Subota, 23 ožujka, 2024

Inspirirane Fantasy temama: 10 pjesama koje su čisti SF u glazbenoj formi

Može se naći puno primjera u kojima su veliki svjetski poznati izvođači inspiraciju pronašli u najdražim literarnim žanrovima, a ovo su 10 pjesama koje ne samo da su inspirirane SF/Fantasy temama nego su i same za sebe originalne i uglazbljene epske priče

Pored najčešće korištenih tema u pjesmama i niza ljubavnih balada glazbenici ponekad iznenade s nešto drugačijim tekstovima u kojima se posvete temama koje ne zahtijevaju 500 ponavljanja iste riječi.Može se, zapravo, naći puno primjera u kojima su veliki svjetski poznati izvođači inspiraciju pronašli u najdražim literarnim žanrovima, a ovo su 10 pjesama koje ne samo da su inspirirane SF/Fantasy temama nego su i same za sebe originalne i uglazbljene epske priče.

David Bowie – A Space Oddity

Ova pjesma ekstravagantnog i jedinstvenog glazbenog velikana Davida Bowieja priča je o astronautu lansiranom u svemir čije je najvjerojatnija sudbina da, bez povratka kući, ostane putovati svemirskim prostranstvima. Opis odmetnikovih istraživanja novih svjetova iznenađujuće je slikovito prikazan tekstom pjesme posebice u dijelu koji se odnosi na astronautove reakcije i razmišljanja kada napusti letjelicu i susretne se s “ogromnošću” svemira. Priča/pjesma je toliko snažna i moćna da se u njoj može uživati u bilo kojem trenutku. Također poslušajte: Life On Mars.

 

Led Zeppelin – The Battle of Evermore

Ekipa iz Led Zeppelina popularnost je gradila taman u vrijeme kada je Tolkienov “Gospodar prstenova” zahvatio prvi val statusa globalnog fenomena, a to se itekako odrazilo i na nekolicinu pjesama ovih rock bogova. Općepoznata činjenica je da se u tekstovima Led Zeppelina može naći više direktnih referenca na Tolkienov opus, no s druge strane, tekst za “The Battle of Evermore” mogao bi se proširiti i u roman sam za sebe. Dodatnu atmosferu pojačali su mandolinama i klasičnim aranžmanom pjesme. Zeppelin bonus: Immigrant Song, pjesma u kojoj ćete naći bogove, Vikinge i… mačke?

 

Queen – ’39

Možda najtragičnija pjesma ikad napisana, ’39 priča priču o hrabrim astronautima koji napuštaju opustošenu Zemlju u potrazi za novim planetom koji bi mogao biti novi dom za čovječanstvo. Iz njihove perspektive put je trajao samo godinu dana, ali kad su se vratili kući kako bi pobjedonosno rekli da su uspjeli su svojoj misiji, shvate kako je, zbog vremenske dilatacije, zapravo prošlo cijelo stoljeće te su svi njihovi voljeni već odavno mrtvi.

 

Styx – Come Sail Away

Styx su u povijesti rock glazbe možda zapamćeni kao jedan od sladunjavih bendova, ali – u njihovu obranu – napisali su ne jednu već dvije fenomenalne pjesme koje su čisti primjeri znanstvene fantastike u glazbenom obliku. “Come Sail Away” priča je s početkom i krajem: nezadovoljan mladić otplovi brodom kako bi pobjegao od svog dosadnog života te na svom putovanju otkrije posve nove svjetove. U bespuću mora sjeća se svog starog života sreće bića za koja u startu misli da su anđeli no pjesma otkriva kako je riječ o izvanzemaljcima koji ga pozivaju da pođe s njima. Za one koji žele brzinsku promjenu raspoloženje preporuka je da si probaju pustiti pjesmu pa odmah nakon toga i njihov najveći hit, “Babe”.

 

Queen- Flash

Još jedna Queenova pjesma. Osim u nekoliko posve suludih i neozbiljnih pjesama, Queen su često kroz svoje tekstove istraživali diskutabilne teme. “Flash” je dio njihovog soundtracka za film Flash Gordon iz 1980. godine i dok je tekst zapravo prilično minimalističan, isječci s dijalozima iz filma kristalno jasno prenose ideju o svemirskom superheroju. Plus, za to vrijeme, pjesma je bila jednako impresivna koliko i kostimografija i scenografija filma.

Jonathan Coulton – Still Alive

Iako nije ciljano pisana za videoigru, “Still Alive” poslužila je kako savršena pjesma za igricu Portal budući da sjajno opisuje ideju igre i to doživljenu iz strane glavnog junaka, a to je borba s umjetnom inteligencijom koja tog junaka pokušava ubiti i za to vrijeme mu pjeva kako će on smrtno biće, a ona (umjetna inteligencija) je “still alive” budući da je stroj. Ovo je jedna od onih pjesama čiju melodiju zapamtite i ostane “still alive” još dugo nakon što ste ju čuli.

Zagar and Evans – In the Year 2525

Ovaj čudan singl iz davne 1969. bio je veliki hit unatoč tome što prognozira strašnu budućnost u kojoj će sve do 9595. čovječanstvo progoniti nesnosni ritmički obrazac. Zagar and Evans u svojoj baladi iz noćne more svakako ne predviđaju dobru budućnost, ali dobra vijest je da prema njihovoj znanstveno fantastičnoj viziji, svijet ipak neće eksplodirati.

Black Sabbath – Iron Man

U vrijeme kada je pjesma objavljena ljudima se moglo oprostiti kad bi ju opisivali kao još jednu pjesmu s klasičnim sabbathovskim riffom i stalnim Ozzyjevim ponavljanjem “I AM IRON MAN”. Neki su vjerojatno mislili (vjerojatno neki i dalje misle) kako je to pjesma o Marvelovom stripovskom junaku. Ali stvarna priča u potpunosti je jedno veliko iznenađenje: neki čudak spašava svijet, no taj isti svijet okreće se protiv njega i tretira ga kao – čudaka. On se tada odluči osvetiti. Nedostaju pojedinosti o opasnosti od koje nas je Iron Man, ali to samo dodatno pojačava epski dojam priče. Wow.

Rush – 2112

Rushova “2112” u suštini je malo sofisticiranija verzija pjesme “Mr. Roboto”. Priča je to o futurističkom društvu galaksije u kojoj religijski starješine kontroliraju svaki aspekt umjetnosti. Jedan čovjek pronađe drevnu gitaru te počne stvarati vlastitu glazbu, no naravno, “vođe” saznaju za to te ga ukore i unište gitaru što rezultira pobunom građana. Zahvaljujući toj pobuni sve više ljudi odvaži se stvarati rock glazbu te se tako oslobode okova vlasti. Motiv rock glazbe kao spasitelja svemira sveprisutan je i može se naći u raznim varijacijama na temu, ali ovaj 20-minutni Rushov epski glazbeni komad zavrjeđuje titulu najimpresivnije takve pjesme ikad napravljene.

Styx – Mr. Roboto

Ranije spomenuta pjesma neizostavna je za kraj popisa pjesma sa SF tematikom. Još jedan hit onog benda kojeg su proglasili sladunjavim. ”Mr. Roboto” prva je pjesma Styxovog konceptualnog albuma ”Kilroy Was Here”. Prilično čudno, ostatak tog albuma je sve drugo osim nastavka te priče. Zapravo, cijela priča koju bi album trebao predstavljati nalazi se upravo u ovoj pomalo iritantno zaraznoj pjesmi. Ukratko, u budućnosti u kojoj je na snazi zakon protiv rock glazbe, nekad poznati roker Kilroy uz pomoć futurističkog robota bježi iz zatvora te se pridružuje pobunjeničkom pokretu za ponovno oživljavanje rock n rolla. Nitko ne tvrdi da je ovo iznimno kreativna ili jako dobra priča, ali izazivamo vas da ne zaplešete ili barem ne izvedete svoj najbolji robot-pokret u trenutku kad čujete ovu pjesmu. 🙂

(Izvor: B&N)

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime