Subota, 8 siječnja, 2022

PARANGALL / Kings of Leon, When You See Yourself – U ‘svići’ još ima ulja

Kings Of Leon nisu novim albumom otvorili neka nova vrata no posezanjem za onim što vraški dobro znaju pokazali su da u staroj 'svići' još ima ulja

U ‘svići’ još ima ulja

Kings of Leon: When You See Yourself – 

RCA – Menart

***

Da arena-rock iliti ‘klasični rock’ namijenjen stadionima i golemim arenama nije ni u doba pandemije ‘prdnuo u rosu’ kao žanr koji živi od koncertnih masovki, himničkih refrena i odvrnutih pojačala, baš lijepo pokazuje novi album Kings Of Leona.

 

‘When You See Yourself’ – naslovni broj koji otvara album – doduše kreće kao atmosferska laganica (možda i s primislima na Coldplay što i ne čudi zna li se da se produkcije uhvatio Markus Dravs koji stoji iza albuma Coldplaya, Arcade Fire  i Mumford & Sons) no postupnim ubrzanjima i smirenjima tipična je stadionska melodrama. Skockana – s pitkom melodijom i po svim uzancama rocka a la Kings Of Leon cementiranim na prethodnom ‘Walls’ albumu. Ili, preciznije rečeno, ravnovjesju arena-rock grandece i atmosferskih intimističkih dionica.

Djeluje kao čvrsti zagrljaj Coldplaya i Southern-rock stilistike

Zbog čega i laganica ‘100.000 People’ djeluje kao čvrsti zagrljaj Coldplaya i Southern-rock stilistike. ‘Stormy Morning’ je na sličnom tragu no uz zgodne ‘južnjačke’ gitarske akcente, tople klavijature i razigrani bas na tragu soula iz studija u Memphisu.
Slično zamišljen bas je odredio i glavni ton melankoličnog i rasplinutog ‘Supermarketa’. ‘A Wave’ je nova balada razvučena u zvučnom cinemascopeu uz znana dramaturška rješenja poput iznenadnog ubrzanje i smirenja na pola puta skladbe te stadionske eksplozije na kraju broja.     

 

‘The Bandit’ koji je s albuma iscurio kao najavni singl je pak dobro znani složenac gitarskog rocka s kraja devedesetih i početka dvijetisućitih s primislima na bandove poput Strokesa s naglašenim riffovima, zaraznom melodijom i finom potkom klavijatura u podlozi.

Album nije slučajno snimljen u Nashvilleu

Tema u svakom slučaju po guštu i za uho publike koja i danas slini na megahit ‘Sex On Fire’. ‘Golden Restless Age’ je također užurbani stadionski broj (s onom progresijom koju su odavno patentirali U2) obdaren himničkim refrenom kao i ‘Time In Disguise’ – dijelom tipičan hibrid ambijentalnog i južnjačkog rockerskog, kao novi adut koncertnih set lista.
Uz odlične gitarske naglaske iznad slapova sintova i klavirski staccato te muskulativnu ritam sekciju. ‘Echoing’ spada u istu skupinu kao gotovo springsteenovski rocker no jedan od ključnih brojeva i zgoditaka albuma su zaključna nježna ‘Echoiung’ (koja ‘baca’ i na Mercury Rev) te, još više, odlična country-rock laganica ‘Claire & Eddie’. Pokazujući da nije baš slučajno album snimljen u Nashvilleu.

 

Kings Of Leon nisu novim albumom otvorili neka nova vrata no posezanjem za onim što vraški dobro znaju pokazali su da u staroj ‘svići’ još ima ulja. 

Pročitajte još...

PARANGALL | Bruce Springsteen, Letter To You – Veličanstveni The Boss i njegov E-Street Band

Moćno kao u dane "Rivera" - "Letter To You" je još jedno Bossovo veličanstveno glazbeno "pismo" u kojem ovog puta u post scriptumu stoji da se i u očajnim vremenima i u vječnoj borbi s osobnim demonima može pobijediti i mora preživjeti ako spoznaš i sebe samoga i ljekovitu moć glazbe. A Springsteenova to sigurno jest. I kao terapija za samoiscjeljenje i kao univerzalni medikament

PARANGALL | Gabi Novak – film, jazz i festivali: Diskobiografija najveće domaće dive

Ako za ijednu hrvatsku pjevačicu – za mene uvijek "prvu damu hrvatske glazbe" ili pak autentičnu divu – vrijedi fraza da joj je život obilježen nosačima zvuka (pločama svih formata, kazetama te CD i glazbenim DVD izdanjima) tada je to Gabi Novak

PARANGALL | Depeche Mode, Spirits In The Forest – Soundtrack za kraj svijeta

Rockumemtarac "Spirits In The Forest" s turneje kojom su Depeche Mode promovirali sjajan studijski album "Spirits" stigao je zajedno s live albumom. Uz to što je riječ o vrhunskom materijalu benda, ove skladbe su svojevrsna proročka dijagnoza "vrlog novog svijeta"

PARANGALL | “Imploding The Mirage” – Ubojiti i zarazni The Killers

"Eto nas na trasi nekog novog iskaza, nekog novog zagrljaja alter-rocka, vremešnih poučaka, stadionske energije i zaraznih melodija"

Povezano

Pop Gallaksija: Najbolji albumi sedamdesetih – King Crimson; najutjecajniji band prog-rocka

Hvalili su ih i glazbenici koji su s prezirom na isteku70-ih i početkom80-ih gledali na 'dinosaure rocka' i zvijezde prog-rock ere. S razlogom jer vječno mutirajuća družina oko genijalnog ekscentrika Roberta Frippa utjecala je ne samo na art/prog rockere, nego i na heavy i punk metal, jazz ili classic-fusion, synt-pop, noise, avangard rock...

Čiste petice: Top 15 domaćih izdanja u 2021. prema izboru Zlatka Galla

Od brojnih domaćih albuma koji su izdani u 2021. godini, naš kolumnist Zlatko Gall izdvojio je njih 15 koji su zaslužili - čiste petice!

Parangall: Ruzina Frankulin, Croatian Popular Music – Ruzina nikad ne spava

Glazba koju je ne koristeći se ni jednim 'pravim' glazbalom stvorio bila je dio jedinstvenog multimedijalnog projekta/izložbe 'Festival' iz 2017. realiziranog zajedno sa Ratkom Ilijićem koji je potpisao vizualni dio, no sada konačno dostupna i kao samosvojni album

Parangall: Neil Yung & Crazy Horse, Barn – Više nego solidan album iz štaglja

Lišen produkcijske cifranosti, snimljen očito 'na dah' kao organski album, 'Barn' možda nije u rangu 'Psychedelic Pill' ili 'Colorada', no za njima ne zaostaje mnogo.  Najkraće rečeno, još jedan više nego solidan album Neila Younga koji mora zadovoljiti sve stare fanove

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime