Petak, 22 ožujka, 2024

Freddie je imao puno mačaka! Filmske (ne)istine o životu Freddieja Mercuryja

Gotovo dvije godine nakon premijernog prikazivanja, oduševljenje i dalje traje, a film diljem svijeta fascinira brojne ljubitelje glazbe

Unaprijed proglašen jednim od najboljih glazbeno-filmskih dokumentarnih filmova “Bohemian Rhapsody” opravdao je očekivanja.



Gotovo dvije godine nakon premijernog prikazivanja, oduševljenje i dalje traje, a film diljem svijeta fascinira brojne ljubitelje glazbe.

Ipak, koliko god voljeli grupu Queen i nezaboravni lik i djelo njihovog frontmena Freddieja Mercuryja, moramo si priznati kako ovo sjajno filmsko ostvarenje ima nekoliko “nepravilnosti” kada je u pitanju prikazivanje stvarnih (ili kronoloških) činjenica. Film je zauzeo prva mjesta po broju prodanih ulaznica ostvarivši zaradu veću od 50 milijuna dolara, no “Bohemian Rhapsody” i dalje je podvrgnut raznim kritikama o autentičnosti.

Istina je da su si tvorci filma pri snimanju dali slobodu malo izokrenuti ili pak izmisliti neke događaje, ali sve u svemu film je utemeljen na stvarnim događajima iz života najvećih rock zvijezda te predstavlja emotivnu priču o tom planetarno popularnom bendu i njihovom frontmenu.

Donosimo pregled nekih važnih i manje važnih istina i neistina prikazanih u filmu:

TOČNO: Freddie je za vrijeme života zaista imao barem 10 mačaka

Mačke su u filmu toliko često prikazane, da im se gotovo mogu dodijeliti titule glavnih sporednih glumaca. Freddie je zaista iznimno volio mačke i njegova velika ljubav prema životinjama prikazana u filmu utemeljena je na stvarnim činjenicama. Za vrijeme turneja često se svojim ljubimcima želio obratiti preko telefona, a istina je i da je svojim mačkama zaista namijenio zasebne sobe u svojoj “Garden Lodge” kući.

TOČNO: Freddie Mercury bio je inspiriran glumicom Marlene Dietrich

U filmu, Freddie na zidu u svom domu ima veliku sliku njemačke glumice Marlene Dietrich. Slika na zidu prikazana je nekoliko puta. I u stvarnom životu, Mercury je često isticao svoje divljenje prema glumici, a i nekoliko puta je istaknuo kako je ona bila glavna inspiracija za sada već legendarnu naslovnicu drugog albuma grupe Queen, ”Queen II”.

https://www.instagram.com/p/CCYqXUaHMP9/

NETOČNO: Prošlo je puno više vremena prije nego je Freddie postao pjevač grupe Queen

Jedna od “najzanimljivijih” u filmu netočno prikazanih činjenica je način na koji je Freddie postao frontmen. U filmu, scena prikazuje mladog Freddieja kako nakon svirke prilazi Brianu Mayju i Rogeru Tayloru u trenutku kada je tadašnji pjevač i basist, Tim Staffell upravo izašao iz benda. Freddie otpjeva nekoliko dionica “Doin’ Alright”, zadivi Briana i Rogera te ga oni odmah pozovu u bend. U stvarnosti, Freddie je bio dobar prijatelj sa Staffellom. Zahvaljujući tom prijateljstvu upoznao je i Briana i Rogera, a još prije nego što je Staffell odustao od glazbe (i Freddie postao novi frontman), Freddie, Brian i Roger neko su vrijeme i živjeli zajedno.

NETOČNO: Jim Hutton nikada nije radio kao Freddiejevo osoblje

Gledatelji filma Jim Huttona prvi puta upoznaju kao člana osoblja koji je, nakon dugog tuluma, ostao i na kauču utješno razgovarao s (u tom trenu pijanim) pjevačem. Nakon što mu se Freddie povjerio kako se osjeća izgubljeno, Hutton i Mercury nastavili su svaki svojim putem, a svoj odnos nastavili tek nekoliko godina nakon te scene. Prava istina je kako Jim Hutton nikada nije radio kao konobar ili sluga Freddieju. Bio je frizer, a njih dvojica upoznali su se 1983. u klubu u blizinu Freddieijevog doma.

TOČNO: Freddie je tvrdio kako upravo zbog svojih zubi može dobro pjevati

Pri filmskom upoznavanju Briana Maya i Rogera Taylora, Freddie im objašnjava da su mu zubi istureni jer zapravo ima četiri dodatna kutnjaka, no da mu to daje i dodatnog prostora za veliki vokalni raspon. To je nešto u što je pjevač zaista bio uvjeren. Iako su mu zubi paralelno bili izvor nesigurnosti i povučenosti u velikom dijelu privatnog života, Freddie je uporno odbijao ispraviti zube tvrdeći da se boji kako bi operacija i veliki stomatološki zahvat mogli loše utjecati na njegove pjevačke sposobnosti.

TOČNO: Freddie Mercury i Mary Austin bili su jako bliski

Kao što je i prikazano kroz film, čak i nakon raspada romantične veze, Freddie i Mary Austin nastavili su biti bliski prijatelji sve do kraja pjevačevog života. Mary Austin bila mu je najbliža prijateljica koja ga je tješila u teškim trenutcima te ga motivirala na redovnoj bazi. Mercury joj je ostavio polovicu svoje imovine.

NETOČNO: Prije Live Aida ni Freddie ni članovi grupe Queen nisu znali da mu je dijagnosticiran AIDS

Kad je film najavljen, fanovi i kritičari su se zapitali na koji način će biti spomenuta Freddiejeva dijagnoza i hoće li uopće biti prikazana budući da ja objavljeno kako film završava nastupom na Live Aideu. Ipak, spomenuto je – iako ne baš točno. U filmu, Freddie je kolege iz benda o dijagnozi informirao na probi, tjedan dana prije slavnog nastupa na Live Aidu, 1985. godine. No, prema gotovo svim izvorima, uključujući i izjave Jima Huttona, Freddie nije znao da je zaražen sve do travnja 1987.

NETOČNO: Nastup na Live Aidu nije bio “reunion” benda

Kada je riječ o raspadu i ponovnom okupljanju grupe Queen, film sadrži niz netočnih podataka. Nije jedino Freddie želio napraviti samostalan album, u istom periodu svoje albume objavili su i Roger Taylor i Brian May. Na, najvažnije, u filmu je Live Aid prikazan kao “jedinstvena prilika da bend ponovo zasvira zajedno” što je apsolutno netočno. U vrijeme kad je taj veliki povijesni koncert najavljen, Queen je već neko vrijeme bio na okupu – štoviše, prije tog nastupa već su imali snimljen i objavljen album “The Works”.

Naslovna fotografija: 20th Century Fox

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime