Nedjelja, 3 ožujka, 2024

Jesu li klubovi sigurni? Više od 1000 partijanera vratilo se na plesne podije

Posebno organiziran glazbeno-istraživački događaj trajao je 4 sata, a prisutni su uživali plešući uz DJ setove Sama Feldta, Lady Bee te S. Jamesa & R. Marciana.

Posljednjih mjeseci sve su češća istraživanja koja se provode u svrhu prikupljanja informacija za ponovno sigurno otvaranje glazbenih klubova i koncertnih prostora.Dosadašnji rezultati istraživanja iz raznih dijelova svijeta uglavnom upućuju na isto: glazbena događanja mogla bi uskoro ponovo zaživjeti – uz poštivanje higijenskih standarda i preporučenih mjera.

Ipak, budući da rezultati značajno ovise o svakoj zemlji i pandemijskoj situaciji u kojoj su provedena, o tome ovise i eventualni datumi kada će publika moći doživjeti barem dio koncertne energije ili atmosfere klupskog plesnog podija. Tako će dio svijeta još morati pričekati da pandemija oslabi da bi se glazbena događanja uzela u razmatranje. Neke države, poput SAD-a, imaju već razrađen plan postupnog vraćanja dok se na Novom Zelandu, kojeg je pandemija zahvaljujući prirodnoj izoliranosti, samo okrznula, koncerti održavaju i to bez pridržavanja posebnih mjera.

Publika podijeljena u posebne skupine

Jedno od posebno zanimljivih istraživanja provedeno je nedavno u Nizozemskoj gdje su u fokus stavljena klupska party scena. Više od 100 partijanera je, u svrhu istraživanja organiziranog u suradnji s nizozemskom vladom, dobilo priliku vratiti se na plesni podij amsterdamskog Ziggo Domea.

Ukupno 1300 ljubitelja dance glazbe podijeljeno je u manje skupine koje su pak za “zadatak” dobile pridržavati se različitih mjera. Primjerice, jedna od skupina prema uputama je morala nositi maske cijelo vrijeme te se strogo držati pravila o fizičkom distanciranju, članovi druge skupine pak nisu trebali nositi maske i mogli su se kretati kako i gdje god žele. Također, jednu skupinu dodatno se poticalo na što glasnije pjevanje. Oni su pili i posebna pića s fluorescentnim (neškodljivim) dodatkom te su istraživači tako bilježili količinu sline koja se kapljično prenosi u takvim uvjetima.
Pet skupina činilo je po 250 sudionika, a posebno je kreiran i “bazenčić” za samo 50 osoba.

4 sata plesa uz poznata DJ imena

Zahvaljujući ovakvom pristupu i separaciji ispitanika i samih uvjeta, istraživački tim dobit će različite i uže fokusirane rezultati prema kojima će, predviđaju, kasnije moći kreirati najefikasniji model pridržavanja mjera potrebnih za ponovo otvaranje glazbenih klubova.

 

Ovaj poseban glazbeno-istraživački događaj sveukupno je trajao 4 sata, a prisutni su uživali plešući uz DJ setove Sama Feldta, Lady Bee te S. Jamesa & R. Marciana.

Svaka osoba koja je sudjelovala u eksperimentu bila je obvezna testirati se na COVID-19 i to 48 sati prije samog eventa te isti test ponoviti 5 dana nakon u plesu provedene noći.

Hoće li se klubovi otvarati u vrijeme pandemije?

Prikupljeni podaci još se obrađuju, a glazbeni sektor, zajedno s nizozemskom vladom, nada se kako će zahvaljujući rezultatima dobiti uvid u specifične situacije te na temelju toga moći i prilagoditi sve potrebna mjere. Ideja je, navode, omogućiti otvaranje klubova makar sa smanjenim kapacitetima do 100 osoba, a ako u dobivenim rezultatima ne bude prevelikih negativnih iznenađenja dvorana Ziggo Dome mogla bi ponovo “plesati” i to s čak pola od ukupnog kapaciteta! 
U međuvremenu, u dvorani je već najavljen veći događaj koji bi se trebao održati već 24. ožujka. Ilustracije radi, ovako izgleda kada je dvorana dupkom puna: 

Naslovna fotografija: Unsplash

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime