Petak, 22 ožujka, 2024

‘Dnevniku velikog Perice’ dodijeljeno Srce Sarajeva za najbolju komediju

Najboljom dramskom serijom proglašena je "Porodica", najbolji kreator je Bojan Vuletić (Porodica), a Srce Sarajeva za Zvijezdu u usponu osvojila je Ivana Zečević (Grupa)

Sarajevo Film Festival uspostavio je novu kategoriju nagrada Srca Sarajeva za TV serije sa željom promovirati najkvalitetnije regionalne televizijske serije i njihove autore, glumce i glumice, te da potakne njihov međunarodni plasman.Najboljom dramskom serijom proglašena je “Porodica”, najbolja komedija je “Dnevnik velikog Perice”, najbolji kreator je Bojan Vuletić (Porodica), Srce Sarajeva za Zvijezdu u usponu osvojila je Ivana Zečević (Grupa), dok je u glumačkim kategorijama trijumfirao bračni par Jasna Đuričić (Grupa) i Boris Isaković (Porodica).

Jedna regionalna i jedna svjetska premijera filmova

U sklopu Natjecateljskog programa – igrani film, publika 27. Sarajevo Film Festivala imala je priliku četvrtog dana Festivala pogledati regionalnu premijeru filma MJESEC, 66 PITANJA, debitantskog ostvarenja redateljice Jacqueline Lentzou. Film je svjetski premijerno prikazan na ovogodišnjem Berlinaleu.


Održana je i regionalna premijera debitantskog filma kosovske redateljice Norike Sefe, TRAŽEĆI VENERU koji je svjetsku premijeru imao ove godine na Međunarodnom filmskom festivalu u Rotterdamu, u sekciji Tiger Competition, gdje je osvojio Specijalnu nagradu žirija. Film portretira patrijarhalnu obitelj u kojoj otac odlučuje, a za ženu je najvažnije očuvati ugled obitelji zbog čega je stalno pod budnim okom roditelja i susjeda. 

Svi obožavatelji lika i djela Wima Wendersa mogli su doći na svoje i uživati u popodnevnom razgovoru s redateljem u Narodnom pozorištu te navečer u klasiku PARIS, TEXAS (1984) koji je prikazan u sklopu Tribute To programu posvećenom ovogodišnjem dobitniku Počasnog Srca Sarajeva.

Fotografije: 27. Sarajevo Film Festival, 2021 (c) Obala Art Centar

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime