Srijeda, 3 srpnja, 2024

Pogled kroz ekran: ‘Dnevnik velikog Perice’ – klasik nakon klasika!

Šest epizoda čiste pozitive posložene su na dovoljno neobičan način da bi bio - dodatno zanimljiv. Velikog je Pericu maestralno utjelovio talentirani Živko Anočić imajući pored sebe dvije glumačke fatalne žene – Ivu Babić i Csillu Barath-Bastaić

Cijelog tjedna kroz glavu mi prolazi misao – sve dođe na svoje. Ne samo kao utjeha u vremenima koja su nas okovala već i kao završni song serije ‘Dnevnik velikog Perice’ koju smo proteklih šest tjedana pratili na HTV-u.Nakon nategnute i rastegnute četvrte sezone ‘Crno-bijelog svijeta’, u kojoj nas nisu uspjeli uvjeriti u to da je četvrti krak priče bio potreban, katapultirani smo u šezdesete godine prošlog stoljeća. Autori serije hrabro su dotakli nešto kultno, nešto što najradije ne bismo da se dira.

Jel može bolje od originalne serije?

Nastavak priče o obitelji Šafranek sklizak je teren jer tko to može bolje od originalne postave. Pitali smo se to i vrlo brzo shvatili da je strah neopravdan. Dobili smo klasik nakon klasika. Šest epizoda čiste pozitive posložene su na dovoljno neobičan način da bi bio – dodatno zanimljiv. Velikog je Pericu maestralno utjelovio talentirani Živko Anočić imajući pored sebe dvije glumačke fatalne žene – Ivu Babić i Csillu Barath-Bastaić. 

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Dnevnik velikog Perice (@dnevnikvelikogperice)

Dnevnik je mjuzikl – serija koja nam donosi note zabavne glazbe koje, premda znamo da ne pjeva sam Živko Anočić, gode uhu i savršeno se uklapaju u cijeli mozaik.
Okosnicu priče napisala su dva inteligentna i brzomisleća pera Renato Baretić i Emir Imamović – Pirke, a to već samo po sebi izaziva poštovanje. Puno smijeha izazvao je i Nikola Kojo koji je virtuozno odigrao vojno lice u Zagrebu šezdesetih. Šarmu Otokara Levaja u ulozi fulirovog brata i gracioznosti Mirjane Bohanec Vidović morate se diviti. Kako u originalno doba tako i danas.

Uvučeni u vremeplov…

Ova serija dokazala je ono što ponekad, u brzom vremenu i ritmu u kojem živimo možda zaboravimo – da prašina koja padne na epohu, prostore, atmosferu i pojedince poškropi po ramenima njihovih haljina i odijela – ne može kvaliteti učiniti ništa. Neki trenutak će ju otpuhati i uvući nas u vremeplov u kojem ćemo biti sretni, raspjevani i veseli.
Sjedit ćemo u prvom redu Zagrebačkog festivala 1965. i navijati za Petra Šafraneka. I neće nam biti bitno što na današnjim
Zagrebima nemamo za koga navijati. Zagrlit ćemo uspomene i poželjeti još koju sezonu Dnevnika velikog Perice, jer želimo vjerovati da nikako nije rečeno sve.

Godina čitanja, Noć knjige i Ivica Prtenjača

U godini smo čitanja, a uskoro nam stiže i Noć knjige. Malo se priča o poeziji u eteru, ali i ne treba više od ‘Metafore’ na Prvom programu Hrvatskog radija zato što to nitko ne može bolje činiti od pjesnika, književnika i najboljeg duha hrvatske književnosti Ivice Prtenjače. Ta dobričina za mikrofonom umata nas u saten i stihovima i glazbom koju bira u emisiji, a kad u rubrici Glumica i njezina dokolica čujemo, kao prošli put, Juditu Franković kako recitira stihove, vrijeme stane, a petak navečer postaje jedan veliki trenutak pored zvučnika. Tako je, vjerujemo, bilo šezdesetih, zahvaljujući pojedincima, tako je i danas.

Naslovna fotografija: @dnevnikvelikogperice

________________________________________________________________________

Saša Drinić je televizijski i radijski novinar koji kad ne radi sluša, gleda, zapaža, kritizira i hvali. Mixer će dio njegovih zapažanja oteti zaboravu kroz tjednu kolumnu posvećenu medijima.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime