Petak, 5 srpnja, 2024

‘Slučaj’ Bob Dylan: Ulaganja u autorska prava bolja nego ulaganja u zlato ili naftu!

Iako uvjeti sporazuma nisu objavljeni, opseg i popularnost 79-godišnjaka daju naslutiti kako se radi o najunosnijoj prodaji autorskih prava ikad, a New York Times izvještava kako je 'posao' vrijedan više od 300 milijuna dolara

Jedan od najvećih glazbenika današnjice, Bob Dylan prodao je cjelokupan autorski katalog od 600 pjesama, uključujući Blowin ’in the Wind i Knockin’ on Heaven’s Door, Universal Musicu. Iako uvjeti sporazuma nisu objavljeni, opseg i popularnost 79-godišnjaka daju naslutiti kako se radi o najunosnijoj prodaji autorskih prava ikad, a New York Times izvještava kako je ‘posao’ vrijedan više od 300 milijuna dolara.
Dylan, koji je tijekom šest desetljeća rada postao prvim tekstopiscem koji je dobio Nobelovu nagradu za književnost (2016. godine), do sada je prodao više od 125 milijuna ploča širom svijeta.Prvi tekstopisac s Nobelovom nagradom za književnost

Universal, najveća svjetska glazbena kompanija i dom zvijezda među kojima su Taylor Swift, Lady Gaga i Beatles, opisao je ovaj ugovor kao “najznačajniji ugovor o glazbenom izdavaštvu u ovom stoljeću i jedan od najvažnijih svih vremena”.
“Nije tajna da je umijeće pisanja pjesama temeljni ključ sve sjajne glazbe”, rekao je Sir Lucian Grainge, izvršni direktor Universal Musica te dodao: “Niti je tajna da je Bob jedan od najvećih tekstopisaca na svijetu.”
Autorska prava obuhvaćaju honorare koje umjetnici i autori pjesama dobivaju svaki put kad se pjesma pušta na radiju, emitira ili koristi na javnim mjestima, poput robnih kuća, kao i prihod od prodaje albuma, singlova i licenciranja glazbe za upotrebu u TV oglasima i filmovima. Ovo je definitivno grana industrije koja je u velikom u usponu. Samo za primjer, londonski Hipgnosis Songs Fund, koji investitorima pruža priliku da zarade od tantijema koje su generirale pjesme umjetnika od Beyoncéa do Blondiea, do danas je potrošio 1,2 milijarde funti za kupnju 117 kataloga.

Autor više od 50 albuma koji odrađuje oko 100 koncerata u godini

Prošli je tjedan otkriveno kako je Stevie Nicks, pjevačica grupe Fleetwood Mac i samostalna pjevačica, prodala većinski udio svojih autorskih pjesama za 100 milijuna dolara, glazbenom izdavaču Primary Wave. U studenom su prava na izdavanje prvih šest albuma Taylor Swift, koji su predmet žestokih razmirica između pjevača i vlasnika Big Machine, prodana privatnoj dioničkoj grupi Shamrock za više od 300 milijuna dolara. Ostala ulaganja uključuju i kupnju prava na 250 pjesama koje je Michael Jackson kupio od Lennona-McCartneya u sklopu ugovora vrijednog 47,5 milijuna dolara 1985. godine!
Dylanove pjesme vjerojatno su među najpopularnijima u povijesti glazbe, jer su ih više od 6000 puta snimili deseci izvođača, uključujući Adele, Guns N ’Roses, Bob Marley, U2 i Stevie Wonder.
Dylan je autor više od 50 albuma, a unatoč godinama ne staje s nastupima uživo – svirajući (do koronavirusa) u prosjeku na oko 100 koncerata godišnje.
Za razliku od većine velikih umjetnika, koji su vezani ugovorima koje su sklopili još na početku karijere u kojima se uglavnom odriču prava na izdavanje, Dylan je uspio isposlovati prava na vlastitu glazbu, kojom je Sony/ATV Publishing upravljao izvan SAD-a.
“Predstavljati jednog od najvećih kantautora svih vremena, čija se kulturna važnost ne može precijeniti, predstavlja privilegiju i odgovornost”, s ponosom je izjavio Jody Gerson, izvršni direktor Universal Music Publishing Group (UMPG).

Ulaganja u autorska prava bolja nego ulaganja u zlato ili naftu

Merck Mercuriadis, osnivač Hipgnosisa i bivši menadžer Eltona Johna, Iron Maidena, Guns N ‘Roses-a i Beyoncé, opisao je ulaganja u autorska prava kao ‘bolju opkladu od ulaganja u zlato ili naftu’, jer ona omogućuju zaradu čak i kada je svjetska ekonomija u najvećoj krizi. Tome u prilog svjedoči i podatak kako je u drugom tromjesečju ove godine, na vrhuncu globalne pandemije, Spotify objavio porast mjesečnih korisnika za 29% na godišnjoj razini, a uprihodili su čak 1,8 milijardi eura! Revolucija streaminga pokazala se osobitim dobitkom za vlasnike autorskih prava starijih hitova. Primjerice, od 2013. godišnji prihodi ostvareni nad pjesmom 34-godišnjeg Bona Jovija ‘Livin ’on a Prayer’ povećali su se za 153%.
Nakon više od desetljeća naglog pada prodaje CD-ova, glazbena industrija prolazi kroz ‘novu mladost’. Lani je globalna prodaja glazbe porasla petu uzastopnu godinu, na 20,2 milijarde dolara, potaknuta rastom od 23% u streamingu, u odnosu na ‘mršavih’ 14 milijardi dolara u 2013. godini. 
Do kraja ove godine, predviđa se, bit će više od 450 milijuna pretplatnika na plaćene glazbene usluge, uključujući Apple, Amazon i Spotify. I dok je pandemija zaustavila mnoge industrije, uključujući glazbu uživo, s druge je strane omogućila veliki rast streaminga.

U lipnju je, primjerice, Warner Music, treća najveća svjetska glazbena kompanija i kuća koja brine o autorskim pravima Eda Sheerana, prodala dionice od 1,9 milijardi dolara, postigavši ​​tržišnu vrijednost veću od 12 milijardi dolara. Njezin vlasnik, Len Blavatnik, kupio je tvrtku za ‘samo’ 3,3 milijarde dolara 2011. godini.
Prošle je godine Vivendi, koji je inače vlasnik Universal Musica, prodao 10% svojih udjela za 3 milijarde eura, a vrijednost tvrtke procijenjena je na 30 milijardi eura. Inače, Vivendi planira flotaciju dionica Universal Musica 2022. godine na burzama. Od zvijezda o kojima brine izdavačka tvrtka Universal Musica spomenimo Taylor Swift, Eltona Johna i njegovog koscenaristu Bernia Taupina, Adele i Bee Gees.

Najznačajniji ugovori za glazbena autorska prava

Taylor Swift
U studenom je Scooter Braun, menadžer Justina Biebera i Ariane Grande, prodao prava na prvih šest albuma Taylor Swift privatnoj dioničkoj tvrtki Shamrock i to za 300 milijuna dolara. Pjevačica stoga planira ponovno snimiti glavne pjesme s tih albuma kako bi povratila autorska prava na pjesme, jer se sudski sporila s Braunom otkako ih je on stekao kupnjom izdavačke kuće Big Machine, s kojom je Taylor imala sklopljen ugovor o autorskim pravima. 

Stevie Nicks
Pjevačica grupe Fleetwood Mac i samostalna umjetnica, prodala je većinski udio u svom izdavačkom katalogu za 100 milijuna dolara tvrtki za izdavanje glazbe i upravljanje talentima Primary Wave.

John Lennon i Paul McCartney
Gdine 1985. Michael Jackson platio je 47,5 milijuna dolara za ATV Music – čiji je katalog od 4.000 pjesama obuhvaćao i stotine pjesama Lennon-McCartneya, uključujući ‘Hey Jude’, ‘Yesterday’ i ‘Let it Be’, kao i Bruce Springsteen, Elvis Presley i Rolling Stones. Inače, na poslovni ulazak u svijet autorskih prava Jacksona je nagovorio upravo McCartneya, ali kako bi ga nadmudrio i ‘pobijedio’ Jacksona’ u kupnji vlastitih autorskih prava. Godine 2016., Sony, koji je 1990. od Jacksona kupio polovicu ATV-a, kupio je ostatak autorskih prava za 750 milijuna dolara od McCartneya.

Barry Manilow i Blondie
Manilow je autor više od 900 pjesama, uključujući hitove iz 1970-ih ‘Mandy’ i ‘Could it Be Magic’. I Blondie, čiji katalog od 197 pjesama uključuje ‘Heart of Glass’, među desetinama su umjetnika koji su prodali prava na svoje pjesme londonskom Hipgnosisu. Na ‘lageru’ te kuće trenutno se investitorima nudi priliku da unovče tantijeme na više od 10.000 pjesama.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime