Srijeda, 17 srpnja, 2024

POP COOLTURA: Otvoreno pismo u vezi kulturocida ‘navijačkih himni’

Ponizno molimo pomozite našim nogometašima u očuvanju zena, fokusa, mira, međugorske koncentracije na Gospu i Boga i zajedništvo i učinite mikro pomak u sprječavanju širenja te glazbene pošasti i zla

Poštovani ravnatelji, direktori, zaposlenici, pravnici, tajnici, djelatnice i djelatnici HDS ZAMP-a, situacija je ozbiljno dramatična i sljedeća dva tjedna su ključna.Obraćam Vam se kao zainteresirani i pasionirani slušatelj i pratitelj domaće glazbene scene, zajedno s još cca milijun i pol potencijalno jednako ili više-manje zainteresiranih slušatelja. Na svakim izborima bismo kao neformalna i indie udruga građana dobili izbore, stogavVas lijepo molim ne zanemarite obraćanje i odvojite pet minuta za pismo.

Naime, kao što je svima dobro znano i poznato, uspjeh nogometne reprezentacije na svjetskim i europskim nogometnim prvenstvima najvažniji je egzistencijalistički pop kulturni i društveni događaj u zemlji sa 15% visoko obrazovanih i 85% ostalih. Ujedno i jedini izbor referentniji od svih saborsko lokalnih, predsjedničkih, EU parlamentarnih i ostalih 2024., od rekordne turističke sezone, od press konferencija Plenkija i Zokija, mame, frizurice, čubice i Ferarija onog Bartulovića ili kako se već crtić zove.

A kako smo svi više ili manje deklarativni domoljubi, svima nam je iznimno stalo da plasman naše reprezentacije ne bude manji bar od borbe za treće mjesto, štono bi značilo polufinala prvenstva te da nastave niz s posljednjih svjetskih prvenstava na kojima su od Rusije navikli biti ili finalisti ili bar treći na svijetu. Paralelno s time zaradili još ponešto milijuna eura koje će HNS znati jednako kvalitetno utrošiti u razvoj ovog sportsko-ekonomskog čuda i svjetski rijetkog fenomena.

Kako bi ostvarili sav taj uspjeh Modrić, Gvardiol, Dalić i nogoloptačka ekipa nužno trebaju duševni mir, koncentraciju i pažnju fokusirati na bubamara lopte i svoju vatrenost. U posljednje vrijeme, primijetili smo, događa se i opetuje glazbena pošast koja ih u tome potencijalno vrlo agresivno sprečava. Naime, osim božićnih pjesama u odnosnom periodu godine, prije svakog prvenstva dese se i pojave tzv. navijačke himne. Ničim uvjetovani autori i kantautori iz reda specijalnih glazbenih škola počinju razbacivati svoju ispodkapacitiranost i servisirati medije ingenioznim kombinatorikama u kojima žele Vatrenima podmetnuti nogu. Riječ je o poznatoj vam navadi domoljubnih kantautora i izvođača koji 5, 3 do 2 tjedna prije prvenstva isporuče pjesme i video spotove prepune bakljada, spomena pobjede, domovine, vatrenih, u ritmovima koračnice, zbornih refrena i kombiniranja spomenutih općih mjesta općenja s lošim ukusom.

Svrdlo kojim ruju dupla dna

Do trena viđenja i čuvenja najnovijeg remek djela Darka Domijana ‘Igrajte sinovi Hrvatske’, činilo se da ćemo i ove godine biti počašćeni samo s nekoliko školskih zadaća tog tipa na tragu Zaprešić Boysa, ali jok. Ako i zbog čega osim okretanja leđa Gospe međugorske, druga Boga i klasičnih najvećih prijatelja znanja nabijanja lopte nogometne repke treba tražiti razloge potencijalnog neuspjeha na Europskom prvenstvu, smjer su ‘nogometne himne’. Zatečena količina trijumfalno oportunističkog glazbenog smeća svaki puta je sve veća i proporcionalna količini izostanka minimuma mozga, sluha i autokritike kod stvaratelja. Taman pomisliš čuo si sve, ali jokac, neš majci ima još, autori, eno ih pronašli svrdlo kojim ruju dupla dna, uvijek spremno otkrivanja koliko duboko može ići.

Iz suštinske humanosti kako bi spriječili brojne tužbe slušatelja za nanesene duševne boli uslijed konzumiranja pjesama poput ove u kojoj se legendarni jorgovan sa sedam ruža Darko Domijan facijalno grči, stišće ruke nad spomenikom Gupca dok Matija umire još jednom od prezentnog prkosa i bunta, pomisliš da Darko ima kontrakcije kao trudnica pred prerani porod, dotle bend skoro pa 70-godišnjaka s obveznim dugokosim synth majstorom izvučenim iz time machine najopskurnijih kopija Scorpionsa 80.-ih samo što nije svršio nad svoja dva tona.

I dok se Darko dere nešto tipa ‘igrajte junačko srce tuče vatreno za domovinu sinovi vi ste tam tam tam’, dotle je video produkcija nešto za što je drug Sedlar cca David Fincher, svatovski kolaž snimki benda i random dronova koji pokazuju prekrasnost Lipe Njihove, ponekad i Naše. Pa ako zažmirite na Neredove ‘Nevere’ i nove Zaprešić Boyse koji po školskim zadaćnicama repetiraju repetirane repetitivnih repeta repete, ostaje još nimalo beznačajna niska onih čija nedjela prijete uspjehu naših nogometaša na putu prema trijumfu.

Stoga ponizno molimo pomozite našim nogometašima u očuvanju zena, fokusa, mira, međugorske koncentracije na Gospu i Boga i zajedništvo i učinite mikro pomak u sprječavanju širenja te glazbene pošasti i zla prema kojoj je MP Thompson legitimni Thom Yorke.

Otvorite fond prije svakog takvog prvenstva od dotad ubranih tantijema i podijelite svima koji požele snimati navijačke himne adekvatni honorar za nedjelo, tišinu, preskok, mir u studiju, redukciju struje.

Nek odšute tih mjeseci i nek im taj sladoled money otkupi autorske porive i potrebe zagađivanja Internet, radio i inog etera onim na čemu možete izraziti najiskrenije saučešće Modriću i ostalima ako ih se samo okrznulo ušesa, jer velika je mogućnost da će im se poput strujnih udara kroz tijelo odraziti do neuvjetovanih kontrakcija mišića i zaplitati pri sudbonosnim protrčavanjima Talijana u grupi na putu prema osmini finala pa dalje, kad se već vidjelo koliko im zla čine u suspretu protiv Espanol Furije i Albanaca.

Uložite umjesto tih remekdjelaša po 5 centi u skladateljske ideje Umjetne Inteligencije putem Udia, Suna ili bilo koje plaćene verzije trenutnih desetak vodećih AI music enginea, svi oni će ponuditi kudikamo pismenije ‘navijačke himne’ od ovog kulturocida kojem smo izloženi i nehotice tokom posljednjih tjedana. Dozvolite suživot Umjetnoj Inteligenciji uz ovu vrstu ljudske ‘umjetnosti’, ‘razmišljanja’, ‘kreativnosti’ i ‘maštovitosti’. Bolno je, fakat boli. A najvrijedniji predstavnici naroda horvackoga, nogometaši bit će Vam višestruko zahvalni kad se vrate opet i dobiju doček na trgu s pjesmicom Umjetne Inteligencije ‘Mi prvaci’ koje će refren ići: ‘Mi prvaci mi junaci/Sve druge imamo u šaci/Nit smo komunjare niti naci/Lopta nije kamen ali u gol je ubaci…’.

Sve je bolje od pronađenog i ponuđenog top 5 glazbenog zločina, kojeg je u slučaju Orlića i Opće opasnosti financirao sam HNS.

01. Darko Domijan – Igrajte sinovi Hrvatske

02. Tiho Orlić i Opća Opasnost – Najbolja kad je najteže

03. Beko Anto – Igraj Hrvatska

04. Mejaši – Milijun suza

05. Hrvatske ruže – Gdje god da me nose Bog i sudbina

Hvala Vam velika na razumijevanju i humanosti. Budite najteži kad je najgore.
Ugasite taj glazbeni mrak, imate alat.

 

Naslovna fotografija: Screenshot YouTube 

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime