Petak, 12 travnja, 2024

ABBA na scenu stiže u obliku ‘Abbatara’ – premijerno izvode i nove pjesme!

Mamma mia, here they go again! Iako je Björn Ulvaeus nedavno opovrgnuo sve glasine o filmu grupe ABBA u međuvremenu je potvrdio ABBA avatar turneju u sklopu koje će premijerno predstaviti - nove pjesme!

Unatoč iznimno velikom uspjehu glazbeno-dokumentarnih filmova kao što su ‘Bohemian Rhapsody’ o grupi Queen, ‘Rocketman’ o životu i glazbi Eltona Johna ili ‘The Dirt’ o usponima i padovima Motley Cruea, film o pop senzaciji ABBA, ako se pita suosnivača Björna Ulvaeusa, nećemo gledati. Barem ne tako brzo. U nedavnom intervjuu za BBC, Ulvaeus je u ime ABBA-e otkrio kako svoju životnu i glazbenu priču ne bi željeli gledati u obliku filmskog hit naslova: “Nisam siguran da bismo do zaista željeli. Svakako znam da osobno ne bih želio na velikom ekranu vidjeti samog sebe a kojeg glumi neka druga osoba – ne za vrijeme mojeg života – a čini mi se da to ne bi željeli ni drugi članovi benda”.

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli ABBA (@abba)

Kratkim osvrtom na jedan od najpopularnijih glazbenih fenomena jasno je kako se glazbena četvorka ne želi podsjećati prošlosti koja uz, veliku slavu, krije i brojne osobne razmirice. Naime, s raspadom grupe razišli su se i dotadašnji parovi koji su činili ABBA-u: rastava Agnethe i Björna navodno je i jedan od glavnih razloga za raspad grupe.

Umjesto filma – povratak na pozornice?

“Mamma mia, here they go again!” Gotovo četiri desetljeća nakon razlaza ikonična četvorka – Benny Andersson, Bjorn Ulvaeus, Agnetha Faltskog i Anni-Frid Lyngstadse – ipak su uspjeli prijeći preko osobnih razmirica, te ponovo surađuju. Naime, okupili su se kako bi, na veliko iznenađenje, najavili – turneju! I to kakvu!
Fanovi ih, prema riječima Ulvaeusa, neće vidjeti na filmskim platnima i TV ekranima, a iako je najavljena turneja – neće ih (uživo) vidjeti niti na pozornicama! Odnosno hoće, ali – u virtualnom obliku – kao avatare (Abbatare) koji će ih pomladiti!

Tko (ili što) su Abbatari?

Zahvaljujući modernoj tehnologiji na najavljenoj turneji Benny, Bjorn, Agnetha i Anni-Frid izgledat će točno onako kako su izgledali u vrijeme kada je ABBA ludilo zavladalo cijelim svijetom – da budemo još precizniji na pozornicu će “zakoračiti” avatari napravljeni da virtualno i što vjernije dočaraju grupu iz karijerno ključne 1979. godine.

Iznenađujući reunion najavljen je još 2017. godine te je nešto kasnije otkriveno i kako će na pozornici nastupiti virtualno pomlađeni članovi benda, a ove godine planovi su pri kraju te se i službeno nazire početak ove moderne turneje. Osim što će vizualnim dijelom turneje publiku vratiti u prošlost glazbeno će, obećaje Ulvaeus, sve skupa zvučati baš kao ABBA – u najboljim danima.

U paketu iznenađenja stižu i nove pjesme

Uz ABBA avatar-turneju, švedske pop ikone najavile su i novu glazbu! Inicijalno je bilo riječ o dvije dosad neobjavljene pjesme, “I Still Have Faith In You” i “Don’t Shut Me Down”, no budući da je sama turneja odgođena zbog pandemije koronavirusa, četvorka je fanove odlučila počastiti s čak 5 dosad neobjavljenih glazbenih uradaka! Sve pjesme premijerno bi trebale biti predstavljene na najavljenoj turneji.

“Odluka da pokrenemo uzbudljivi projekt ”ABBA avatar turneja” rezultirala je neočekivanim posljedicama” koketirali su ranije u službenoj objavi uz potpise sva četiri člana sastava. Dodali su kako su “možda ostarjeli, ali pjesma je nova, a osjećaj dobar” te tako potvrdili novu glazbu koju cijeli glazbeni svijet zasigurno s nestrpljenjem očekuje: “svi smo osjetili kako bi bilo baš zabavno ako bismo ponovo udružili snage. Tako smo i napravili. Osjećaj je kao da je vrijeme stalo, kao da smo se vratili nakon kratkog odmora. Stvarno divno iskustvo!”

Ulvaeus kao posebni gost zagrebačke konferencije

Posjetimo, Björn Ulvaeus nedavno je preuzeo ulogu predsjednika krovne međunarodne autorske udruge CISAC te se u toj ulozi, putem video poziva, odazvao i 8. po redu održanoj zagrebačkoj Međunarodnoj autorskoj kreativnoj konferenciji MAKK.
“Benny Anderson i ja smo znali da je jezgra glazbene industrije – pjesma. To nas je vodilo kroz godine. To je još uvijek istina”, otkrio je tom prilikom jednu od tajni uspjeha grupe ABBA, a o čemu je govorio te što je savjetovao glazbenicima i autorima prenijeli smo ovdje:

Björn Ulvaeus (ABBA) poslao S.O.S za autore: 8 stvari koje smo naučili na 8. MAKK-u

#Fanfact ususret Eurosongu

ABBA je 1974. pobijedila na Eurosongu i to s megahitom “Waterloo” koji im je osigurao i svjetsku slavu. Nakon toga, svaki novi singl dominiralo je top listama sedamdesetih i ranih osamdesetih, a njihovi hitovi i dan danas su među najizvođenijim pjesama u svijetu.

Naslovna fotografija: Unsplash

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime