Nedjelja, 21 srpnja, 2024

Jean-Michel Jarre spektaklom u Notre-Dameu isprepleo stvarnost i virtualno

Za ovaj fantastičan medijski projekt kreativni glazbeni vizionar Jarre se sa svojim timom od 100 umjetnika i tehničara pripremao 3 mjeseca te (još jednom) postavio nove standarde za budućnost glazbeno-zabavne industrije

“Dobrodošli na drugu stranu”

Jean-Michel Jarre 2021. godinu započeo je inovativnim live-stream koncertnim spektaklom u virtualnom okruženju pariškog Notre-Damea.Svakim nastupom, ali i svakim danom u privatnom životu, glazbeni vizionar Jean-Michel Jarre trudi se pokazati važnost glazbe u svijetu, a tako je bilo i na ovom nastupu. Posjetimo, tijekom dosadašnje karijere održavao je velike koncertne spektakle, koristeći kao pozornicu velike građevine poput piramida, Eiffelovog tornja ili čak cijele gradove zbog čega je više puta uvršten u Guinessovu knjigu rekorda.

Njegov koncertni spektakl, održan u vjerojatno najpoznatijoj svjetskoj katedrali, uživo se mogao pratiti u noći s 31. 12. 2020. na 1. 1. 2021. godinu, a sjajna vijest je kako je snimka još uvijek dostupne putem glazbenikovih službenih streaming kanala.

Zbog revolucionarne produkcije, mnogi su se gledatelji zapitali koji je dio stvaran, a koji virtualan.

Provjerite zašto:

Virtualna stvarnost + stvarna glazba

Riječ je o fenomenalnom spoju vizuala s kocertom, odnosno inovativnoj kombinaciji virtualne stvarnosti i stvarnih studijskih nastupa uživo.

Jean-Michel Jarre je svirao je uživo iz Studija Gabriel blizu same katedrale, dok je njegov avatar nastupao u virtualnom Notre-Dameu.

U programu koji je trajao gotovo sat vremena glazbenik je predstavio skladbe s albuma “Electronica”, ali i nove verzije njegovih klasika “Oxygène” i “Equinoxe”.

Za ovaj fantastičan medijski projekt koji uključuje kombinaciju mnoštva formata i vještina,  kreativni vizionar Jarre se sa svojim timom od 100 umjetnika i tehničara pripremao 3 mjeseca te (još jednom) postavio nove standarde za budućnost glazbeno-zabavne industrije. 

Računajući Youtube preglede, ali i ostale platforme na kojima je snimka (bila) dostupna (VR platforme, VRChat i Oculus Venues, nacionalne i međunarodne TV i radio društvene mreže) koncert je do sada vidjelo više oko milijuna gledatelja i virtualnih partijanera diljem svijeta.

Projekt podržan od strane UNESCO-a

Jean Michel Jarre cijenjeni je francuski skladatelj, tekstopisac te inspirativan i uvijek originalan izvođač koji je prodao više od 80 milijuna albuma. Začetnik je elektronske glazbe te je uvelike je pridonio toj najvećoj rastućoj glazbenoj evoluciji 20 stoljeća. Utjecao je na mnoge umjetnike – ne samo kao vrhunski glazbenik, već i kao inovativan poduzetnik koji je, između ostaloga, izumio je AeroDream One, najveći i najmoćniji zvučnik na svijetu. Ipak, glazba mu je na vrhu prioriteta što često potkrjepljuje poznatom izjavom:

“Glazba bi trebala biti nešto posebno i u središtu svakoga pojedinca.”

Jarre obožava stvarati novu glazbu i spajati je s modernom tehnologijom te svakim novim projektom nastoji pomicati granice. Uz to, Jean-Michell Jarre je i ambasador UNESCO-a za obrazovanje, znanost i kulturu, bezuvjetni je zaštitnik okoliša i dobitnik medalje Stephen Hawking za znanstvenu komunikaciju. Koncert “Welcome To The Other Side” produciran je u suradnji s VrrOOm-om, gradom Parizom i pod pokroviteljstvom UNESCO-a.

Naslovna fotografija: Službeni vizual / Menart

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime