Subota, 23 ožujka, 2024

Breakdancing postaje olimpijski sport i to na OI u Parizu 2024.!

Ovu dugopriželjkivanu odluku odbora Olimpijskih igara, predsjednik WDSF-a (Svjetske Federacije Plesnih Sportova), Shawn Tay, proglasio je povijesnom i to ne samo za "b-boys" i "b-girls" nego za sve plesače diljem svijeta

Sportska zamiljivost godine usko je povezana s glazbom! Naime, prema odluci Međunarodnog Olimpijskog Odbora (MOO), popularni breakdancing postaje službeni olimpijski sport. Velika je to vijest za ljubitelje Olimpijskih igara, ali i značajno postignuće kojim se ponose svi koji treniraju bilo kakav moderni ples.Prvi plesni sport koji je dobio priliku za natjecanje u sklopu OI

Službeni naziv natjecanja u breakdancingu na OI će se voditi pod izvornim nazivom breaking, odnosno imenom koje su koristili hip hop pioniri s početka sedamdesetih, a prve medalje puta bit će dodijeljene na Ljetnim olimpijskim igrama u Parizu, 2024. godine.

Službeni vizual

U natjecateljskom obliku kakvog ćemo ga gledati u Parizu, breaking je gledateljima prvi puta predstavljen prije dvije godine u Buenos Airesu na Olimpijskim igrama mladih.

Ovu dugopriželjkivanu odluku odbora Olimpijskih igara, predsjednik WDSF-a (Svjetske Federacije Plesnih Sportova), Shawn Tay, proglasio je povijesnom i to ne samo za “b-boys” i “b-girls” nego za sve plesače diljem svijeta.

“WDSF ne može biti ponosniji što je breakdance uvršten na OI u Parizu 2024. godine te ovim putem zahvaljujemo svima koji su omogućili da se to ostvari: izvršnom odboru MOO-a, organizatorima “Pariza 2024.”, osoblju WDSF-a i, što je najvažnije, zajednici brejkera” – izjavio je Tay uz zaključak:

“Ovo je rezultat velikog timskog truda svih nas. Sav taj trud sad ćemo još poduplati kako bismo osigurali Da Olimpijske Igre s natjecanjem u breakingu budu nezaboravne.”

MMO i WDSF nadaju se kako će se na ovaj način ponovo popularizirati breaking te da će OI privući mlađe generacije praćenju Olimpijskih igra budući da istraživanja pokazuju kontinuirani pad gledanosti kod mlađe populacije, ali i motivirati ih i inspirirati da se i sami počnu baviti ovim zabavnim plesnim sportom.

Breaking “bitke” u prestižnoj dvorani

Sportaši-natjecatelji nazivaju se b-boys i b-girls, a ukupno 32 natjecatelja i natjecateljice svoje će umijeće prezentirati u “borbama jedan na jedan” koje će se održavati u prestižnoj pariškoj dvorani na Place de le Concordeu. Predsjednik MMO-a, Thomas Bach, uvjeren je kako će spektakl biti iznimno praćen.

Povijest breakinga

Povijest breakdancea seže na sam početak sedamdesetih, točnije u 1971. godinu, kada je singl “Get on The Good Foot” Jamesa Browna instantno postao hit pjesma koju je pratio i poseban ples, takozvani “Get on The Good Foot Style”. Brownov ples počinjao je brzim koracima (Indian Step, Brooklyn Rock), a završavao točkom u kojoj su se plesači bacili na leđa i okrenuli (Backspin). Ples bi se svaki put prilagođavao atmosferi, a nove figure plesači su uglavnom smišljali na licu mjesta, odnosno u pauzama (engleska riječ za pauzu je –break) zbog čega ih je DJ Kool Herc nazvao Breakdancers čime službeno započinje i cijela priča o breakdanceu odnosno breakingu. U međuvremenu su i pojedini pokreti i zahtjevne dionice već dobile i svoja imena kao što su backspin, bellymill, freez, footwork te drugi, ali i standarde izvođenja – kasnije i bodovanja – svakog od njih. Plesalo se u klubovima, na ulicama, privatnim zabavama te sve češćim organiziranim breakdance-battleima koja se danas redovito održavaju i na međunarodnim razinama. Pokret brzo proširio po cijelom svijetu, najviše u hip hop subkulturi gdje je i danas najpopularniji.

Modernizacija Olimpijskih igara

Uz breaking, MOO je također potvrdio kako će se obitelji olimpijskih sportova pridružiti i skateboarding, surfanje i sportsko penjanje čiji će natjecatelji debitirati već iduće godine na (odgođenim) Olimpijskim igrama čiji je novi datum otvorenja 23. srpnja 2021. godine.

Zajedno s navedenim sportovima, za uvrštavanje na OI bilo je predložena ukupno 41 nova disciplina, uključujući parkour, oceansko veslanje i niz ekstremnih sportova no, komentira IOC, ne mogu svi prijedlozi biti prihvaćeni – prvenstveno zbog digniteta Olimpijskih igara, ali i sveukupnih troškova organizacije. Trenutačni prioritet je, također ističu, modernizirati i urbanizirati samo natjecanje i popratne evente kao i osigurati što veću ravnopravnost u broju ženskih i muških natjecatelja.

Fotografije: Pexels

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime