Petak, 12 travnja, 2024

TOP 10 filmova iz devedesetih koji imaju odličnu glazbu

Ako ste se pitali koji film biste gledali :)

Zahvaljujući Elvisu Presleyju i njegovim suvremenicima rock glazba je dobila veliku ulogu u filmskoj industriji. U osamdesetima, AC/DC su snimili kompletnu glazbenu pozadinu za film “Maximum Overdrive” Stephena Kinga, a “Top Gun” i “Rocky IV” bi bili potpuni drugačiji da im u glazbenoj pozadini svakih nekoliko minuta dodatnu energiju nisu davali žestoki riffovi iz danas svima poznatih rock hitova.



U novijim filmskim franšizama poput Sumraka ili Transformera možemo čuti visoko etablirane izvođače kao što su Paramore, Muse ili Linkin Park, no ipak, kako prenosi Kerrang, zlatno doba soundtracka bile su devedesete.

Ovo su filmovi koji se, osim po radnji i glumcima, pamte i po pjesmama:

THE CROW (1994)

Jedan od najhvaljenijih albuma filmske glazbe navršio je 25 godina, a popis pjesma i dalje bismo si rado pustili. Svoj glazbeni doprinos filmu su, među ostalima dali Nine Inch Nails (koji su za potrebe filma ustupili svoje dotad neobjavljene pjesme), The Cure, Stone Temple Pilots, Pantera i Rage Against The Machine.

*FanFact: NIN i danas uživo na koncertima često izvode svoju verziju pjesme “Dead Souls” snimljenu za film, dok u originalu “Dead Souls” izvodi grupa Joy Division.

TALES FROM THE CRYPT PRESENTS DEMON KNIGHT (1995)

Osim svih onih zvukova od kojih se ježimo i koji su iznimno važni za stvaranje atmosfere filma, koju glazbu biste odmah smjestili u radnju horor filma? Metal i sve podžanrove?. Očekivano. A biste li očekivali ovakav popis izvođača: Sepultura, Ministry, Rollins Band, Machine Head, Biohazard i Pantera? Zažmirite i mislit ćete da ste na metal festivalu.

JUDGEMENT NIGHT (1993)

Prije 1993. nitko nije niti pomislio napraviti album koji okuplja neke od najaktualnijih zvijezda dva glazbena svijeta: rocka i hip-hopa. No, onda se dogodio ovaj film čiji soundtrack zapravo ima i velik značaj za povijest glazbe. Na ovoj glazbenoj kompilaciji čut ćete Faith No More u suradnji s Boo-Yaa T.R.I.B.E, Helmet i House Of Pain, grupu Slayer i repera Ice-T, ali i Cypress Hill koji rokaju zajedno sa Sonic Youthom i Pearl Jamom. U najmanju ruku progresivan i zanimljiv pristup. Žestoko, prljavo i urbano.

S.F.W (1995)

Radnja filma može opisati kao nedobrovoljno sudjelovanje u reality showu u kojem teroristi snimaju svoj zarobljenike i zahtijevaju da to bude prikazano na televiziji. Atmosfera je tuborna, pa i glazba treba odražavati taku atmosferu. Logičan izbor bio je Marilyn Manson. Uz njega se na popisu nalaze i pjesme Suicidal Tendenciesa, grupe Hole, Monster Magnet, Gwar, Radiohead, te Soundgardena i Chrisa Cornella.

LAST ACTION HERO (1993)

U filmu glumi Arnold Schwarzenegger i šali se na svoj račun. Nekima urnebesno, drugima jako loše; no za jako dobru glazbenu pozadinu korištene su pjesme grupe AC/DC i Alice in Chains, ali i balada “Two Steps Behind” benda Def Leppard koja se, zahvaljujući filmu, našla i na prvim mjestima američkih glazbenih top ljestvica.

SINGLES (1992)

Jednako koliko je kultan ovaj film kultan je i njegov soundtrack. Posebno ako ste ljubitelj grungea. Osim novonastalih pjesmama benda Citizen Dick (koji je zapravo bend iz filma, a glazbenike glume članovi Pearl Jama: Eddie Vedder, Stone Gossard i Jeff Ament), popis izvođača čije su pjesme korištene u svrhu filma gotovo da predstavlja antologiju grungea. Prosudite sami: Pearl Jam, Soundgarden, Alice In Chains, Screaming Trees, Mudhoney, The Smashing Pumpkins i drugi. Većina pjesama s ovog albuma nije bila ranije objavljena.

FanFact: U jednom trenutku filma pomislite da je na pozornici Pearl Jam što je istovremeno i točno i netočno. 🙂

MALLRATS (1995)

Zabavan film s pregršt dobre komedije, ali i dobrih pjesama: Weezer, Bush, Silverchair, Girls Against Boys, Sublime. Odličan za tukume i tinejdžersko (i za sve koji se tako osjećaju) skakanje po sobi. 🙂

AIRHEADS (1994)

Zabavan film koji je Adama Sandlera lansirao u vode slavnih. U ulozi metalca, Sandler glumi bubnjara i pokoji put zasvira pjesme Anthraxa i Primusa. Osim toga, za potrebe snimanja glazbene pozadine udružili su se Motörhead, Ice-T i Whitfield Crane. Čut ćete i Aerosmith, Ramones, Primal Scream, 4 Non Blondes, House Of Pain, Disturbed…, ali i White Zombie koji se u filmu pojavljuju na pozornici.

FanFact: Uz doprinos soundtracku, Lemmy ima i malu cameo ulogu u filmu – trebate pažljivo gledati.

JOHNNY MNEMONIC (1995)

Sci-fi-techno triler u kojemu glumi Keanu Reeves po kvaliteti je možda jedan od boljih filmova na ovoj listi. Ipak, kriterij je bila filmska glazba, a Johnny Mnemonic zadovoljava i tu kategoriju. Glazbeno, popis pjesama prati radnju i atmosferu filma te, iako nema pregršt velikih imena, ovaj soundtrack album zavrjeđuje puno pažnje. Riječ je o futurističkoj kompilaciji na kojoj se nalaze Stabbing Westward, KMFDM, God Lives Underwater, Helmet, Rollins Band, Bucketheada, Bono &Edge, Fear Factory, Cop Shoot Cop….

NATURAL BORN KILLERS (1994)

Osim što je film proglašen jednim od najkontroverznijih te godine, zahvaljujući Trent Reznoru i njegovom pomicanju granica redefiniran je i sam pojam soundtracka. Možda se glazbena podloga ne ističe po žestini (kao kod nekih navedenih filmova), no imena kao što su Leonard Cohen, Dr Dre, Nine Inch Nails i Jane’s Addiction definitivno privlače pažnju. Sveukupno ovaj album filmske glazbe, isprepleten s dijalozima slušatelja, sa svakim novim preslušavanjem slušatelje povlači nazad u samo iskustvo gledanja filma.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime