Nedjelja, 24 rujna, 2023

Kako si olakšati povratak na posao nakon godišnjeg odmora?

Sada kada ste se vratili u stvarnost, borite se sami sa sobom da uključite računalo, pregledate pristigle mailove i vratite se natrag u uobičajenu radnu rutinu? Evo nekoliko savjeta koji vam mogu pomoći da povratak u jesensku svakodnevnicu bude manje tmuran i kaotičan...

Vaš godišnji odmor je upravo završio, kada je jedina stvar na vašem popisu obaveza bila ta da ne radite ništa – ili, ako već niste mogli u potpunosti ljenčariti, barem ste imali više vremena za sebe i ljude koje volite.Sada kada ste se vratili u stvarnost, borite se sami sa sobom da uključite računalo, pregledate pristigle mailove i vratite se natrag u uobičajenu radnu rutinu?

Kako da povratak bude manje tmuran i kaotičan

Evo nekoliko savjeta koji vam mogu pomoći da povratak u jesensku svakodnevnicu bude manje tmuran i kaotičan…

Kako se dan povratka na posao približava, pokušajte ne razmišljati previše o obavezama koje vas čekaju, osim što ćete eventualno obaviti neke neophodne pozive i kraće pripreme. Ostatak vremena se aktivno zaokupite drugim stvarima koje će vam onemogućiti razmišljanje o povratku na radno mjesto. Kao i kod većine ostalih briga, preokupiranost onime što dolazi ne donosi nam nikakvu praktičnu korist, pogotovo u situacijama na koje ne možemo unaprijed utjecati.

Pobrinite se da polako uđete u dan. Nemojte ustajati prekasno – odvojite barem 15-ak minuta ujutro samo za sebe. To vrijeme možete iskoristiti za jutarnje rastezanje ili jogu, gledanje nekog kraćeg edukativnog filma na You Tubeu, vježbanje mindfulnessa, kvalitetan doručak. Ako odmah upadnete u stisku s vremenom i započnete dan pod stresom, velika je vjerojatnost da ćete i nastaviti u istom tonu.

Jer veselje je u malim stvarima: 10 načina da budete sretni – svaki dan!

Križanje stvari s popisa obveza potiče osjećaj postignuća

Napravite to-do listu i križajte stvari s popisa. Ako sve svoje obaveze držite u glavi, to stvara dodatnu konfuziju i stres. Popišite sve svoje zadatke i zatim ih brišite s liste kako koji zadatak privedete kraju. Činjenica da stvari koje trebate obaviti imate zapisane smanjuje osjećaj tereta, a križanje s popisa potiče osjećaj postignuća.

Ponesite sa sobom u ured neki predmet, fotografiju, hranu ili nešto drugo što vas podsjeća na protekli godišnji odmor. Ne samo da će vam ovo dati izgovor da u mislima privremeno malo odlutate od svojih radnih zadataka, već prisjećanje omiljenih dijelova odmora potiče lučenje endorfina, hormona sreće, koji nam pomaže u boljoj koncentraciji i efikasnosti na poslu.

Prvi radni tjedan svaki si dan isplanirajte neku aktivnost za kraj dana kojoj ćete se veseliti. To može biti izlazak s prijateljima, neki dobar film ili knjiga, slušanje muzike, vježbanje, meditacija ili jednostavno spavanje… Važno je samo da je to stvarno nešto što volite raditi i u čemu uživate. Ako takvih stvari nema puno, možete i svaki dan ponavljati istu stvar. Nije bitna raznolikost, već to da se imate čemu veseliti kada vam završi radni dan.

Razvijte psihološku otpornost: kako iz krize izaći kao snažnija osoba

Napravite plan promjene

Počnite maštati o svom idućem godišnjem odmoru. Iako je sada još prerano da biste mogli stvarno planirati, ništa vas ne sprečava da u pauzama između radnih zadataka istražujete nove destinacije, čitate preporuke travel blogera, zamišljate gdje biste išli i što biste radili… Pola užitka u godišnjem odmoru ionako je u njegovom iščekivanju. Osim toga, umjesto činjenice da je ovaj godišnji odmor završio, bolje je usmjeriti se na to da će godišnjih odmora još biti i da vas u budućnosti još puno toga lijepog čeka.

Ako niste zadovoljni trenutnom situacijom na poslu, napravite plan promjene. Razgovarajte s kolegama i prijateljima i tražite podršku. Informirajte se o mogućnostima napredovanja, promjene posla ili krenite na tečaj komunikacijskih vještina ukoliko smatrate da vam glavni problemi na poslu proizlaze iz manjka asertivnosti.
Primijetite li, pak, da se vaši problemi ponavljaju u različitim sferama života, nemojte oklijevati uložiti u psihološko savjetovanje ili psihoterapiju. Self-help priručnici mogu pomoći samo do određene mjere, ali jedino kroz osobni razgovor sa stručnjakom možete doći do najboljeg rješenja jer je svaka situacija specifična.

________________________________________________________________________

Andrea Gerčar rođena je 1986. godine. Diplomirala je psihologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 2010., a nakon toga je završila četverogodišnju edukaciju iz gestalt psihoterapije prema kurikulumu Instituta za integrativnu gestalt terapiju iz Würzburga pri IGW centru Zagreb. Dodatno se usavršavala u području art terapije, transakcijske analize, kognitivno-bihevioralne terapije te terapije usmjerene na samo-suosjećanje.
Ciljne skupine s kojima radi su adolescenti i odrasli s poteškoćama kao što je anksioznost, depresija, nisko samopoštovanje, izloženost traumatskim iskustvima, problemi u komunikaciji i bliskim odnosima, sagorijevanje i/ili konflikti na poslu, problemi identiteta i životnih faza.

Pročitajte još...

Istraživanje: Koronavirus dugotrajno ostavlja i do 200 različitih simptoma!

Posljedice koronavirusa poznate i kao 'Long Covid' ne uključuje više samo kronični umor, stalni nedostatak daha i promjene u osjetilima, nego i sve brojnije druge simptome koji otežavaju normalan život i pola godina nakon preboljenja

Iva Ivanović: I u Zagrebu možete isprobati svjetsku hit manikuru!

Dip powder manikura s prahom najnoviji je svjetski trend i jedan od najtraženijih tretmana uređenja noktiju. Među prvima u Hrvatskoj i u Zagrebu radi ga Iva Ivanović, profesionalna vizažistica i manikerka te vlasnica salona Beauty kutak Iva

Čamljenje – dominantna emocija 2021. godine! Evo kako je prevladati

Osjećate se kao da u vama nema više radosti, sve vam je dosadno i nemate želju niti volju ni za čim? Niste jedini, lockdown i socijalno distanciranje na mnoge je ostavilo upravo takav utjecaj.

Marina Matijević: Platforma ‘Ja Bolji Građanin’ zna sve tajne recikliranja!

Kamo baciti uloške, britvice, plastične boce od ulje...? Puno je pitanja na koja ne znamo točan odgovor. Zato upoznajte ekološki osviještenu komunikologinju koja na svom profilu daje razne savjete o odvajanju otpada i rješava probleme s kojima se građani Hrvatske često susreću

Povezano

Riješite ovaj test osobnosti boja i otkrijte svoj karakter

Test kaže da smo u osnovi svi kombinacija četiri osnovne boje i pruža detaljnu analizu vaših karakternih osobina. Iako su neke boje uparene s poetskim opisima, druge su urnebesno nemilosrdne. Primjerice, smeđa predstavlja 'lijenog perfekcionistu zaglavljenog u kući'

Financijski stručnjaci savjetuju: Može li se novcem kupiti ili zamijeniti sreća?

Može li novac 'kupiti' vrijeme, mentalni mir i životnu sigurnost, te u kojoj mjeri on određuje jesmo li sretni? Vrijedi li doista deviza kako 'novac ne može kupiti sreću' otkrivaju nam financijski stručnjaci

Sindrom Petra Pana: Kako prevladati strah od odraslog života?

To je pop-psihološki termin koji opisuje pojedince koji imaju teškoća s usvajanjem tipičnog načina života odraslih

Savjet psihologa i pedagoga: Kako se pripremiti za povratak u školu i vrtić?

Proces prilagodbe zahtijeva vremena i strpljenja, kako za djecu tako i za roditelje. Sve emocije koje se jave u ovom procesu su prirodne i normalne

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime