Subota, 8 siječnja, 2022

Parangall: Nikša Kušelj, Incognito & In flagranti – Šansone mediteranskog timbra

Nikša Kušelj kojemu je ovo već drugi album srećom je od one umjetničke sorte koja dobro zna što hoće, što zna i što može. Stoga je album 'Incognito & In flagranti' lišen svake pomisli na pretenciozno brljanje i 'grandece' bez pokrića

 

NIKŠA KUŠELJ

Incognito & In flagranti

Aquarius Records

***

Ideja o koncepcijskom albumu odnosno o ciklusu pjesama povezanih u cjelovitu priču, banana je na kojoj se često okliznu mnogi. Posebice ambiciozni umjetnici koji iskaču iz cehovskog miljea i ulaze u ‘tuđe’ prostore.

Nikša Kušelj kojemu je ovo već drugi album srećom je od one umjetničke sorte koja dobro zna što hoće, što zna i što može. Stoga je album “Incognito & In flagranti” lišen svake pomisli na pretenciozno brljanje i ‘grandece’ bez pokrića. Dijelom stoga što se Kušelj već okušao u fuzijama svojih glumačkih, poetskih i glazbenih sklonosti a dijelom svakako i zbog osjećaja za mjeru. Što je očito od početka do kraja fino balansiranog albuma.

Svjestan svojih glumačkih i interpretativnih umijeća

U “Kapetana” koji otvara album uvodi višeglasje na tragu Manhattan Transfera uz jazzy aranžman, kontrabas, akustičnu gitaru i tople klavijature stvarajući potku primjerenu ‘narativnom’ Kušeljevom vokalu te kao i “Nešto posebno” – s podrškom gudača – određuje atmosferu sfumatozne melankolije kojom je ogrnut cijeli album.

Nikša Kušelj dobro zna da nije pjevač moćnog glasa kojemu leže visoke lage i raspjevavanje no jednako je svjestan svojih glumačkih i interpretativnih umijeća. I eto nas – već po definiciji – u prostoru uglazbljene poezije, Arsen bi rekao ‘autorske pjesme’ odnosno šansone.

“Grandezza”, odabrana i kao nastupni singl, vješto zbraja trubu s klavirom i kontrabasom stvarajući upečatljivu glazbenu sliku broda i njegove sirene u magli dok razigrani “Pun brod” i ‘revijalnom’ jazzy glazbom i tekstom nudi jednako filmičnu sliku. Šansonjerska storija nadahnuta “Novecentom” Alessandra Baricca koja je bila predložak i sjajnog Tornatoreovog filma “Legenda o pijanistu 1900” o nahočetu koje je – postavši virtuozni pijanista – cijeli svoj život proživio na transatlantskom brodu na kojem je i pronađen, nastavljena je skladbom “Biram sam”; temom zavodljive melodije s efektnim gudačima i izvedbom koja priziva klasike canzone.

Najbolji broj albuma

“Galijoti” na sličnom tragu mediteranske šansone nude nešto brži tempo. Skladba je ‘samostojeća’ odnosno može se čitati i kao autonomna tema izvan koncepta albuma no također i kao zanimljiva usporedba Novecentove sudbine brodskog uznika te  galijota.  Sjajna “Orke-star” – po osobnom sudu najbolji broj albuma – nudi gotovo nadrealni slikoviti tekst  s lucidnom igrom riječi orka i orkestar uz pogođenu glazbu ozračenu tangom koja hoda ruku pod ruku s Nikšinim narativom.

“Berači soli” se svojom morskom temom također uklapaju u okvir albuma no mogu živjeti i vlastiti život kao rasna ‘dalmatinska šansona’, a “Kao hobotnica” – novi poetski narativ uz šansonjerski pjevani dio – mogla bi biti i neki bliski srodnik Gibinoj “Udici”.

Naravno, uklopljena čvrsto u priču koja je nadahnula album. Zaključna “Poljubi i bježi” emocionalna je prozračna laganica i posveta Gradu uz zanimljivu promjenu ritma te iskorak prema širim mediteranskim obzorima. Nudeći i sjajnu ‘dijagnozu’ koju tako dobro znaju mnogi od onih koji rodnom gradu tepaju ‘najdraži si mi izdaleka’ a dobro znaju i za njegovu neizgovorenu poruku – poljubi me i bježi. 

Pročitajte još...

Mixer slavi i daruje: Pridružite nam se u akciji ’60 dana dobrih djela’ i osvojite brojne nagrade!

Ove godine, na Mixerov rođendan, proširujemo našu akciju na 60 dana dobrih djela te ćemo vas svaki dan kroz društvene mreže zamoliti da učinite jedno dobro djelo, jednu sitnicu kojom ćete nekome u svojoj blizini ili sebi uljepšati dan! A kako bi se lanac dobrote nastavio, mi ćemo vas nagraditi brojnim darovima!

Nikša Kušelj: Prepoznati i prihvatiti svoju sjenu jedan je od važnijih životnih zadataka

Već sami naslovi pjesama "Kapetan", "Pun brod", "Kao hobotnica" govore kako je Nikša i u novom albumu inspiraciju pronašao u moru i njegovim tajanstvenim dubinama, ali istodobno pozvat će vas na istraživanje vlastitih misli i emocija skrivenih negdje u šumu valova

Tko je dosad nepoznati Borna Gojo – senzacija na ovogodišnjem Davis Cupu?

Prije dvije godine Borna Gojo postao je član hrvatske teniske reprezentacije, a trenutačno se nalazi na 279. mjestu ATP ljestvice. Vjerujemo kako će mu se želja da uđe u prvih 150 na listi brzo ostvariti te da ćemo još dugo uživati u dobrim partijama ovog talentiranog Splićanina

Sjaj i glamur: U ovim komadima bit ćete zvijezda svake božićne zabave!

Ako ne želite eksperimentirati s odjećom, to možete učiniti s dodatkom za kosu, torbama ili cipelama. Oni će podići vašu kombinaciju i učiniti je svečanijom

Povezano

Pop Gallaksija: Najbolji albumi sedamdesetih – King Crimson; najutjecajniji band prog-rocka

Hvalili su ih i glazbenici koji su s prezirom na isteku70-ih i početkom80-ih gledali na 'dinosaure rocka' i zvijezde prog-rock ere. S razlogom jer vječno mutirajuća družina oko genijalnog ekscentrika Roberta Frippa utjecala je ne samo na art/prog rockere, nego i na heavy i punk metal, jazz ili classic-fusion, synt-pop, noise, avangard rock...

Čiste petice: Top 15 domaćih izdanja u 2021. prema izboru Zlatka Galla

Od brojnih domaćih albuma koji su izdani u 2021. godini, naš kolumnist Zlatko Gall izdvojio je njih 15 koji su zaslužili - čiste petice!

Parangall: Ruzina Frankulin, Croatian Popular Music – Ruzina nikad ne spava

Glazba koju je ne koristeći se ni jednim 'pravim' glazbalom stvorio bila je dio jedinstvenog multimedijalnog projekta/izložbe 'Festival' iz 2017. realiziranog zajedno sa Ratkom Ilijićem koji je potpisao vizualni dio, no sada konačno dostupna i kao samosvojni album

Parangall: Neil Yung & Crazy Horse, Barn – Više nego solidan album iz štaglja

Lišen produkcijske cifranosti, snimljen očito 'na dah' kao organski album, 'Barn' možda nije u rangu 'Psychedelic Pill' ili 'Colorada', no za njima ne zaostaje mnogo.  Najkraće rečeno, još jedan više nego solidan album Neila Younga koji mora zadovoljiti sve stare fanove

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime