Petak, 22 ožujka, 2024

Suvremeni R&B: 5 sve zapaženijih glazbenika za koje će se još čuti

U suvremenoj popularnoj glazbe R&B utjecaje ponosno ističnu brojne svjetski poznate zvijezde, a svježem zvuku doprinose i sve veći broj novih glazbenika koji njeguju ovaj jedinstveni glazbeni izričaj

Rhythm and blues, poznatiji kao R&B, vrlo je popularan glazbeni žanr koji kombinira karakteristike jazza, gospela i bluesa te sve češće i moderne pop i funk elemente. Originalno je nastao četrdesetih godina u Americi te do danas, iako uz razne modifikacije i stilove, zadržao svoj jedinstveni i prepoznatljivi zvuk.U suvremenoj popularnoj glazbe R&B utjecaje ponosno ističnu brojne svjetski poznate zvijezde, a svježem zvuku doprinose i sve veći broj novih glazbenika koji njeguju ovaj jedinstveni glazbeni izričaj.

Među sve zapaženijima su sljedeći izvođači:

Brent Faiyaz – Neustrašivi tekstopisac

Prije nego je Faiyaz zaplivao u R&B vodama, pisao je žestoke tekstove s kojima se nastajao istaknuti na hip hop sceni. Svoj pravi glazbeni poziv otkrio je 2014. godine kada ga je menadžer uspio natjerati da umjesto repanja svoje stihove pokuša – pjevati. Tri godine kasnije, svojih zaraznim melodioznim vokalom i suradnjom s GoldLinkom u pjesmi “Crew” osvojio je Grammyja koji mu je otvorio nova vrata do mainstream scene.

PartyNextDoor – Zagovarač istine

PartyNextDoor pažnju je privukao još 2013. godine istoimenim debitantskim mixtapeom i necenzuriranim plasiranjem istina onakvih kakvim in vidi on sam. Pjesme poput “Wild Bitches”i “Right Now,”uparene s njegovim tečnim melodijama slušateljima plasiraju sirovu dozu realnosti što je prepoznao i slavni Drake pozvavši ga na suradnju u planetarno popularnom singlu “Recognize”. Kemija koja se tada stvorila nastavila se i u novim uspješnim suradnjama –  2016. u “Come and See Me”te 2019. godine u pjesmi “Loyal”. Uz svoju glazbenu karijeru, PartyNextDoor u međuvremenu se profilirao i kao autor koji piše za Kanyea Westa, Rihannu i Ushera.

Bryson Tiller – Tiha voda (…brege dere)

Tillerov nevjerojatan projekt iz 2015. godine doveo je do potpuno novih pogleda na R&B. Spojivši trap ritmove sa svojim svilenkastim tenorom dokazao je kako se R&B pjevači ne moraju uvijek oslanjati na standardizirane žanrovske okvire. Iako skroman i samozatajan, pjesmama kao što je “Rambo”i “Sorry Not Sorry” dostavlja impresivnu energiju i snažne tekstove koji su paralelno osigurali i prisustvo na top ljestvicama. Na Billboardovoj ljestvici zasjao je albumom “True 2 Self”.

Lucky Daye – Funky pjesnik

Od odrastanja u okruženju religioznog kulta preko buntovničke beskućničke faze života u Los Angelesu i Texasu do građenja perspektivne glazbene karijere, putovanje Luckyja Dayea zasigurno se može opisati kao šaroliko. Nakon što se neko vrijeme bavio glazbom prve veće korake napravio je kada je upoznao producenta D. Milea koji je radio sa zvijezdama kao što su Khalid, Usher i Ty Dolla $ign. Mile je u mladom Dayeu odmah vidio nešto više od običnog kantautora te mu pružio priliku za snimanje debitantskog izdanja, “Painted”. Sjajna odluka jer album je iznjedrio 13 pjesma te profilirao Dayeve instrumentacije posebno obogaćene utjecajima funka sedamdesetih što je u konačnici, 2019. godine, rezultiralo s čak četiri Grammy nominacije.

Giveon – Misteriozno novo ime

Nakon što je ove veljače Drake objavio pjesmu “Chicago Freestyle”u kojoj gostuje misteriozni mladi pjevač, dvadesetpetogodišnji Giveon više nije mogao skrivati svoj talent. Kao glavnog uzora navodi Franka Sinatru što se i jasno može čuti u njegovom vokalnom izričaju. Ovog ožujka objavio je debitantski EP “Take Time”s upečatljivim pjesmama “Heartbreak Anniversary” i “Favorite Mistake”koje najbolje pokazuju njegov stil te najavljuju svijetlu budućnost.

Naslovna fotografija: Joel Muniz / Unsplash

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime