Ponedjeljak, 6 svibnja, 2024

Nova dimenzija autorske glazbe: Žarište je novo središte zagrebačke glazbene scene

Žarište predstavlja značajan korak prema poboljšanju profesionalnih uvjeta za autore i autorice te doprinosi obogaćivanju kulturne ponude Zagreba

U suradnji centra za kulturno-društveni razvoj Novi prostori kulture i Zagrebačkog gradskog kazališta Komedija, pokrenuto je Žarište – novi koncertni program posvećen suvremenoj autorskoj glazbi. Smješten u Klubu Kazališta Komedija – Kontesa, Žarište predstavlja značajan korak prema poboljšanju profesionalnih uvjeta za autore i autorice te doprinosi obogaćivanju kulturne ponude Zagreba. Glavni cilj programa je pružanje umjetničke platforme za izvođenje autorske glazbe i stvaranje novog prostora za otkrivanje glazbenih talenata. Žarište će postati središte susreta, inovacija i kreativnog izraza u samom srcu Zagreba.Neki od prvih izvođača koji će nastupiti u okviru programa su Doringo (3. svibnja), Pseća Plaža (10. svibnja) i Kozmodrum (17. svibnja).

Nova inicijativa za glazbenu scenu Zagreba 

‘Ideja za program nastala je nakon iskazane potrebe glazbene scene za osiguravanjem
prostora s profesionalnim uvjetima za izvedbe manjeg kapaciteta. Svjesni smo privremenog ili stalnog zatvaranja niza prostora u centru Zagreba za ovakav tip programa te ćemo na ovaj način pokušati popuniti tu prazninu’, komentirao je Hrvoje Laurenta, privremeni ravnatelj Centra za kulturno-društveni razvoj Novi prostori kulture.

Grad Zagreb sufinancira program kao dio širih inicijativa za podršku kulturnom i društvenom napretku grada. Organizatori planiraju osigurati trajni prostor za ovakve programe, uz dodatne aktivnosti usmjerene na razvoj i promociju autorske glazbe.

‘Ideja je da ne stanemo samo na programu, već da idemo i korak dalje. Želja nam je u
skorijoj budućnosti u stalnom prostoru organizirati niz aktivnosti poput masterclassova,
predavanja i radionica o glazbenoj produkciji, dizajnu zvuka i rasvjete, menadžmentu
glazbenih programa i festivala, prilagođenih glazbenih programa za tinejdžere, djecu, osobe
starije životne dobi te osoba s invaliditetom, promocija, knjiga, glazbenih predstava i sličnih
događaja’ zaključuje Laurenta.

Za prepoznatljivi vizualni identitet zaslužan je DISKO kolektiv, a inspiracija je došla spajanjem elemenata kabarea i art decoa s elementima povezanim uz autorsku glazbu.

‘Žarište je ovakav vizualni identitet dobilo jer će se odvijati u prostoru Kontese koja je već
dugo poznata po kabareu. Vizualni identitet je varijabilan, a sastoji se od tri plana koja će se izmjenjivati ovisno o karakteru pojedinog izvođača. Što se tiče tipografije, birana je
tipografija Ergon – domaća tipografija Hrvoja Živčića’, poručuju članice DISKO kolektiva.

Fotografije: PR 

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime