Nedjelja, 3 ožujka, 2024

Ususret 28. Sarajevo Film Festivalu: Članovi žirija međunarodne filmske face!

Sarajevo Film Festival služi kao zajednička platforma za filmski biznis cijele regije, postavljajući visoke standarde u festivalskoj organizaciji, filmskoj promociji i prezentaciji u Jugoistočnoj Europi

Sarajevo Film Festival je od svog osnutka 1995. godine do danas, izrastao u međunarodni filmski festival s posebnim fokusom na regiju Jugoistočne Europe. Upravo zahvaljujući njegovoj snazi i utjecu su filmovi, talenti i budući projekti iz regije dospijevali u centar pažnje međunarodne filmske javnosti. Sarajevo Film Festival služi kao zajednička platforma za filmski biznis cijele regije, postavljajući visoke standarde u festivalskoj organizaciji, filmskoj promociji i prezentaciji u Jugoistočnoj Europi.Ove godine se održava čak 28. izdanje Sarajevo Film Festivala, a sada su konačno poznati i članovi su žirija Natjecateljskog programa – igrani film: redatelj i scenarist Sebastian Meise (predsjednik žirija), redateljica, scenaristica i producentica Lucile Hadžihalilović, scenaristica i redateljica Antoneta Alamat Kusijanović, glumac Milan Marić i producent i stariji konzultant u Int’l Co-Productions Katriel Schory.

Predsjednik žirija – austrijski redatelj i scenarist Sebastian Meise

Sebastian Meise je austrijski redatelj i scenarist. Studirao je slikarstvo i filozofiju prije nego što se počeo baviti filmskim stvaralaštvom i suosnovao bečku produkcijsku kuću Freibeuter Film. Njegov hvaljeni debitantski igrani film “Still Life” je premijerno prikazan na Međunarodnom filmskom festivalu u San Sebastiánu i osvojio nekoliko nagrada. Dokumentarni film “Outing” je predstavljen na festivalu Hot Docs u Torontu.

Njegov najnoviji igrani film “Konačna sloboda” je prikazan na filmskom festivalu u Cannesu, gdje je osvojio nagradu žirija – Un Certain Regard. Film je osvojio i Srce Sarajeva za najbolji igrani film, Srce Sarajeva za najboljega glumca – Georg Friedrich, kao i nagradu CICAE na 27. Sarajevo Film Festivalu. Film je bio u užem izboru za Oscara te je osvojio brojne međunarodne nagrade.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Elsa Okazaki (@elsaokazaki)

 

Lucile Hadžihalilović, redateljica, scenaristica, producentica, Francuska

Lucile Hadžihalilović je studirala povijest umjetnosti i diplomirala režiju na pariškoj filmskoj školi IDHEC (danas La Fémis). Njen mini igrani debitantski film “La Bouche De Jean-Pierre” premijerno je prikazan kao dio programa Un Certain Regard u Cannesu 1996. godine. Godine 2004., za film “Nevinost” dobila je nagrade za najbolji prvi film u San Sebastianu, te najbolji film i najbolju fotografiju na Stockholm Film Festivalu. Film “Evolution” (u koautorstvu s Alanté Kavaïté) je osvojio Specijalnu nagradu žirija i nagradu za najbolju fotografiju u San Sebastianu 2015. godine, kao i nagradu za najbolju režiju na filmskom festivalu u Dublinu.

Njen najnoviji film “Uholaža” (za koji je scenarij napisala u koautorstvu s Geoffom Coxom) nagrađen je Specijalnom nagradom žirija u San Sebastianu 2021. godine. Dobitnica je nagrade Méliès Career Award na Sitgès Film Festivalu 2021. godine kao priznanja za doprinos europskoj žanrovskoj kinematografiji.

Hadžihalilović je režirala i kratke filmove “Dobri momci”, “Nektar” i “De Natura”. Producirala je i bila montažerka filmova Gaspara Noea “Carne” i “Ja stojim sam”, a također je i njegov produkcijski partner u kompaniji Les Cinémas de la Zone.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Göteborg Film Festival (@gbgfilmfestival)

 Antoneta Alamat Kusijanović, scenaristica, redateljica, Hrvatska, SAD

Antoneta Alamat Kusijanović je scenaristica i redateljica rođena u Dubrovniku, živi i radi u New Yorku. Njen redateljski dugometražni debitantski film, “Murina”, čiji je izvršni producent Martin Scorcesse, premijerno je prikazan u okviru programa 15 dana autora na filmskom festivalu u Cannesu 2021. godine, gdje je je osvojio nagradu Caméra d’Or za najbolji debitantski film.

Njen kratki film “U plavetnilo” nominiran je za nagradu Student Academy, te je osvojio nagrade na brojnim festivalima, među kojima i na Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu i Sarajevo Film Festivalu. Alamat Kusijanović je alumna na Résidence du Festival of Cinéfondation i Jerusalem Film Lab.

Magistrirala je režiju na Sveučilištu Columbia u New Yorku, a produkciju na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu, Hrvatska.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Antoneta Alamat Kusijanovic (@antonetaalamatkusijanovic)

Milan Marić, glumac, Srbija

Milan Marić je rođen 1990. godine u Beogradu. Diplomirao je glumu na Fakultetu dramskih umjetnosti Univerziteta umjetnosti u Beogradu, 2013. godine. Odmah po završetku studija postao je član ansambla Jugoslavenskog dramskog pozorišta u Beogradu. Među ostalim, glumio je u filmovima “Branio sam Mladu Bosnu” (2014.), “Dobra žena” (2016.), “Vlažnost” (2016.), “Dovlatov” (2018.) i “Toma” (2021.).

Za ulogu u filmu “Dovlatov” Alekseya Germana osvojio je nagradu za najboljeg mladog glumca na 40. Međunarodnom filmskom festivalu u Moskvi 2018. godine. Uvršten je među deset najvećih europskih glumačkih nada (European Shooting Stars) na Berlinaleu 2019. godine.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Milan Maric (@eugensmesni)

 

Katriel Schory, producent, stariji konsultant u Int’l Co-Productions, Izrael

Katriel Schory je studirao na New York University (NYU) Film School. Kao producent već 25 godina, producirao je više od 150 filmova i televizijskih programa, uključujući igrane i dokumentarne filmove, TV drame, međunarodne koprodukcije i produkcijske usluge.

Već 21 godinu je izvršni ravnatelj Izraelskog filmskog fonda, i u tom razdoblju je producirano više od 300 dugometražnih filmova u Izraelu i širom svijeta. Mnogi od njih su osvojili prestižne nagrade, uključujući 4 nominacije za Oscara u kategoriji stranih filmova Američke filmske akademije, Zlatne i Srebrene lavove u Veneciji i Medvjede u Berlinu.

Schory je dobitnik Chevalier de l ‘ordre des Arts et des Lettres, Kamere za izuzetan doprinos filmskoj industriji na Berlinaleu, Specijalne medalje za izuzetna dostignuća na Filmskom festivalu Telluride, nagrade za životna dostignuća na Filmskom festivalu u Jeruzalemu, nagrade FIAPF – nagrade Međunarodne federacije filmskih producenata za izuzetna ostvarenja u filmu u regiji Azije i Pacifika, nagrade Variety, kao i mnogih drugih.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Alvaro Velazquez Gardeta (@alfestivalcine)

 

Film može učiniti ono što politika ne može – ujediniti ljude

Uvijek sam osobno bio vezan za Sarajevo Film Festival i velika mi je čast što sam dio žirija ove godine. Sarajevo je posebno mjesto i ovdje je sveprisutan jedinstveni osnivački duh festivala. Duboko je humanističko uvjerenje da film može učiniti ono što politika ne može: ujediniti ljude”, istaknuo je Sebastian Meise, predsjednik žirija.

Meise se pridružuje plejadi filmskih autora koji su predsjedali žirijem Sarajevo Film Festivala u prethodnim izdanjima: Mike Leigh (2004.), Miki Manojlović (2005.), Jasmila Žbanić (2006.), Jeremy Irons (2007.), Nuri Bilge Ceylan (2008.), Mirjana Karanović (2009.), Cristi Puiu (2010.), Ari Folman (2011.), Kornél Mundruczó (2012.), Danis Tanović (2013.), Béla Tarr (2014.), Călin Peter Netzer (2015.), Elia Suleiman (2016.), Michel Franco (2017.), Asghar Farhadi (2018.), Ruben Östlund (2019.), Michel Hazanavicius (2020.), Jasna Đuričić (2021.).

28. Sarajevo Film Festival će biti održan od 12. do 19. kolovoza 2022. godine.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime