Petak, 14 lipnja, 2024

DUA LIPA: Najveća plesna zvijezda današnjice rasplesala krcatu pulsku Arenu

Na kraju showa svi zadovoljni, rasplesani, znojni i nasmijani. Što više tražiti od pop koncerta

Teško je zamisliti bolji koncertni početak ljeta od koncerta jedne od najtraženijih i najaktualnijih light pop varijanti rasplesavanja publike – ex susjede, a ujedno i jedne od najvećih dance pop zvijezda današnjice Dua Lipe. 
 
Na drugom koncertu europske recentne promotivne turneje “Radical Optimism” uz istoimeni album odmah po nastupu u Berlinu, pulska Arena je, unatoč zagušljivoj sparini i vrućini, imala prilike prisustvovati rijetkom pomirenju aktualnog mometa top tražene zvijezde i više nego korektne pop produkcije u kojoj se plesna glazba tretira kao – plesna glazba. 

Lijepa, seksipilna i atraktivna pjevačica

Za razliku od PR momenta vezanog uz treći studijski album, pri čemu se ponuđenim beatovima i melodijama pridodaju metafizike velike umjetnosti, taj moment nestaje prvim taktovima plesnjaka i showa u kojem lijepa, seksipilna i atraktivna pjevačica prolazi kroz niz hitova i aktualnih naslova.
 
Dua Lipa kompilira programirani show koji su prije nje ovisno o varijacijama pop glazbe patentirala Madonne preko Kylie, Britney i inih pop zvijezda, čiji su nastupi kombinacija pjesme i plesa. Praćena plesačicama u čijim koreografijama i sama sudjeluje, pjevačica je izgledal poput fitness trenerice, ali uz nju je bio više nego pošteni live bend. Uloga programirane i matrica glazbe svedena je na površinski neprimjetnu količinu, a cupkanje nije pretjerano uzimalo daha njezinom pjevanju. U tom trentuku živog dodira s publikom treba tražiti i najveći dio atraktivnosti i catcha ovakvog nastupa s obzirom na da je glazbena ponuda više ili manje jednostavna pop frazeologija čija se hitoidnost opravdava brojkama. Publika voli Dua Lipu, i u kontekstu ponuđenog ne treba ići dalje od toga.

Svjetska zvijezda u svom dvorištu

Činjenica je da je njezin nastup više zanimljiv faktografski jer otvara sezonu doista referentnih glazbenih zvijezda a ne past actova koji će prodajom nostalgije po n-ti puta zabavljati turiste, nego što je riječ o atraktivnom glazbenom sadržaju. Za razliku od  recentnih Radiohead spin offova The Smile, koji su zbog slabe prodaje karata Arenu mijenjali dvostruko manjim prostorom susjednog rimskog kazališta, Dua Lipa nema problema s rasprodavanjem svog repertoara. 
 
Od uvodnih taktova “Training Season”, “One Kiss”, “Illusion”, “Break My Heart”, “Levitating” sve do zaključnih “Physical”, “Don`t Start Now” i “Houdini” Lipa je odličan reprogramirani pop paketić i soundtrack za plesuckavi početak ljeta podijeljen u četiri acta kao u kazališnoj predstavi. Ostaje prostora prigovaranju izbora stvari s repertoara zbog izostanka jedne od najboljih njenih pjesama “IDGAF” i činjenici da se nastup svodi “samo” na 15-ak pjesama, ali publici kojoj se obraća više je bila važna činjenica da imaju svjetsku zvijezdu u svom dvorištu nego detaljiziranje oko omota celofana paketića. 
 
Na kraju showa svi zadovoljni, rasplesani, znojni i nasmijani. Što više tražiti od pop koncerta. 

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime