Utorak, 26 rujna, 2023

Međunarodni dan DJ-eva: Uživajte u nastupima tri domaća DJ-a

Trio će predstavit svoj zvuk ovog petka, 20. siječnja, na međunarodni dan DJ-eva u zagrebačkom klubu Peti Kupe, mjestu gdje se isprepleće glazba i umjetnost

Multimedijska platforma INSITE po prvi put u Zagreb dovodi Mariana Mateljana, Madezha i MJ Suddanija, producente i glavne aktere kolektiva Cruise, koji je u proteklih deset godina postavio Split na međunarodnu scenu elektroničke glazbe. Navedeni trio predstavit će svoj zvuk ovog petka, 20. siječnja, na međunarodni dan DJ-eva u zagrebačkom klubu Peti Kupe, mjestu gdje se isprepleće glazba i umjetnost. Mariano Mateljan i Madezh su Cruise kolektiv osnovali još 2012. godine kako bi ugostili renomirane DJ-eve iz raznih aspekata scene elektroničke glazbe, poput Archieja Hamiltona, Enza Siraguse, Brawthera, Alexisa Cabrere i brojnih drugih. Kolektivu se ubrzo nakon priključio i MJ Suddanni, zaljubljenik u glazbu, koji je nedavno izdavao za diskografske kuće poput Affinity Laba i Tip Tapa, a uskoro će objaviti i nove suradnje.

Madezh i Mariano Mateljan

Oba DJ-a su na sceni dugi niz godina

Mariano Mateljan je jedan od vodećih producenata koji se probio kroz scenu elektroničke glazbe u Hrvatskoj. Rođen i odrastao u Splitu, Mariano odaje počast svom ocu koji ga je u ranoj mladosti upoznao sa svim žanrovima glazbe iz tri različita desetljeća. Njegov prvi proboj dogodio se 2013. izdanjem za FUSE sub-label Infuse, a koncerti na FUSE događajima u Londonu i na Ibizi dodatno su ojačali njegovu reputaciju što je dovelo do više gostovanja u poznatim klubovima diljem Europe u Fabricu (London), Clubu der Visionaere, Chaletu (Berlin), Studiu 76 (Madrid) i Das Zimmeru (Mannheim) te je čest gost poznatog domaćeg festivala Sonus. Vlasnik je diskografske kuće u.dig, a nedavno je izdao kompilaciju od 200 loopova pod nazivom Hyper Minimal Funk Vol.1.

Mateo Jeličić, umjetničkog imena Madezh, na sceni je od 2002. godine. Osim rezidencije za Cruise Split, započeo je novi projekt pod nazivom Madezh Invites gdje se fokusira na promociju mladih nada, ali i poznatih DJ-eva iz Hrvatske. Tijekom proteklih godina izdavao je na Jesus Loved You u kolaboraciji s Valentinom Kanzyaniem i Marianom Mateljanom pod imenom Cruise On The Valkan, a prošle godine pokrenuo je i vlastitu diskografsku kuću Travel Light.

“Baš onako kako je spontano Cruise i nastao prije 10 godina, tako ćemo i slaviti u 2023. godini – prirodno i bez forsiranja. Nadolazeći party u Petom Kupeu se dogodio isto tako spontano i u pravo vrijeme. Jako nas veseli da je cijeli tim po prvi puta u Zagrebu skupa“, istaknuo je Mateo Jeličić, jedan od osnivača Cruise kolektiva.

Događaj s potpisom Cruisea jedinstvena je kombinacija groove, house, garage, techna i elektronike, podžanrova elektroničke glazbe koji su odraz svega što oni stvaraju kao producenti i umjetnici.

Audiovizualno iskustvo s domaćim umjetnicima

S ciljem promoviranja umjetničko-glazbene domaće scene, za vizualni doživljaj samog događaja bit će zaslužni akademska umjetnica Monika Milas i mladi perspektivni VJ Vla’a. Monika je svestrana umjetnica iz Zagreba koja se bavi grafikom, instalacijom u prostoru i eksperimentima s vizualnim projekcijama, a svojim prepoznatljivim stilom obilježila brojne festivale i zagrebačke klubove koji promoviraju elektroničku glazbu. Vla’a je VJ koji se osim vlastitih snimki koristi i kamerama kojima snima razne dijelove događaja – podij , stage ili vlastiti ekran, kako bi dobio feedback efekte koje zatim dalje obrađuje na licu mjesta. U realizaciji samog događaja po drugi put je sudjelovao glavni sponzor BULLDOG gin.

MJ Suddani – Malik Jauk Suddani

Vidljiv je porast događaja povezanih s vizualnom umjetnosti

“Drago nam je što ćemo međunarodni dan DJ-eva obilježiti domaćom kvalitetom. Naš cilj je pružiti platformu svim dionicima domaće elektroničke glazbe i moderne kulturno-umjetničke scene te ih povezati za daljnje suradnje. Smatramo da postoji velik potencijal naše scene, koji se pokazuje i u samom interesu za festivale i događaje pod organizacijom lokalnih umjetnika“, istaknula je Gracija Pleština, osnivačica INSITE platforme, dodavši da je u Zagrebu u proteklih nekoliko godina vidljiv porast broja događaja koji povezuju elektroničku glazbu i vizualnu umjetnost.

Revitalizaciju i pokretanje domaće scene potvrdio je i Antonio Žuža, osnivač i voditelj Petog Kupea. “U zadnjih nekoliko godina počeli su se događati neki pozitivni pomaci, ali još uvijek smo daleko od onoga što se događalo krajem 90-ih i početkom 2000-ih godina u cijeloj Hrvatskoj. Trendovi se kod nas, kao i sve ostalo, polako mijenjaju, stoga u Petom Kupu nastojimo svim generacijama ponuditi ono što smatramo aktualnim u svijetu te ono što se zaslužuje čuti i vidjeti svaki puta iznova“, istaknuo je Žuža, koji je ujedno producent i vlasnik diskografske kuće Imogen Recordings. Za 2023. godinu najavio je raznovrstan program prepun inozemnih i domaćih DJ-eva, te istaknuo da posjetitelje od veljače u klubu očekuju promjene koje će Peti Kupe podići na veću, novu razinu.

Pročitajte još...

‘Tina’ – Dokumentarni film o ženi koja je postigla nemoguće

Njezina je karijera tako monumentalna po svom utjecaju, ne samo za Tinu Turner, već i za kulturu u cjelini. Rock and roll nije samo igra mlade osobe. Film "Tina" to savršeno dobro prikazuje

10 cool novi pop pjesama koje će vam pomoći da se opustite za vikend

Nudimo prijedlog pop playliste za vikend! Top 10 pjesama izvođača poput Aleca Benjamina, Snail Mail, Cucoa i Foxesa pomoći će vam da se što bolje odmorite ali i pripremite za nove radne pobjede - sljedeći tjedan!  

10 dobrih razloga zašto bismo svi trebali češće biti – djetinjasti!

Kao djeca stalno smo se suočavali sa izazovima i preprekama, ali njihovo prevazilaženje nije bilo stvar ambicije već stvar igre. Stoga se počnite igrati i ponašati kao - dijete!

10 manje poznatih bendova slavnih rock glazbenika

Rijetko tko postane velika zvijezda preko noći. Potrebno je puno truda, želje i volje, pokušaja i padova i usput naučenih trikova. Donosimo arhivske snimke rock izvođača u bendovima u kojima su svirali prije nego su postali planetarno popularni!

Povezano

Usher nastupa na poluvremenu Superbowla 2024.

Tijekom najave, Usher je ostavio prostora za špekulacije sugerirajući da bi mogao imati posebne goste tijekom izvedbe

Festival Modro i Zeleno u Makarskoj: Dodjela nagrada Milan Mladenović

Dodjela ovogodišnje nagrade 'Milan Mladenović' uz nastupe vrsnih izvođača održati će se 21. i 22. rujna u Makarskoj na Festivalu 'Modro i Zeleno'

Split At Night Jazz Festival – dvije zaključne večeri: World music, jazz i sve oko njega

Da šećer ili šlag dolaze na kraju pokazala je zaključna večer festivala s nastupom Antonia Forcionea. Ovaj sjajan talijanski (akustični) gitarist s londonskom adresom nije samo sviračku virtuoznost već i suvereni vladar brojnih žanrova i stilova u rasponu od najšire shvaćenog world musica do jazza, funka, soula, bluesa...

Split At Night Jazz Festival – Prve dvije večeri Jazz noć u muzeju by Zlatko Gall

U Splitu se ni danas nije baš mnogo toga promijenilo. Zato su Jappa i Sara uzeli stvar u svoje ruke i prvi put svoj jazz program pretvorili u festival i protegnuli ga na četiri dana

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime