Subota, 23 ožujka, 2024

Žene koje su oblikovale glazbenu grunge scenu

Grunge se popularizirao komercijalnim uspjehom Nirvane i Pearl Jama te, nešto kasnije, Soundgardena i Alice in Chainsa

U drugoj polovici 1980-ih na sjeverozapadu SAD-a počeo se razvijati potpuno novi glazbeni smjer – grunge. Žanr je tijekom 1990-ih prepoznat po karakterističnom zvuku s elementima punka, hard rocka i heavy metala te karakterističnom stilu odijevanja. Kako su najveća imena žanra došla iz Seattlea, grunge se počeo nazivati i “zvukom Seattlea”, iako su žanrovski grungeu pripadali i bendovi iz drugih gradova.Grunge se popularizirao komercijalnim uspjehom Nirvane i Pearl Jama te, nešto kasnije, Soundgardena i Alice in Chainsa. Ostali pripadnici grunge scene uglavnom nisu doživjeli veći komercijalni uspjeh i popularnost, a gotovo nezamijećene u široj javnosti ostale su i neke od značajnih žena. U nastavku vam donosimo nekoliko važnih ženskih imena koja su oblikovala grunge scenu.

1/ Susan Silver

Susan Silver američka je glazbena menadžerica. S radom je započela još 1983., a najpoznatija je po radu s grunge velikanima iz bendova Soundgarden, Alice in Chains i Screaming Trees. Danas vodi vlastitu tvrtku i klub u Seattleu.

The Seattle Times ju je 1991. imenovao najmoćnijom osobom u lokalnom rock menadžmentu.

 

2/ L7

L7 je kalifornijski bend osnovan 1985. sastavljen od četiri žene. Zbog odjevnog stila članica benda i zvuka karakterističnog za zvuk Seattlea 1990-ih, bend se žanrovski svrstava upravo u grunge.

Bend je do danas izdao sedam studijskih albuma.

 

3/ Tina Bell

Tina Bell je bila američka pjevačica, rođena i odrasla u Seattleu. 1983. je osnovala bend Bam Bam koji se smatra jednim od pokretača grunge scene. Krajem ’80-ih Bam Bam seli u London u potrazi za uspjehom, a Bell nakon nekog vremena u potpunosti odustaje od glazbe.

Ostala je zapamćena kao Afroamerikanka prepoznatljiva glasa među bijelim, dugokosim muškarcima.

 

4/ 7 Year Bitch

7 Year Bitch još je jedan bend sa svim ženskim članicama koje su na grunge sceni djelovale od 1990. do 1997. Bend je na glazbenoj sceni djelovao kao važan dio pokreta “The Riot Grrrl” koji je naglašavao važnu ulogu žena u rock glazbi. 

7 Year Bitch je u sedam godina postojanja izdao tri studijska albuma, a nijedan nije postigao komercijalni uspjeh.

 

5/ Babes In Toyland

Babes In Toyland još je jedan od bendova grunge ere koji nisu iz Seattlea. Bend su krajem 1980-ih u Minneapolisu osnovale Kat Bjelland, Lori Barbero i Maureen Herman, a u svojoj su kratkoj karijeri postigle velik uspjeh. 

Babes In Toyland je izdao tri studijska albuma, od kojih je samo “Fontanelle” (1992) postigao komercijalni uspjeh.

 

6/ Hole

Hole je kalifornijski bend osnovan 1989. Iako nastao izvan Seattlea, i zvukom i odjevnim stilom članova benda zasigurno je pripadao grunge sceni. Hole je postao poznat po svojim nastupima, čemu je zasigurno pridonijela pjevačica i osnivačica Courtney Love.

Hole je izdao četiri studijska albuma.

 

 

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime