Nedjelja, 3 ožujka, 2024

Najljepše od Shanea MacGowana: Top 10 pjesama povodom smrti kultnog pjevača

Nakon perioda i pauze od Poguesa, MacGowan je imao svoj sastav The Popes s kojim je snimio par solidnih albuma i također podizao ljubitelje rock and rolla na pijani način sa stolica

Uz vijest o smrti kultnog irskog pjevača Shanea MacGowana, najpoznatijeg kao frontmena hvaljene folk punk rock skupine The Pogues s kojima je tokom druge polovice osamdesetih i s početka devedesetih doživio svjetsku karijeru i globalan uspjeh osobito albumima ‘Rum, Sodomy & Lash’, ‘If I Should Fall From Grace With God’ i ‘Hell`s Ditch’, probrali smo neke od najljepših pjesama i interpretacija dotičnog uz superhitove uz koje ga je masa najviše vezala – preradu irskog tradicionala ‘Dirty Old Town’ ili njihove božićne antiteme svih luzera ‘Fairtyle Of New York’.Osim spomenutih, nakon perioda i pauze od Poguesa imao je svoj sastav The Popes s kojim je snimio par solidnih albuma i također podizao ljubitelje rock and rolla na pijani način sa stolica.

Glazbena ikona u retrospektivi 

Shane MacGowan je već dugo vremena bio olupina i poderotina od alkohola i nikotina, kao takav pred domaćom publikom u Zagrebu odgovoran za najgori koncert u životu sa The Popes u sklopu Fiju Briju festivala kad je samo bilo mikrofon stalku zahvalit što je uopće mogao mumljati u Domu Sportova. I oni prekasni tragični poslovni The Pogues na Šalati 2011. Kad su uz kardinalan razglas samo podsjećali i odrađivali na čaroliju najboljih dana, ali ta ukazanja su ništa spram magija isporučenih na Rum Sodomy & Lash I Hell’s Ditch kad su Pogues bili bez premca najbolji bend na svijetu.

Svi će post mortem masovno linkati ili njihovu dirljivu preradu Dirty Old Town i božićnu himnu Fairtyle of New York ali tko nije skakao na Bottle of Smoke ili otplakao svoj dio na najljepšoj imigrantskoj odi svih vremena Thousands Are Sailing isto nije živio. Veličanstveni Shane MacGowan je bio kao i Lemmy iz Motorheada najautentičnija njuška otočnog folk n rolla punkerske energije a epiteti kojim su ga kitili o pojavnoj ružnoći svi bi pali u vodu pred ljepotom i toplinom njegovih stihova i glasa. Taj je fakat znao plovit i otplovio je kako je htio.

Uživajte u njemu poslije kako niste prije i neka ovih pjesama bude samo početak prijedloga vrhunske pjesmarice među kojom ih je bar još toliko vrijednih vaše pažnje.

1. The Pogues: If I Should Fall From Grace With God

2. The Pogues: Dirty Old Town

3. The Pogues: Thousands Are Sailing

4. The Pogues: The Sunnyside of the Street

 

5. The Pogues & Kirsty MacColl: Fairytale Of New York

 

6. Nick Cave & Shane MacGowan: What A Wonderful World

7. The Pogues: Sally MacLennane 

 

8. The Pogues: A Pair of Brown Eyes

9. Shane MacGowan i Sinead O’Connor: Haunted

 

10. Shane MacGowan & The Popes: That Woman’s Got Me Drinking

 

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime