Utorak, 15 studenoga, 2022

Breakdancing postaje olimpijski sport i to na OI u Parizu 2024.!

Ovu dugopriželjkivanu odluku odbora Olimpijskih igara, predsjednik WDSF-a (Svjetske Federacije Plesnih Sportova), Shawn Tay, proglasio je povijesnom i to ne samo za "b-boys" i "b-girls" nego za sve plesače diljem svijeta

Sportska zamiljivost godine usko je povezana s glazbom! Naime, prema odluci Međunarodnog Olimpijskog Odbora (MOO), popularni breakdancing postaje službeni olimpijski sport. Velika je to vijest za ljubitelje Olimpijskih igara, ali i značajno postignuće kojim se ponose svi koji treniraju bilo kakav moderni ples.

Prvi plesni sport koji je dobio priliku za natjecanje u sklopu OISlužbeni naziv natjecanja u breakdancingu na OI će se voditi pod izvornim nazivom breaking, odnosno imenom koje su koristili hip hop pioniri s početka sedamdesetih, a prve medalje puta bit će dodijeljene na Ljetnim olimpijskim igrama u Parizu, 2024. godine.

Službeni vizual

U natjecateljskom obliku kakvog ćemo ga gledati u Parizu, breaking je gledateljima prvi puta predstavljen prije dvije godine u Buenos Airesu na Olimpijskim igrama mladih.

Ovu dugopriželjkivanu odluku odbora Olimpijskih igara, predsjednik WDSF-a (Svjetske Federacije Plesnih Sportova), Shawn Tay, proglasio je povijesnom i to ne samo za “b-boys” i “b-girls” nego za sve plesače diljem svijeta.

“WDSF ne može biti ponosniji što je breakdance uvršten na OI u Parizu 2024. godine te ovim putem zahvaljujemo svima koji su omogućili da se to ostvari: izvršnom odboru MOO-a, organizatorima “Pariza 2024.”, osoblju WDSF-a i, što je najvažnije, zajednici brejkera” – izjavio je Tay uz zaključak:

“Ovo je rezultat velikog timskog truda svih nas. Sav taj trud sad ćemo još poduplati kako bismo osigurali Da Olimpijske Igre s natjecanjem u breakingu budu nezaboravne.”

MMO i WDSF nadaju se kako će se na ovaj način ponovo popularizirati breaking te da će OI privući mlađe generacije praćenju Olimpijskih igra budući da istraživanja pokazuju kontinuirani pad gledanosti kod mlađe populacije, ali i motivirati ih i inspirirati da se i sami počnu baviti ovim zabavnim plesnim sportom.

Breaking “bitke” u prestižnoj dvorani

Sportaši-natjecatelji nazivaju se b-boys i b-girls, a ukupno 32 natjecatelja i natjecateljice svoje će umijeće prezentirati u “borbama jedan na jedan” koje će se održavati u prestižnoj pariškoj dvorani na Place de le Concordeu. Predsjednik MMO-a, Thomas Bach, uvjeren je kako će spektakl biti iznimno praćen.

Povijest breakinga

Povijest breakdancea seže na sam početak sedamdesetih, točnije u 1971. godinu, kada je singl “Get on The Good Foot” Jamesa Browna instantno postao hit pjesma koju je pratio i poseban ples, takozvani “Get on The Good Foot Style”. Brownov ples počinjao je brzim koracima (Indian Step, Brooklyn Rock), a završavao točkom u kojoj su se plesači bacili na leđa i okrenuli (Backspin). Ples bi se svaki put prilagođavao atmosferi, a nove figure plesači su uglavnom smišljali na licu mjesta, odnosno u pauzama (engleska riječ za pauzu je –break) zbog čega ih je DJ Kool Herc nazvao Breakdancers čime službeno započinje i cijela priča o breakdanceu odnosno breakingu. U međuvremenu su i pojedini pokreti i zahtjevne dionice već dobile i svoja imena kao što su backspin, bellymill, freez, footwork te drugi, ali i standarde izvođenja – kasnije i bodovanja – svakog od njih. Plesalo se u klubovima, na ulicama, privatnim zabavama te sve češćim organiziranim breakdance-battleima koja se danas redovito održavaju i na međunarodnim razinama. Pokret brzo proširio po cijelom svijetu, najviše u hip hop subkulturi gdje je i danas najpopularniji.

Modernizacija Olimpijskih igara

Uz breaking, MOO je također potvrdio kako će se obitelji olimpijskih sportova pridružiti i skateboarding, surfanje i sportsko penjanje čiji će natjecatelji debitirati već iduće godine na (odgođenim) Olimpijskim igrama čiji je novi datum otvorenja 23. srpnja 2021. godine.

Zajedno s navedenim sportovima, za uvrštavanje na OI bilo je predložena ukupno 41 nova disciplina, uključujući parkour, oceansko veslanje i niz ekstremnih sportova no, komentira IOC, ne mogu svi prijedlozi biti prihvaćeni – prvenstveno zbog digniteta Olimpijskih igara, ali i sveukupnih troškova organizacije. Trenutačni prioritet je, također ističu, modernizirati i urbanizirati samo natjecanje i popratne evente kao i osigurati što veću ravnopravnost u broju ženskih i muških natjecatelja.

Fotografije: Pexels

Pročitajte još...

50 Cent i Eminem prvi reperi u YouTubeovom klubu milijardera

Videospot za Eminemovu pjesmu "Without Me" te prateći glazbeni video singla "In Da Club" repera 50 Cent prvi su hip-hop videi koji su na YouTube platformi prešli impresivnu brojku od milijardu pregleda

Suvremeni R&B: 5 sve zapaženijih glazbenika za koje će se još čuti

U suvremenoj popularnoj glazbe R&B utjecaje ponosno ističnu brojne svjetski poznate zvijezde, a svježem zvuku doprinose i sve veći broj novih glazbenika koji njeguju ovaj jedinstveni glazbeni izričaj

Nostalgija: 10 filmova iz devedesetih u pratnji odlične glazbe

Zahvaljujući Elvisu Presleyju i njegovim suvremenicima rock glazba je dobila veliku ulogu u filmskoj industriji. U osamdesetima, AC/DC su snimili kompletnu glazbenu pozadinu za...

Trčanje ili bicikliranje? Ovih 30 pjesama motivirat će vas na – pokret!

Ovo su pjesme uz koje ćete dobiti želju za pokrenuti se! Ne samo to, toliko su dobre da ćete poželjeti dodati još kilometara!

Povezano

Drake ponovno obara sve rekorde slušanosti na streming platformama

Drake sada ima dvanaesti album broj 1 na Billboardovoj ljestvici 200—nalazeći se ispod Jay-Z-ja (s 14) i Beatlesa (s 19). Samo tri druga izvođača – Bruce Springsteen, Barbra Streisand i Taylor Swift – imala su više od 10 LP-ova na prvom mjestu na ljestvici

Hit me up: Studenti otkrivaju recept za glazbeni hit

Igor i Nikša nekima će biti poznati kao Iggy Biznis i Džoni Paranoja, imena pod kojim niz godina djeluju na YouTube kanalu 2kitice gdje od 2014. godine objavljuju videe, skečeve i vlastite glazbene uratke

Najpoznatiji spotovi Taylor Swift u kojima se pojavljuju slavne osobe

Pridružite nam se dok 'vrtimo film unatrag' i podsjećamo se nekih od najslavnijih spotova jedne od najpopularnijih glazbenica današnjice i saznajte tko se sve od celebrityja pojavio u njima

Što veći to glasniji: Znate li tko je najglasniji bend ikad?

 Prema istraživanju, glasnoća prosječnog rock benda iznosi oko 110 dB. Deep Purpleu izmjereno je 117 dB, KISSovcima 136 db, a najglasnije izmjerena točka iznosi 139 dB

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime