Četvrtak, 25 srpnja, 2024

Naš prijedlog za izlazak: Scena Amadeo u Galeriji Klovićevi dvori

Do 10. rujna na Ljetnoj sceni Amadeo možete poslušati neke od najljepših koncertnih izvedbi hrvatskih renomiranih glazbenika. Ovog tjedna ne propustite koncerte Aljoše Jurinića i gostiju, Jimmyja Stanića i Kvarteta Josipa Cvitanovića te Ansambla Antiphonus i Lucije Stilinović

Popularna zagrebačka ljetna Scena AMADEO do 10. rujna donosi neke od najboljih ljetnih koncerata pa ne propustite, ako još niste bili, jedinstvenu priliku poslušati neke izvanredne izvedbe hrvatskih umjetnika.U srijedu, 1. rujna nastupit će Aljoša Jurinić i gosti Marco Graziani, violina; Ivan Graziani, violina; Hiwote Tadesse, viola; Smiljan Mrčela, violončelo.

Aljoša Jurinić – dobitnik svih vodećih nagrada za mlade glazbenike u Hrvatskoj

Aljoša Jurinić hrvatski je pijanist koji je svoj najveći međunarodni uspjeh ostvario 2012. pobijedivši na uglednom pijanističkom natjecanju Robert Schumann u skladateljevu rodnom gradu Zwickauu. Godine 2015. bio je finalist Međunarodnog pijanističkog natjecanja Fryderyk Chopin u Varšavi. Laureat je Natjecanja kraljice Elizabete 2016. godine u Bruxellesu i finalist Međunarodnog pijanističkog natjecanja u Leedsu 2018. godine. Dobitnik je svih vodećih nagrada za mlade glazbenike u Hrvatskoj, od kojih se ističu Mladi glazbenik godine po izboru Zagrebačke filharmonije (2012) i Nagrada Ivo Vuljević (2010). Nastupao je kao solist i uz pratnju orkestra na renomiranim pozornicama kao što su Carnegie Hall (New York), Musikverein (Beč), Salle Cortot (Pariz), Gasteig (München), Tokyo Opera City Concert Hall, Osaka Symphony Hall, La Sala Verdi (Milano), BOZAR (Bruxelles) te na brojnim festivalima. U 2018. na turneji u Kini održao je niz solističkih koncerata, u 2019. predstavio se u Japanu.

Diskografski prvijenac Chopin Alive sa djelima F. Chopina izdala je tvrtka CristoforiumArt 2017. godine, dok je drugo diskografsko izdanje pod nazivom Correspondances realizirala španjolska tvrtka KNS 2020. godine. Aljoša Jurinić je 2019. godine odlikovan ordenom Reda Danice hrvatske s likom Marka Marulića te je dobitnik Nagrade Orlando za najbolje umjetničko ostvarenje u programu 70. Dubrovačkih ljetnih igara.

Jimmy Stanić – jedan od najznačajnijih pjevača i zabavljača u povijesti hrvatske zabavne glazbe

U petak, 3. rujna nastupa legendarni Jimmy Stanić i Kvartet Josipa Cvitanovića. Stjepan Jimmy Stanić bez sumnje je jedan od najznačajnijih pjevača i zabavljača u povijesti hrvatske zabavne glazbe. Po srcu i vokaciji iskonski ‘jazzer’ i ‘swinger’, s jednakim je uspjehom desetljećima izvodio uz jazz standarde i evergreene i popularne pučke melodije, oživljujući uvijek iznova ‘vse te cajte kaj su prešli’. Svih tih minulih godina pa sve do danas Jimmy je ostao jednako svjež i prihvatljiv brojnim naraštajima ljubitelja dobre glazbe. Uvijek samosvojan i originalan, postojano je slijedio svoju glazbenu i životnu zvijezdu te na kraju stekao status legende koju jednako poštuju i stari i mladi.

Dodatnu draž pruža i aktivno sudjelovanje Jimmyjeve životne družice, gospođe Barbare, koja iskrenošću nastupa i toplinom svojeg glasa znatno pridonosi cjelokupnom dojmu. Aranžer i dirigent Josip Cvitanović znalački je obavio posao sa svojim orkestrom, prožet raznolikošću žanrova, ugođaja i ritmova. Izvorno i sam zakleti ‘jazzer’ i ‘swinger’, u velikom je Jimmyju pronašao srodnu dušu pa se radost zajedničkog muziciranja osjeća u svakom taktu i u izvrsnoj svirki orkestra koji jednako dobro zvuči i u ‘broadwayskim’ i u ‘nashvilskim’ i u ‘vlaškovuličanskim’ temama.

Antiphonus – ansambl koji osvaja svijet

Za kraj tjedna, u nedjelju, 05. rujna na Scenu Amadeo dolazi Ansambl Antiphonus i Lucija Stilinović, flauta. Ansambl Antiphonus od osnutka 2008. godine daje sve od sebe da osvoji i oduševi svoju publiku, na svim hrvatskim festivalima, u brojnim gradovima i inozemstvu, dovitljivim koncertnim programima, u rasponu od srednjeg vijeka do suvremenih autora. Madrigali, moteti, opere, pastorale, organumi, oratoriji, gregorijanika i svi mogući žanrovi luk su kojim Antiphonus, poput muzikalnog Amora, odapinje strelice u srca svoje publike. Antiphonus je otvorio Muzej Apoksiomena, proslavio osnivanje Sveučilišta u Zadru, nastupao na Dubrovačkim ljetnim igrama, vraćao se dragim prijateljima i publici na Osorskim večerima, Korkyra Baroque, Orlando furioso u Dubrovniku, brojnim prigodama u Zadru, Slavonskom Brodu i u novije vrijeme često u Splitu, gdje je 2018. godine osvojio i Juditu.

Svi koncerti počinju u 20:30 sati u Galeriji Klovićevih dvora. Ulaznice dostupne na: ulaznice.hr/r/Ljetna_Scena_Amadeo

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime