Subota, 23 ožujka, 2024

Njemački znanstvenici: Koncerti nisu rizična mjesta – ako su zadovoljeni idealni uvjeti

Prema podacima prikupljenih na testnim koncertima - simuliranim u idealnim uvjetima - istraživački tim procijenio je da su koncerti mjesta s niskim rizikom zaraze od Covida-19. Iako se na prvi pogled možemo veseliti rezultatima istraživanja, epidemiolozi ipak napominju kako "u stvarnom svijetu" ima još puno pitanja na koja bi se valjalo naći odgovore

Znanstvenici s njemačkog MLU sveučilišta (Martin Luther University Halle-Wittenberg) nekoliko proteklih mjeseci posvetili su istraživanju kojim su nastojali doći do odgovora mogu li se (i kako) u zatvorenim dvoranama održavati koncerti.Istraživanje je započelo u kolovozu s tri ‘testna koncerta’ koje je, u prisustvu 1400 volontera koja su bili u publici, održao njemački pop pjevač Tim Bendzko, a nakon niza znanstvenih testiranja koja su uslijedila, stručni tim objavio je optimistične vijesti!
Dok god se posjetitelji koncerta drže svih propisanih mjera: od higijene do poštivanja kapaciteta dvorane, transmisija koronavirusa je prema procjenama ‘niska do vrlo niska’.

Prvi od tri koncerta simulirao je događaj na kakve smo navikli prije početka pandemije: bez ikakvih mjera. Na drugom koncertu uvedene su veće sigurnosne mjere, uključujući preporuku održavanja fizičke distance, dok su na trećem mjere pooštrene na obaveznu fizičku distancu od minimalno 1.5 metra međusobne udaljenosti svih u dvorani. Nadalje, u jednom od simuliranih scenarija osiguran je stalan protok svježeg zraka, zatim se testirao dobro ventiliran prostor te u konačnici i opcija s ugašenim ventilacijskim sustavom.

Tijekom prve faze eksperimenta, svih 1400 volontera koji su bili na koncertima bili su testirani na koronavirus, prilikom ulaska u dvoranu mjerila im se temperatura te je nošenje maske i dezinficiranje ruku bilo obavezno. Kako bi imali što bolji uvid u situaciju, istraživački tim osigurao je uređaje kojima se mogla utvrditi lokacija svakog volontera, a u dezinficijens je dodana fluorescentna boja uz pomoć koje su znanstvenici dobili pregled svih površina koje u tijekom koncerta dotaknute. Idućih nekoliko mjeseci sve prikupljene podatke detaljno su analizirali.

Kako je već uvodno spomenuto, parametri ukazuju na to kako je rizik od zaraze koronavirusom tijekom posjeta koncertu (u kontroliranim uvjetima), vrlo nizak. Eksperimentom se također utvrdilo kako je rizik od zaraze znatno veći u prostorima koji nemaju adekvatan protok zraka, odnosno, kako ističe tim znanstvenika, obavezna ispravna ventilacija prostora jedan je od ključnih faktora za sprečavanje širenja Covida-19.

Između ostaloga, podaci su pokazali i značaj održavanja fizičke distance koja se, s razlogom, preporučuje i za svakodnevne međuljudske susrete. Analiziranje podataka kod posjete koncertima upućuje na to da se, također očekivano, najviše kontakata ostvari za vrijeme ulaska u samu dvoranu te u vrijeme pauze kada posjetitelji napuštaju svoja mjesta kako bi, primjerice otišli u toalet. To su točke, upozoravaju, na koje se svakako valja obratiti dodatna pažnja kako bi se našla što efikasnija rješenja.

Nastavno na dobivene rezultate Dr. Michael Gekle, jedan od istraživača, u medijima čvrsto tvrdi: “Nema sumnje kako se koncerti se mogu održavati. Rizik od zaraze vrlo je nizak.” No, je li to dosta tako?
Epidemiolozi i drugi stručnjaci navode kako se treba gledati širi kontekst te da bi za takvu tvrdnju trebalo provesti i niz drugih ispitivanja. Drugi stručnjaci izrazili su zabrinutost po pitanju nekoliko točaka: Mogu li dvorane zadovoljiti sve potrebne uvjete, uključujući prijeko potrebnu dobru ventilaciju? Napominju pri tome kako se u izračunima nije uzelo u obzir zagrijavanje same dvorane kako se koncert bliži kraju. Kako osigurati da posjetitelji ne skidaju zaštitne maske – pretpostavka je da će ih mnogi (makar i nesvjesno) spustiti ispod nosa. Dodatna napomena vezana uz maske odnosi se i na to da su svi volonteri na testnim koncertima dobili N95 respiratorne maske koje su se pokazale najučinkovitije, no što se događa u slučaju kada dio publike ima maske manje učinkovitosti, poput jednoslojnih? Osim toga, loša vijest je i kako bi, da se zadovolje uvjeti, kapaciteti dvorana bili znatno smanjeni što dovodi u pitanje isplativost same organizacije…

Naime, iako se na prvi pogled glazbena industrija, kao i ljubitelji koncerta, mogu veseliti ovakvim rezultatima, epidemiolozi su ipak skeptični po pitanju kako izvedivosti (poštivanja svih mjera) tako i sigurnosti publike, budući da, kako navode, organizirati koncert – odnosno vjernu kopiju istog – te održavati sve mjere u znanstveno kontroliranim uvjetima nije isto kao organizirati niz koncerata u stvarnim uvjetima. Dr. Gabriel Scally, predsjednik epidemiologa engleskog Kraljevskog medicinskog društva (Royal Society of Medicine), za The New York Times izjavio je da su dobiveni rezultati “potencijalno korisni”, no istaknuo kako su paralelno lijepi, ali i varljivi budući da se normalni uvjeti i kontrolirani uvjeti trenutačno ne mogu smatrati istovjetnima.

Cijelo istraživanje, koje još treba verificirati šira znanstvena struka, javno je dostupno OVDJE.

U međuvremenu, u Velikoj Britaniji, profesionalci iz glazbene industrije uputili su apel vladi da, u cilju očuvanja mnogih radnih mjesta i spasa kulture, objavi plan vezan uz ponovno održavanje festivala te otvaranje glazbenih dvorana. Naime, glazbenici i stručnjaci iz glazbene industrije ne forsiraju da se koncertni prostori otvore već idućeg vikenda, nego mole vladajuće da im otkriju barem okvirni datum (na primjer: ožujak 2021. godine) za koje se smatra da bi mogao označiti nastavak koncertnih aktivnosti. U tom slučaju, zaposleni u koncertnoj i glazbenoj industrije ne bi više morali samo sjediti i čekati nego bi, ovisno o predloženim terminima, mogli početi planirati i pripremati se za neke nove, buduće projekte.

Naslovna fotografija: Marcus Neto / Unsplash 

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime