Petak, 19 srpnja, 2024

Glazba, film, hrana: Donosimo najbolje ljetne festivale u Hrvatskoj

Ovi festivali privlače domaće goste, ali i turiste iz cijelog svijeta, nudeći nevjerojatno iskustvo glazbe, umjetnosti, kulture, zabave i gastronomije

Hrvatska je prepoznata kao jedna od popularnijih destinacija za ljetni odmor. Pored plaža i pejzaža od kojih turistima zastaje dah, posebno se ističe i po bogatoj ponudi ljetnih festivala. Ovi festivali privlače domaće goste, ali i turiste iz cijelog svijeta, nudeći nevjerojatno iskustvo glazbe, umjetnosti, kulture, zabave i gastronomije. Doznajte koje su to najatraktivnije destinacije u Hrvatskoj na kojima ćete moći uživati u svim festivalskim čarima ovog ljeta. Glazbeni festivali 

Hrvatska je zemlja bogate glazbene tradicije i vrhunskih glazbenih umjetnika, pa nije iznenađenje da su glazebni festivali najpopularniji i najposjećeniji. Osim onih koji okupljaju ljubitelje domaće glazbe, u posljednjih desetak godina Hrvatska se prometnula u domaćina velikih i svjetski poznatih glazbenih festivala.

Najpoznatiji među njima je Ultra Europe, festival elektronske glazbe koji će se i ove godine održati u Splitu 14.-16. srpnja. Festival uključuje neke od najvećih svjetskih DJ-a i producenata, a održava se na više spektakularnih pozornica i mjesta uz light show. Budući je INmusic festival ove godine otkazan, dobra zamjena za to može biti Dimensions Festival koji se održava 31. kolovoza – 4. rujna u Tisnom. Underground elektronski glazbeni festival koji se održava u Tisnom. Lokacija je Garden Resort, a cijeli događaj predstavlja mješavinu techno, house i bass glazbe.

Malo mjesto u Dalmatinskoj zagori od 2017. godine pretvara se u pravu malu blues oazu. Riječ je o Thrill Blues Festivalu koji na obali rijeke Cetine okuplja svjetski poznata imena iz svijeta bluesa. Ove godine će se održati 30. lipnja – 02. srpnja te će uz dnevni raznoliki program posjetitelji imati priliku čuti izvedbe brojnih poznatih imena iz domaćeg i stranog svijeta bluesa. Organizatori ove godine posebno ističu Robbena Forda, a cijelokupni program možete pogledati na njihovim stranicama. 

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Thrill Blues Festival (@thrillbluesfestival)

Kulturni festivali 

Ništa manje impozantni nisu ni festivali kulture koji su također primamljivi zbog svog sadržaja. Oni pružaju jedinstvenu priliku da se otkrije ljepota i bogatstvo hrvatske kulture kroz različite umjetničke izričaje. Tako ćemo na jugu pronaći Dubrovačke ljetne igre 10. srpnja – 25. kolovoza, a u Splitu 14. srpnja – 14. kolovoza Splitsko ljeto. Oba festivala imaju dugu tradiciju te su sinonimi za svečanost kulture, glazbe, kazališta i plesa. Ako se u ljetnim mjesecima nađemo na drugoj strani države, posjetit ćemo Festival Osječke ljetne noći koji se održava 15. srpnja – 15. kolovoza. Jesen ćemo nastaviti u kulturnom tonu pa ćemo posjetiti festival Varaždinske barokne večeri u terminu 22. rujna – 1. listopada. Oba festivala su sadržajem vrlo slična Dubrovačkom i Splitskom. 

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Dubrovnik Summer Festival (@dubrovnikfestival)

Festivali hrane i pića 

Tradicionalna i šarolika gastronomska ponuda na ovom prostoru iznjedrila je nekolicinu zapaženih festivala. Tako će se u Šibeniku 1.-4. lipnja održati Šibenik Gastro Festival, a manifestacija će predstaviti niz lokalnih i međunarodnih proizvođača hrane i vina, kao i demonstracije kuhanja i radionice. Sličnog sadržaja je i Istra Gourmet Festival koji će se održati na različitim lokacijama u Istarskoj regiji 1.-30. rujna. Dalmatinska zagora u sebi krije još jedan festival. Ovog puta u Imotskom, smjestio se sad već tradicionalni festival vina Cvit razgovora. U samom centru grada, tik do Modrog jezera, ova manifestacija godinama okuplja imotske vinare i ljubitelje njihovih vrhunskih vina. Osim uz vino i razgovor, posjetitelji ”cvitaju” i uz glazbu uživo. Datum održavanja je vikend u srcu ljeta i svake godine isti, pa odmah možemo rezervirati 13. kolovoza za izlet u Imotski. Zvuči primamljivo! 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Cvit Razgovora (@cvit_razgovora)

Filmski festivali 

Da bismo i ovog ljeta uživali u sedmoj umjetnosti, pobrinuli su se organizatori u Puli i  Motovunu. Pulski filmski festival predstavit niz hrvatskih i stranih filmova. Uz to, organizirane su radionice i razgovori o filmovima. Održat će se 8.-16. srpnja, a gdje drugo nego u Areni. Motovun film festival, koji je poseban zbog svoje lokacije na brdu, predstavit će niz međunarodnih i nezavisnih filmova uz raznolike radionice, stoga rezervirajte datum 25.-29. srpnja. 

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Motovun Film Festival (@motovunfilmfestival)

 

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime