Ponedjeljak, 25 ožujka, 2024

Dogodilo se na današnji dan: Sign O’The Times: Princeov nenadmašni biljeg vremena

'Sign O' The Times' je ponudio tipičan Princeov žanrovski koktel u rasponu od psihodelije, electro funka, nježnog soula do gospela i bluesa

Svoj deveti studijski album “Sign O’ The Times” Prince je objavio na današnji dan 30. ožujka 1987. Dvostruki album bio je prvi Princeov projekt nakon raspuštanja svog banda Revolution pa je donio i minimalističke brojeve poput naslovne teme i “If I Was Your Girlfriend” te obilato korištenje ritam mašine Linn LM-1 te Fairlight CMI sintesajzera.Album koji je dao tri hit singla (naslovnu skladbu, “If I Was Your Girlfriend” te “U Got The Look” snimljen u u kolaboraciji sa Sheenom Easton) predstavio je i Princeov alter-ego Camille odnosno samog Princea u iznimno visokim “ženskim” lagama. “Sign O’ The Times” je ponudio tipičan Princeov žanrovski koktel u rasponu od psihodelije, electro funka, nježnog soula do gospela i bluesa.

Udri brigu na veselje

Bio je ujedno i reprezentativan rez u žanrovski miš-maš eskapističkog konca osamdesetih i njegove “udri brigu na veselje” glazbene doktrine zgodno iskazane tadašnjim sloganom “plešimo na ruševinama civilizacije i svijeta kakvog smo poznavali”.  Većina skladbi bila je izvorno namijenjena neobjavljenom trostrukom albumu “Crystal Ball” odnosno također nesuđenom albumu koji je trebao predstaviti projekt Camille.

Po osobnom sudu – a kako godine prolaze tako sam sve odlučniji u tome – “Sign O’The Times” je najbolji Princeov album. Ne samo zbog sjajnih pjesama na njemu, dokaza da je vraški talentiran autor i jednako dobar multiinstrumentalist i pjevač, demonstrirao da sve može uraditi sam… već i kao ultimativan zgoditak R&B-ja kakvog smo znali prije nego li ga je progutao hip-hop.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime