Utorak, 28 ožujka, 2023

Stadioni i arene u New Yorku spremni za koncerte – hoće li svijet slijediti primjer?

Gotovo godinu dana nakon što su koncertni prostori diljem svijeta morali zatvoriti svoja vrata, za glazbenike, promotore i publiku stižu ohrabrujuće vijesti

Nakon nedavno potvrđenih (nažalost i nekih odgođenih ili pak otkazanih) datuma održavanja glazbenih događanja na otvorenom iz New Yorka stižu optimistične vijesti i kada su u pitanju koncerti u velikim dvoranama! Naime, prenose svjetski mediji, stadioni i arene u New Yorku već su dobili odobrenje za ponovno otvaranje krajem ovog mjeseca te se, nastavno na to, slične odluke očekuju i diljem svijeta – posebno kada su u pitanju zemlje koje uspješno upravljaju sprječavanjem širenjem koronavirusa.

Za sada samo kapaciteti d minimalno 10 tisuća ljudi

Povratak koncertima odvija se, očekivano, korak po korak te uz budno praćenje globalne pandemijske slike. Stoga su dozvolu za otvaranje dobili tek oni prostori čiji kapaciteti u normalnim uvjetima prihvaćaju minimalno 10.000 ljudi. U prodaju će se moći pustiti znatno manje ulaznica kako bi se mjesta u gledalištu rasporedila na optimalan način, poštujući fizičku distancu te sve aktivne zakonske odredbe (kao i buduće preporuke) koje su na snazi ovisno o epidemiološkom situaciji. Uz prilagođeni plan sjedećih mjesta, zatvoreni koncertni prostori moraju zadovoljiti i osnovne sigurnosne mjere kao što su adekvatna ventilacija te održavanje visokih higijenskih i sanitarnih uvjeta.

Nadalje, svo stručno osoblje (organizatori, zaposlenici dvorane, te svi radnici povezani s koncertnom organizacijom u dvorani/stadionu), te glazbenici i njihovi timovi, ali i svi posjetitelji, morat će na uvid dostaviti negativni PCR test ne stariji od 72 sata. Prilikom ulaska u prostor odvijanja koncerta svima će se mjeriti temperatura te će biti obavezno nošenje maske.

Prvi koncerti najavljeni su već za 23. veljače

Smjernice za ponovno otvaranje stadiona i arena temelje se na pilot testiranju programa NFL ekipe Buffalo Bills koji su održali utakmicu pred 6.700 negativno testiranih fanova na tribini – raštrkanih sukladno mjerama fizičkog distanciranja.
Dok se paralelno s Covidom nastavljamo boriti na nekoliko fronti, također moramo misliti i na ekonomiju, i to na inteligentan i uravnotežen način”, poručio je guverner Andrew Cuomo u izjavi koji prenosi IQ.
Prvi koncerti najavljeni su već za 23. veljače, a prema trenutačnim informacijama, za period do 6. rujna, samo u New Yorku, već je najavljeno više od 300 koncerata.

Neki od najvećih svjetskih festivala ipak preskaču i ovu sezonu

Ako virus ne nastavi značajno mutirati te se cijepljenje se nastavi prema planu, popuštanje mjera, prema procjenama stručnjaka moglo bi se očekivati već ove jeseni.
U vrijeme dok se na Novom Zelandu već održavaju koncerti s 20.000 ljudi i to bez posebnih mjera, neki od najvećih svjetskih festivala preskaču i ovu sezonu. No ipak, s toplijim danima povećava se i optimizam u izvjesnost održavanja događaja na otvorenom.
Uz potvrđene datume naših najpoznatijih glazbenih open-air događanja, kao vjesnici proljeća polako stižu i nove koncertne najave.
Kakva je situacija na festivalskoj karti, istražili smo ranije ovog mjeseca:

Coachella odgođena treći put, na Novom Zelandu koncerti s 20.000 ljudi

Naslovna fotografija: Unsplash

Pročitajte još...

Coachella odgođena treći put, na Novom Zelandu koncerti s 20.000 ljudi

U prvim mjesecima 2021. godine već maštamo o povratku koncertima. Hoćemo li s dolaskom toplih dana ponovo moći uživati u nastupima uživo?

Predinov online koncert – glazbeni dar Arsenu Dediću i Damiru Kukuruzoviću

Premijerni online koncert 'Zoran pjeva Arsena' održat će se 13.3. online iz Cankarjevog doma u Ljubljani. Predin i ekipa nastavit će, čim to prilike budu dopuštale, i sa klasičnim živim koncertima, kojima će se pokloniti i Arsenu i Damiru

Svi pričaju o Weekndovom nastupu na Super Bowlu – evo i zašto!  

Ovogodišnjim nastupom u polufinalu Super Bowla The Weekend je značajno podignuo produkcijsku letvicu. Glazbenik se za nastup pripremao mjesecima, a njegov je menadžer potvrdio kako je za potrebe besprijekornog spektakla sam The Weekend dodatno uložio svojih 7 milijuna dolara

Metal velikani Opeth potvrdili novi datum ekskluzivnog zagrebačkog koncerta

Koncert se trebao održati 22. ožujka ove godine, no zbog pandemije koronavirusa nastup je morao biti odgođen za 2021. godinu. Sve kupljene ulaznice vrijede i za novi termin

Povezano

MY BABY uskoro nastupaju u Tvornici kulture

Kreću iz Dortmunda, nakon kojeg slijede Zürich, München, Nuremberg, Prag, Budimpešta i Beograd. Za Hrvatsku je bend odvojio čak dva datuma

Poslije šest godina Bryan Adams ponovno nastupa u Zagrebu!

Nadolazeća turneja započinje 6. lipnja, u američkom gradu Baltimore, a vezana je za njegov 15. studijski album 'So Happy It Hurts'

Eksplozivni britanski rock-blues trio Five Points Gang prvi put u Hrvatskoj

Od ukidanja ograničenja karantene u kolovozu 2021., odsvirali su preko 100 koncerata diljem Ujedinjenog Kraljevstva, nastupili na 15 festivala i već imaju dvije europske turneje rezervirane za 2023.

Odlične vijesti: Incubus bend dolazi u Hrvatsku!

Postali su jedan od najpopularnijih bendova žanra izdvajajući se od drugih sa svojom etikom i širokom paletom zvukova kojoj su dodali heavy metal, funk, jazz, hip-hop, techno i post-grunge

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime