Petak, 22 ožujka, 2024

PARANGALL | Depeche Mode, Spirits In The Forest – Soundtrack za kraj svijeta

Skladbe s albuma "Spirit" nisu samo vrhunski materijal s potpisom Depeche Modea već proročka glazbom i stihom iskazana dijagnoza "vrlog novog svijeta"DEPECHE MODE
“Live Spirits Soundtrack”/”Spirits In The Forest” (CD/DVD/Blu-Ray)
Sony – Menart
**** ½

Eto prave blagovijesti za fanove Depeche Modea kojih je i u Hrvatskoj golem broj: dokumentarac s koncertne turneje kojom su Depeche Mode promovirali sjajan studijski album “Spirits” dostupan je zajedno s live albumom.

Rockumemtarac “Spirits In The Forest” je režirao znani Anton Corbijn – nekoć fotograf New Musical Expressa i autor brojnih fotografija s omota rock grupa, a kasnije redatelj spotova i filmova. Riječ je o iznimnom paketu u kojem su izdanje na CD, DVD i Blu-Ray formatu odnosno koncertni album, rockumentarac “Spirits In The Forest” te video koncerta iz Berlina. Materijal je snimljen na “The Global Spirit Tour” koja se 2017. i 2018. protegnula na stotinjak održanih koncerata te u konačnici dala i najbolji koncertni album Depeche Modea.

Naslovnica albuma

Vrijeme objave “paketa” savršeno je pogođeno. Ne samo kao podsjetnik na “dane ponosa i slave” industrije koncertne zabave koja je zbog pandemije „prdnula u rosu” već i sadržaja albuma kojemu ovo naše kovidovsko i turbulentno doba daje novi kontekst. Skladbe s albuma “Spirit” nisu samo vrhunski materijal s potpisom Depeche Modea već proročka glazbom i stihom iskazana dijagnoza “vrlog novog svijeta”. Svijeta kojemu su u vrijeme objave albuma pečat davali populizam, lažne vijesti i ksenofobija koja se nakon Brexita i Trumpovog dolaska na vlast širila Starim kontinentom poput španjolske gripe i bubonske kuge. Uz ne više puzeću već galopirajuću pojavu apsolutnog nazadnjaštva i “devolucije”. Vrijeme objave koncertnog albuma i rockumentarca  tom je pak popisu dodalo rasne prosvjede i bujanje nasilja u Americi, Brazilu… te globalnu pandemiju covida 19 koja je zacijelo zauvijek promijenila svijet kakav je nekoć bio.

Depeche Mode su se još od nastupnog albuma zarazno-naivnog sinti-popa neprestano mijenjali, rasli i tvrdoglavo odbijali okoštati u vremenu i samo jednoj žanrovskoj niši. U “Spiritu” tako (i na live albumu) možete naići na nešto što vas podsjeća na zvuk koji je dominirao sredinom osamdesetih ili na skladbe na tragu radova s “Playing The Angel” ili “Delta Machine” no produkcija i cijeli blok protestnih-političkih brojeva odvukli su ga u novu avanturu. U vrijeme današnje. Današnje preslušavanje studijskog albuma ali i koncertne izvedbe ključnih brojeva, kao da nudi još više ukotvljenosti u aktualni svagdan.

Vrijedi se podsjetiti: album i koncert – kao programatski broj – otvara “Going Backwards”: mračna “sudbinska” tema s klavirom u uvodu, sjajnim raspletom teme s reskim gitarama, klavijaturama i višeglasima Gorea i Gahana. I znakovitim tekstom koji govori o “devoluciji”, civilizacijskom „hodu unatrag” i povratku na “pećinski mentalitet”. “Where Is The Revolution” je istog mračnog tona u uvodu i sjajnog refrena – što je jedna od odlika gotovo svih brojeva “Spirita” – uz poziv na pobunu (revoluciju).

“Cover Me” – čiji je koncertni snimak i najavio aktualni CD/DVD/Blue-Ray paket –  ima uvod gotovo kao kakav stari chamber-pop broj iz zvjezdanih dana Brill Buildinga. Dave Gahan se oduvijek sjaano snalazio u ulozi croonera pa je i ovog puta bljesnuo i u prvom “suzdržanijem” dijelu laganice i dramatičnoj – doslovno krautrockerskoj – završnici broja koji, posebice u instrumentalnom finalu,  kao da je objedinio najbolje iz barem četiri dekade “elektroničke” glazbe. “Poison Heart” je još jedan biser Goreovog autorskog rukopisa, sjajnog Gahana i fascinantnih glazbenih rješenja koja još više naglašavaju vezu Depeche Modea s (uvjetno rečeno) poetikom chamber-popa Brill Buildinga. Iskazanu, dakako, drugim glazbenim sredstvima. No s jednakom dozom sjajne izvedbe, drame i glazbene imaginacije…

I kao svojevrsni protestni album za novo doba i kao “običan” album s ljubavnim temama, “Spirits” je bio veličanstven album kojemu, rekoh, aktualna globalna situacija još više izoštrava “komentatorski” fokus, a sjajna “vizualna dogradnja” daje atribut prave koncertne senzacije. Ako je Corbijnov rockumentarac odlično domišljeno i realizirano poniranje u “fenomen” Depeche Modea sagledan fanovskim očima, koncertni audio i video zapis je osim udarnih brojeva sa “Spiritsa” dao punu sliku “moćne gomilice” zvane Depeche Mode. Uz nove verzije zgoditaka s “Violatora”, “Ultra”, “Songs Of Faith And Devotion” te ranih “Speak & Spell” i “Construction Time Again”, a kao posebna poslastica za fanove tu su i rijetko izvođene “Useless” i “The Things You Said” te sjajno pročitan Bowiev “Heroes”. Što ovaj “paket” čini nezaobilaznim i za fanove i sve koji su se ikada očešali o Depeche Mode.

Treba li uopće bolje preporuke?

Naslovna fotografija: Anton Corbijn / depechemode.com

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime