filma Jim Huttona prvi puta upoznaju kao člana osoblja koji je, nakon dugog tuluma, ostao i na kauču utješno razgovarao s (u tom trenu pijanim) pjevačem. Nakon što mu se Freddie povjerio kako se osjeća izgubljeno, Hutton i Mercury nastavili su svaki svojim putem, a svoj odnos nastavili tek nekoliko godina nakon te scene. Prava istina je kako Jim Hutton nikada nije radio kao konobar ili sluga Freddieju. Bio je frizer, a njih dvojica upoznali su se 1983. u klubu u blizinu Freddieijevog doma.

TOČNO: Freddie je tvrdio kako upravo zbog svojih zubi može dobro pjevati

Pri filmskom upoznavanju Briana Maya i Rogera Taylora, Freddie im objašnjava da su mu zubi istureni jer zapravo ima četiri dodatna kutnjaka, no da mu to daje i dodatnog prostora za veliki vokalni raspon. To je nešto u što je pjevač zaista bio uvjeren. Iako su mu zubi paralelno bili izvor nesigurnosti i povučenosti u velikom dijelu privatnog života, Freddie je uporno odbijao ispraviti zube tvrdeći da se boji kako bi operacija i veliki stomatološki zahvat mogli loše utjecati na njegove pjevačke sposobnosti.

TOČNO: Freddie Mercury i Mary Austin bili su jako bliski

Kao što je i prikazano kroz film, čak i nakon raspada romantične veze, Freddie i Mary Austin nastavili su biti bliski prijatelji sve do kraja pjevačevog života. Mary Austin bila mu je najbliža prijateljica koja ga je tješila u teškim trenutcima te ga motivirala na redovnoj bazi. Mercury joj je ostavio polovicu svoje imovine.

NETOČNO: Prije Live Aida ni Freddie ni članovi grupe Queen nisu znali da mu je dijagnosticiran AIDS

Kad je film najavljen, fanovi i kritičari su se zapitali na koji način će biti spomenuta Freddiejeva dijagnoza i hoće li uopće biti prikazana budući da ja objavljeno kako film završava nastupom na Live Aideu. Ipak, spomenuto je – iako ne baš točno. U filmu, Freddie je kolege iz benda o dijagnozi informirao na probi, tjedan dana prije slavnog nastupa na Live Aidu, 1985. godine. No, prema gotovo svim izvorima, uključujući i izjave Jima Huttona, Freddie nije znao da je zaražen sve do travnja 1987.

NETOČNO: Nastup na Live Aidu nije bio “reunion” benda

Kada je riječ o raspadu i ponovnom okupljanju grupe Queen, film sadrži niz netočnih podataka. Nije jedino Freddie želio napraviti samostalan album, u istom periodu svoje albume objavili su i Roger Taylor i Brian May. Na, najvažnije, u filmu je Live Aid prikazan kao “jedinstvena prilika da bend ponovo zasvira zajedno” što je apsolutno netočno. U vrijeme kad je taj veliki povijesni koncert najavljen, Queen je već neko vrijeme bio na okupu – štoviše, prije tog nastupa već su imali snimljen i objavljen album “The Works”.

Naslovna fotografija: 20th Century Fox

Pročitajte još...

Iznenađenje! – Kad se glazbenici potpuno neočekivano pojave u filmu

Ozzy, Lemmy, Kiedis i mnogi drugi pojavljuju se u cameo ulogama, a mi vam donosimo izbor filmova u kojima možete naići na poznate glazbenike.

“S&M2” – Spoj metala i klasike kojeg obožava cijeli svijet!

Fenomenalni koncerti Metallice i Simfonijskog orkestra San Francisca dostupni su i u formatu albuma

Što veći to glasniji: Znate li tko je najglasniji bend ikad?

 Prema istraživanju, glasnoća prosječnog rock benda iznosi oko 110 dB. Deep Purpleu izmjereno je 117 dB, KISSovcima 136 db, a najglasnije izmjerena točka iznosi 139 dB

Woodstock: ‘Tri dana ljeta i ljubavi’ najbolje dočaravaju ovi filmovi

Kako biste sami mogli sagledati sve aspekte ovog festivalskog fenomena, u nastavku vam donosimo prijedloge nekoliko sjajnih dokumentaraca i filmova uz koje možete uživati tijekom vikenda! 

Povezano

7 najboljih dokumentarnih filmova i serije o istinitim zločinima!

U ovoj godini imamo novi popis zadivljujućih dokumentarnih filmova i scenarističkih serija o istinskim zločinima za gledanje

Zaronite u svijet serija i filmova uz nove kanale

FOX kanali od jučer u Hrvatskoj imaju novo ime STAR Channel, STAR Life, STAR Crime i STAR Movies i novi vizualni identitet

Safe, The Stranger i druge hit serije koje možete pogledati u jednom vikendu

Krenite u istraživanje novih serija za vikend! Mixer.hr vam donosi preporuke za nekoliko vrlo kvalitetnih i intrigantnih mini serija

Najbolji dokumentarni filmovi koje vrijedi pogledati

Prepustite se gledanju ovih inspirativnih priča na velikim ekranima i doživite svijet filma kao nikad prije

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime