Subota, 23 ožujka, 2024

‘Don’t Worry Be Happy’: 8 zanimljivosti o himni pozitive Bobbyja McFerrina

Osim kao jazz glazbenik Bobby McFerrin poznat je kao i sjajan vokalni umjetnik s iznimnom kontrolom svog "instrumenta" - glasa, a pjesma "Don't Worry Be Happy" najbolji je dokaz za to

Rođen kao Robert Keith McFerrin Jr., 11. ožujka 1950., danas je svijetu poznat kao jazz glazbenik Bobby McFerrin.
Zahvaljujući impresivno razvijenoj vokalnoj tehnici, proslavio se kao umjetnik koji je karijeru posvetio istraživanju i usavršavanju interpretacije raznih zvučnih efekata. Uz pjevanje, McFerrin je razvio posebnu tehniku stvaranja zvukova u kojoj, uz pjevanje, kao instrument prvenstveno koristi glas i svoje – tijelo.Uz sjajan ritam, dolazi i zlata vrijedan savjet

Danas je cijelom svijetu poznat zahvaljujući golemom uspjehu popularnog hita “Don’t Worry, Be Happy”
Pjesma je originalno snimljena 1988. godine te je dugo vremena vladala radijskim eterom. Gotovo da nema radijske stanice na kojoj se pjesma nije našla na popisu najemitiranijih. Još uvijek ju se često može čuti na radiju, a jednako kao i kada je bila na vrhuncu – pjesma i danas podiže raspoloženje i uvijek ju rado pjevušimo. Uz sjajan ritam, dolazi i zlata vrijedan savjet, onaj iz naslova: “Manje brinite i bit ćete sretniji”, a uz koji ide i objašnjenje iz same pjesme: “Kada previše brinete, problem se čini većim nego što je.” 

Naš savjet je: kliknite play i razvucite te predivne osmjehe! 🙂 Možete i zaplesati!

Sad kad samo dan začinili dobrim vibracijama vrijeme je da otkrijemo i neke zanimljivosti o ovom velikom hitu proglašenim himnom pozitive:

U pjesmi nema instrumenata – Sve dionice “pjeva” McFerrin!

Talentirani McFerrin poznat je ne samo kao dobar pjevač nego i glazbenik iznimne kontrole svog “instrumenta” – glasa. Uz pjevanje, dostavlja i razne druge jedinstvene vokalizacije o čemu najbolje svjedoči upravo pjesma “Don’t Worry Be Happy”. Naime, pjesma je u cijelosti izvedena a cappella, odnosno – McFerrin je uz tekst i vokalnu melodiju “otpjevao” i prateći ritam, ali sve ono što nas iznimno podsjeća na zvukove instrumenata. Zviždanje u pjesmi? Također McFerrin!

Kako bi pjesma zvučalo onako kako dopire do naših ušiju, McFerrin je svaku vokalizaciju snimio zasebno te ih kasnije spojio u fazi produkcije. Zbog toga imamo dojam kao da pjesmu izvodi više ljude.

Billboardov No1 hit

Nastavno na prethodno navedenu zanimljivost, valja dodati kako je “Don’t Worry Be Happy” prva pjesma u a cappela izvedbi koja je ne samo zasjela, već i neko vrijeme boravila na prvom mjestu Billboardove top ljestvice.

Zabunom proglašena kao posveta Bobu Marleyju

Na nekoliko mjesta spominje se kako je Bobby McFetrrin pjesmu napisao u čast Bobu Marleyju, no ti navodi nisu istiniti. Do zabune je došlo vjerojatno radi toga što Marleyjeva pjesma “Three Little Birds” ima sličan tekst: “Don’t worry about a thing, ’cause every little thing is gonna be alright”, ali i zbog zanimljivog naglaska kojoj ju McFerrin pjeva. S druge strane, McFerrin nikada nije javno komentirao što misli o nastaloj situaciji: nitko u cijeloj priči nije oštećen, pjesma je dobila nove fanove.  

Stvarna inspiracija za pjesmu bio je indijski mistik

Ne, McFerrin nije bio na duhovnoj seansi, no pažnju mu je privukao poster indijskog mistika i duhovnog vođe Meher Babe na kojemu je pisalo – pogađate – točno to: “Don’t Worry – Be Happy.” McFerrina je, kako sam ističe, zabljesnula izrazita jednostavnost poruke koja u samo četiri riječi isijavaju inspiracijom i pozitivnošću da je jednostavno poslušao nadahnuće i napisao pjesmu.

U glazbenom video gostuje Robin Williams

Uz McFerrina u glazbenim videospotu vidjet ćete i cijenjenog komičara i glumca Robina Williamsa. Ne zna se mnogu o njihovom prijateljstvu, no zajedno su 1998. snimili i obradu hita “Come Together” popularnih The Beatlesa.

Prije “Don’t Worry Be Happy” McFerrin bio je cijenjen u jazz krugovima

Iako se McFerrin glazbom počeo u kasnim sedamdesetima prošlog stoljeća prvi album objavio je tek 1982. godine što objašnjava dugogodišnjim nastojanjima da razvije svoj jedinstveni, prepoznatljivi stil s kojim će se istaknuto na sceni. Nakon 6 godina rada i usavršavanja zaista se istaknuo, no samo u krugu jazz glazbenika. “Don’t Worry Be Happy” lansirala ga je u zvijezde nakon čega se McFerrin posebno posvetio daljnjim istraživanjima svojih glazbenih mogućnosti što je rezultiralo novim projektima i involviranošću u mjuzikle.

Nagrada za životno djelo

Uz involviranost u razne glazbene projekte i suradnje, Bobby McFerrin danas iza sebe ima 15 albuma te mnoštvo priznanja i nagrada među kojima se posebno ističe ona iz 2018. godine, za životno djelo, dodijeljena od strane A Cappella Music Awardsa.

McFerrin pjesmu nikad ne izvodi na koncertima

Upravo zbog slojevitosti pjesme i načina na koji je nastala McFerrin je odlučio kako pjesmu neće izvoditi uživo pred publikom. Prvenstveno jer bi se izgubio puni dojam pjesme budući da je nemoguće paralelno uživo pjevati sve ono što je u studiju rađeno korak po korak. Za tako nešto pjesmu bi trebalo izvoditi nekoliko glazbenika, no tko je, osim McFerrina, specijaliziran za takve posebne vokalne efekte?  

Don’t Worry Be Happy

Da! Usvojite i vi jednostavnu, no snažnu poruku pjesme. S razlogom ju toliki ljudi diljem svijeta vole i zaista ima opuštajući efekt. Manje brinite i odlučite biti sretni. Upijte pozitivu i širite poruku dalje! 🙂

Naslovna fotografija: Pexels

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime