Petak, 22 ožujka, 2024

Hitovi usprkos: Ovo je 15 fenomenalnih pjesama koje nemaju refren!

Uživamo u slušanju glazbe i ne može dan proći dan bez nje, a prilikom slušanja iste shvatili smo da postoje pjesme koje nemaju refren

Pjesme se uglavnom pamte po zaraznim stihovima ili melodijama iz refrena. Ili? Što s onima pjesmama koje nemaju refren? Ovo je 15 najboljih primjera koji će vas iznenaditi kad shvatite da zapravo nemaju klasičan refren, a – hitovi su!Squeeze – “Up The Junction”

Glenn Tilbrookova priča o prijateljstvu, trudnoći, braku, prevari i razvodu – i to sve u 3 minute pjesme? Nije niti čudno što su odlučili izbaciti refren jer – kako bi inače to sve ugurali u pjesmu?


 

Neutral Milk Hotel – “In The Airplane Over the Sea”

Kad imate stihove poput “What a beautiful face I have found in this place/That is circling all around the sun“, kome treba refren?

Queen – “Bohemian Rhapsody”

To je ona pjesma za koju vas tjera da otpjevate baš svaku dionicu! Umjesto jednog klasičnog refrena, Queenovci se u ovu pjesmu ubacili – šest. Na koji se želite fokusirati? Na dio koji teatralno otvara pjesmu “Mama, just killed a man“? Što mislite o “Figaro o o“? A emocionalni “Nothing really matters“? Ma, zašto ne svi? Koji god dio preferirate, Mercury i ekipa dokazali su da, da bi pjesma bila hit, ne mora nužno imati neki standardni slijed.

The Verve – “Bittersweet Symphony”

Ova pjesma sama za sebe je jedan veliki refren. 🙂 Energija koja napaja ovaj hit orkestralni je dio posuđen od Rolling Stonesa. Od kad se pojavila, pjesma je sveprisutna. Dodavanje refrena samo bi izbacilo pjesmu iz toka strujanja, prekinula bi se ta neka fluidnost koja ju karakterizira.

The Who – “Pinball Wizard”

The Who je bend koji nikad ne radi stvari polovično. “Pinball Wizard” dio je soundtracka za rock operu Tommy, nevjerojatnu priču o nijemom i slijepom dječaku koji fenomenalno igra fliper. Sama tema dovoljno je “jaka” da su The Who zaključili kako odvraćanje pažnje refrenom uopće nije potrebno.

The Streets – “Turn The Page”

Pjesma inspirirana Gladijatorom ima više slojeva, a napetost violina gotova da zaziva pretke. Violine su tu bitne, a uz povijest i drevne Rimljane refren bi ionako pao u drugi plan.


 

R.E.M. – “Losing My Religion”

Ne samo da je ovo No.1 hit nego je i broj jedan na popisu pjesama za koju su slušatelji zaključili da ima refren iako ga zapravo – nema. Trik je stihovima “I’ve said too much/I haven’t said enough“ koji su prilično refrenasti. Tehnički, pjesma nema pravi refren.

Bruce Springsteen – “Thunder Road”

“Thunder Road” slušatelje vode u potragu za avanturom. Springsteen pjesmom poručuje kako uvijek treba koračati prema naprijed, bez ostvranja. Bez žaljenja za nečim, bez ponavljanja stoga ima smislila i – bez refrena.

Radiohead – “Pyramid Song”

Od “Everything In Its Right Place” do “Fitter Happier” čude glazbene formacije ovoj četvorci jako dobro su poznate. Pomalo uznemirujući ritam i mutnu “Pyramid Song” melodiju prati tekst koji se postepeno mijenja. Zašto bi Radiohead dodavanjem refrena ovu pjesmu učinili običnijom? Običnost jednostavno nije u njihovom stilu.

Bob Dylan – “Subterranean Homesick Blues”

Dylan zapravo voli pjesme bez refrena (poslušajte i npr. “All Along The Watchtower”). Posebnost ove pjesme je u tome što gotovo svaki izdvojeni stih sam za sebe “priča” više od mnogih refrena. Dodajte i kultni video koji prati pjesmu i ponavljajući refren zaista nije potreban.

The Beatles – “Hey Jude”

Sedam minuta bez refrena. Četiri od tih sedam minuta “na na na na na na naaa”. I to je to. To je to, to je tooo.

Pink Floyd – “Money”

Jedan od najvećih bendova svih vremena, Pink Floyd, zapravo nikada nisu radili pjesme za top liste, ali zahvaljujući karakterističnom uvodu i riffu, singl “Money” s nekarakterističnim ritmom i – bez refrena, iznimno je dobro plovio radijskim valovima.

Lionel Ritchie – “Hello”

Jedna od najcitiranijih pjesmama u internetskim šalama, ali “Hello, is it a chorus you’re looking for?” Ako je refren ono što tražite – nećete ga naći.

 

Black Sabbath – “Paranoid”

Kome treba pripjev uz ovakve riffove? Pokušajte izbaciti uvodni dio iz glave – ni head benganje neće pomoći, riff i dalje nastavlja odzvanjati.

Jefferson Airplane – “White Rabbit

Baš poput psihodeličnog teksta inspiriranog “Alisom u Zemlji Čudesa” jednako je “pomaknuta” i glazbena struktura ovog klasika iz šezdesetih. Na mjestu gdje bi trebao doći pripjev bend je umarširao u veličanstveni crescendo uz kojeg savršeno ide scena stupanja igraćih karata iz navedene bajke. Priča o Alisi nosi svoje poruke, a pouka koja se iz ove pjesme može izvući svakako je: držite se dalje od ilegalnih supstanci.

(Izvor: NME)

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime