Subota, 23 ožujka, 2024

Dogodilo se na današnji dan: Prije 73 godina rođen je Dražen Vrdoljak

Draženovi antologijski tekstovi sabrani i u knjizi 'Moje brazde' i utjecaj kojeg je imao na scenu, ostaju trajna vrijednost

Na današnji dan 1. travnja 1951. u Splitu rođen je Dražen Vrdoljak. Ostao je zapamćen kao sjajan glazbeni kritičar, kao prvi i najveći popularizator countryja pa i idejni pokretač Plave trave zaborava, član producentskog tima koji je iznjedrio antologijski prvijenac Buldožera iz 1975, kao ko-autor – zajedno s Darkom Glavanom – knjige o Bijelom dugmetu “Ništa mudro” te čak i pridruženi klavirist na zajedničkoj turneji Filma i Idola…Dražen se uhvatio glazbenog novinarstva i kritike nakon odlaska u Zagreb na studij, i to pišući najprije u omladinskom tisku, a onda u Slobodnoj Dalmaciji, Vjesniku, Večernjem listu te tjednicima Nedjeljna Dalmacija, Telegram, Oko, VUS i Studio. U nekima od njih sam ga i “naslijedio”, a u drugima pak i sam pisao, prigrlivši rock kritiku – koju su Dražen i Darko Glavan utemeljili – kao discipline koja kritički a ne udvorički secira izdanja i fenomene s rock, pop i jazz scene.

Dobitnik je brojnih nagrada

Svakodnevni je kritičarski i recenzentski posao Dražen uglavnom napustio početkom osamdesetih postupno se okrenuvši radiju – kojemu je ostao vjeran sve do kraja – a onda i televiziji, ali i sve aktivnijem djelovanju na sceni kao voditelj klupskih programa – poput onoga “Kulušiću” – i organizaciji glazbenih manifestacija. Preveo je enciklopedije jazza i rocka te je jedan od najzaslužnijih za pokretanje diskografske nagrade Porin. Bio je, ne samo prvi tajnik Upravnog odbora 1994., već i dobitnik Porin za bilješke, kompilacije i produkciju te – kao svojevrsna kruna karijere – Porina za posebni doprinos hrvatskoj diskografskoj industriji (2004) i nagradu Rock Off za životno djelo.

Dražen je preminuo u Zagrebu 9. svibnja 2008. godine. Njegova lucidnost, spisateljski talent i erudicija u nekom bi idealnom svijetu bili možda pretočeni u naramke napisanih knjiga, snimljenih televizijskih glazbenih serijala i antologijskih boxova, no iako se u ovoj našoj dolini suza život odvija po posve drugačijim shemama, Draženovi antologijski tekstovi sabrani i u knjizi “Moje brazde” i utjecaj kojeg je imao na scenu, ostaju trajna vrijednost.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime