Subota, 23 ožujka, 2024

Stadioni i arene u New Yorku spremni za koncerte – hoće li svijet slijediti primjer?

Gotovo godinu dana nakon što su koncertni prostori diljem svijeta morali zatvoriti svoja vrata, za glazbenike, promotore i publiku stižu ohrabrujuće vijesti

Nakon nedavno potvrđenih (nažalost i nekih odgođenih ili pak otkazanih) datuma održavanja glazbenih događanja na otvorenom iz New Yorka stižu optimistične vijesti i kada su u pitanju koncerti u velikim dvoranama! Naime, prenose svjetski mediji, stadioni i arene u New Yorku već su dobili odobrenje za ponovno otvaranje krajem ovog mjeseca te se, nastavno na to, slične odluke očekuju i diljem svijeta – posebno kada su u pitanju zemlje koje uspješno upravljaju sprječavanjem širenjem koronavirusa.

Za sada samo kapaciteti d minimalno 10 tisuća ljudi

Povratak koncertima odvija se, očekivano, korak po korak te uz budno praćenje globalne pandemijske slike. Stoga su dozvolu za otvaranje dobili tek oni prostori čiji kapaciteti u normalnim uvjetima prihvaćaju minimalno 10.000 ljudi. U prodaju će se moći pustiti znatno manje ulaznica kako bi se mjesta u gledalištu rasporedila na optimalan način, poštujući fizičku distancu te sve aktivne zakonske odredbe (kao i buduće preporuke) koje su na snazi ovisno o epidemiološkom situaciji. Uz prilagođeni plan sjedećih mjesta, zatvoreni koncertni prostori moraju zadovoljiti i osnovne sigurnosne mjere kao što su adekvatna ventilacija te održavanje visokih higijenskih i sanitarnih uvjeta.

Nadalje, svo stručno osoblje (organizatori, zaposlenici dvorane, te svi radnici povezani s koncertnom organizacijom u dvorani/stadionu), te glazbenici i njihovi timovi, ali i svi posjetitelji, morat će na uvid dostaviti negativni PCR test ne stariji od 72 sata. Prilikom ulaska u prostor odvijanja koncerta svima će se mjeriti temperatura te će biti obavezno nošenje maske.

Prvi koncerti najavljeni su već za 23. veljače

Smjernice za ponovno otvaranje stadiona i arena temelje se na pilot testiranju programa NFL ekipe Buffalo Bills koji su održali utakmicu pred 6.700 negativno testiranih fanova na tribini – raštrkanih sukladno mjerama fizičkog distanciranja.
Dok se paralelno s Covidom nastavljamo boriti na nekoliko fronti, također moramo misliti i na ekonomiju, i to na inteligentan i uravnotežen način”, poručio je guverner Andrew Cuomo u izjavi koji prenosi IQ.
Prvi koncerti najavljeni su već za 23. veljače, a prema trenutačnim informacijama, za period do 6. rujna, samo u New Yorku, već je najavljeno više od 300 koncerata.

Neki od najvećih svjetskih festivala ipak preskaču i ovu sezonu

Ako virus ne nastavi značajno mutirati te se cijepljenje se nastavi prema planu, popuštanje mjera, prema procjenama stručnjaka moglo bi se očekivati već ove jeseni.
U vrijeme dok se na Novom Zelandu već održavaju koncerti s 20.000 ljudi i to bez posebnih mjera, neki od najvećih svjetskih festivala preskaču i ovu sezonu. No ipak, s toplijim danima povećava se i optimizam u izvjesnost održavanja događaja na otvorenom.
Uz potvrđene datume naših najpoznatijih glazbenih open-air događanja, kao vjesnici proljeća polako stižu i nove koncertne najave.
Kakva je situacija na festivalskoj karti, istražili smo ranije ovog mjeseca:

Coachella odgođena treći put, na Novom Zelandu koncerti s 20.000 ljudi

Naslovna fotografija: Unsplash

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime