Ponedjeljak, 27 ožujka, 2023

MAKK 2020: Suosnivač grupe ABBA Björn Ulvaeus najavljuje ponovo okupljanje grupe?

Ovogodišnja Međunarodna autorska kreativna konferencija MAKK u fokus stavlja stanje kulturne i kreativne industrije, ali i prilike i načine na koje se najuspješniji odupiru i stvaraju dalje, drukčije i za neku novu publiku. Petodnevni program konferencije donosi zanimljive panele, predstavljanje mladih kreativaca te velike intervjue s dosad najzanimljivijim imena iz svijeta glazbe

Osmo izdanje Međunarodne autorske kreativne konferencije (MAKK) ove godine seli na male i velike ekrane! Organizatori Hrvatsko društvo skladatelja i njegova stručna služba ZAMP, od ponedjeljka 23. do petka 27. studenog, javnosti će svakoga dana u poslijepodnevnim satima putem Interneta, omogućiti praćenje bogatog dvosatnog programa.Ovogodišnjem pozivu za sudjelovanjem u konferenciji odazvala su se neka od najznačajnijih inozemnih i regionalnih imena iz svijeta glazbe. Konferenciju će putem videa otvoriti legendarni autor i glazbenik, osnivač grupe ABBA, Björn Ulvaeus, ujedno i predsjednik krovne svjetske udruge društava autora i skladatelja, CISAC.

Björn Ulvaeus

Impresivnom popisu gostujućih imena pridružit će se i Skye Edwards, pjevačica i frontwoman britanskog benda Morcheeba, zatim regionalne zvijezde Dubioza Kolektiv, Dino Merlin i Momčilo Bajagić Bajaga, te domaća glazbena reprezentacija koju čine Nina Badrić, Martina Filjak, Lana Jurčević, Husein Hasanefendić Hus, Jasenko Houra i Damir Urban.

Milan Majerović-Stilinović // makk.hr

Zahvaljujući tome što smo svi doma, ove godine ćemo imati i dosad najzanimljivija i najpoznatija imena u panelima. Jedan dio razgovora bit će snimljen u studiju dok će se jedan dio sugovornika javljati online. Bit će to zanimljiva kombinacija, a dodatnu raznolikost daje i činjenica kako sugovornici dolaze iz raznih žanrova: od popa preko rocka do klasike jer su svi jednako pogođeni ovom krizom koja je i glavna tema ovogodišnje konferencija”, za Mixer.hr otkriva Milan Majerović-Stilinović, savjetnik za komunikacije HDS ZAMP-a.

Skye Edwards

U najneizvjesnijem trenutku za kreativce u novijoj povijesti, konferencija stavlja u fokus stanje kulturne i kreativne industrije, ali i izazove, prilike i načine na koje se najuspješniji odupiru i stvaraju dalje, drukčije i za neku novu publiku. O tome će govoriti predstavnici ministarstva kulture i medija, predstavnici hrvatskih glazbenih udruga i diskografskih kuća te vrhunski stručnjaci i autoriteti iz područja autorskog prava. 

“Najveće ime ovogodišnje konferencije je Björn Ulvaeus predsjednik CISAC-a i jedan od dva glavna autora svih hitova grupe ABBA. On će ove godine otvoriti online konferenciju. Smatram da je to velika ekskluziva i jako smo sretni što ovim putem možemo ugostiti jedno takvo mega ime o kojemu smo inače mogli samo sanjati. Jer – da nema korone sumnjam da bi bilo izvedivo da dođe u Hrvatsku na par dana. Kako se kaže, u svakoj nesreći ima neka i sreća”, ističe Majerović-Stilinović te dodaje:
“Jedan dan posvećen je samo Dubiozi kolektiv. Ne treba trošiti riječi na njih, treba ih slušati i gledati njihov Karantin Show i vidjeti kako se oni snalaze s ovom situacijom u koroni. Isti takav veliki intervju radit ćemo s Damirom Urbanom koji je ovu godinu sjajno odradio i glazbeno, ali i pokazujući kako se glazbenik može i treba nositi s krizom i naravno, pri tome pomagati i publici. Publika to zna i uvijek će znati cijeniti.”

U jednom od panela okupit će se velike zvijezde koje će pričati o tome kako je to trajati na sceni više desetljeća: Hus i Nina Badrić iz Hrvatske, Dino Merlin iz BiH i Momčilo Bajagić Bajaga iz Srbije. Riječ je o regionalnim megazvijezdama koje uspješno brode i starim kanalima poslovanja, ali se prilagođavaju i odlično snalaze i na društvenim mrežama i streaming servisima.  

“Uz razgovore o tome koliko je korona kriza utjecala na financije, živote, ali i na svijet glazbenika i kreativaca općenito ove pa i iduće godine”, objašnjava Majerović-Stilinović i dodaje: “Donijet ćemo i puno aktualnih podataka i brojki kako o padu prihoda tako i projekcija o onome što će se događati sljedeće godine. Imat ćemo i panel o digitalnim servisima koja su nova nada za glazbenu zajednicu, pogotovo u kriznim okolnostima.”

MAKK je uvijek i prilika da se čuju najzanimljiviji autorski glasovi novijih generacija. Svaki od pet dana ugostit će jednog mladog umjetnika i/li njegov bend: to su, primjerice, Matija Cvek, pocket palma – synth duo iz Zagreba, Z++ koji predstavlja novi trap digitalni iskorak, Nika Turković kao zanimljiva mlada autorica s nekoliko jako dobrih i suvremeno zvučećih hitova te Irena Žilić, indie rock autorica koja će, kako nam se sada čini, uskoro imati pjesmu koju će pjevati niti više niti manje Morcheeba.
“Tako smo na neki način zaokružili veliki paket s Morcheebom i Skye Edwards – kantautoricom i pjevačicom benda. Donosimo veliki video intervju sa Skye Edwards u kojemu priča o karijeri, ali i suradnji s mladim ljudima, među ostalima i s našom Irenom”, najavljuje Milan Majerović-Stilinović.

Navedeni autori i glazbenici će u sklopu MAKK konferencije i izvesti svoje najzapaženije pjesme u potpuno novim, autorski kreativnim aranžmanima.

Kao šećer na kraju, ostavili smo pitanje hoće li Björn Ulvaeus možda ekskluzivno otkriti mogućnost ponovnog okupljanja grupe ABBA.
Sve nas zanima ponovo okupljanje ABBA-e! Budući da je u ulozi predsjednika CISAC-a, odnosno krovne svjetske udruge društava autora i skladatelja, on, kao i njegovi prethodnici (do nedavno je u toj ulozi bio Jean-Michel Jarre), rijetko kad komentiraju svoje karijere i privatne projekte. No, dobili smo zeleno svjetlo za dodirnuti se i te teme!”, ekskluzivno za Mixer.hr najavljuje Majerović-Stilinović.

 

Međunarodna autorska kreativna konferencija MAKK je besplatna i javnosti će biti dostupna na www.makk.hr te web stranicama partnera. 

Fotografije: MAKK / naslovna: Marte Lundby Rekaa; makk.hr

Pročitajte još...

15 mladih autor(ic)a čiji se uspjeh odrazio na porast autorskih honorara

Neki su to učinili samo s jednim djelom ili singlom, neki cijelim albumom - ohrabruje vidjeti kako je predanost glazbi rezultirala i značajnim rastom prihoda od autorskih prava

Nakon Facebooka i Netflixa, HDS ZAMP potpisao ugovor i s TikTokom

HDS ZAMP sa zadovoljstvom najavljuje kako će u narednom obračunu digitalnih prava domaći autori i članovi HDS-a na svoje račune po prvi put primiti autorske honorare s tog servisa

Partneru Exit festivala dodijeljena Nobelova nagrada za mir

Svjetski program za hranu nagrađen je za napore u borbi protiv gladi, za doprinos poboljšanju uvjeta za mir u područjima pogođenim sukobima i za djelovanje kao pokretačka snaga kako bi se spriječila upotreba gladi kao oružja za rat i sukobe

Tko su najemitiraniji izvođači na hrvatskim radijskim i televizijskim postajama?

Stručna služba ZAPRAF-a prilikom analize prikupljenih podataka sa 182 hrvatske radijske i televizijske postaje obradila je nevjerojatan broj od gotovo 17 milijuna emitiranja

Povezano

Dogodilo se na današnji dan: Preminuo Ian Dury 

Preminuo je od karcinoma 2000. – godinu nakon što je dobio posebno priznanje uglednog britanskog Q magazina kao utjecajni skladatelj

Najbolje stvari iz regije od starta godine – prvih 100 dana 2023.

Nevezano za stilove našlo se zanimljivih stvari koje će trajati do kraja godine, ako je do kvalitete, a ne hypea oko klikova

Kritika videospota: Miley Cyrus – River

Tamo gdje su sedamdesetih i osamdesetih stale Madonna i Debbie Harry kao slijeposljednica nastavlja Miley

Willie Nelson objavio 150. album uoči 90. rođendana!

Posljednji album slavnog glazbenika 'A Beautiful Time', nagrađen je na nedavnoj dodjeli Grammyja u kategoriji za najbolji country album. Willie je nominiran i za ulazak u Rock & Roll Hall Of Fame

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime