Petak, 14 lipnja, 2024

Mixer jednog imidža: Claudia Sheinbaum – La presidenta

Bez obzira na to kakvu će strategiju odabrati, Sheinbaum će imati priliku oblikovati novu eru u meksičkoj politici, kao prva žena na čelu te zemlje

Morena i Claudia dvije su riječi koje su dominirale nedavnom predizbornom predsjedničkom kampanjom u Meksiku. Morena je akronim vladajuće stranke – Movimiento de Regeneración Nacional, a Claudia ime bivše gradonačelnice Mexico Cityja, predsjedničke kandidatkinje te vladajuće stranke, koja je u kampanji bila popularna kao i njezina stranka. U konačnici, novoizabrane predsjednice. Meksiko je doista izabrao prvu ženu predsjednicu.Claudia Sheinbaum je političarka, feministica, znanstvenica. Što je velika stvar u državi u kojoj više od dva stoljeća vladaju muškarci. Meksikanke imaju pravo glasa od 1953. godine. Nijedan zakon im nije branio da obnašaju javne funkcije, no unatoč tome ih nema previše na pozicijama moći. U okruženju u kojemu su  seksizam i “mačo” kultura i dalje dominantni, događaju se pomaci, nadam se ne samo deklarativni. Žene vode neke značajne institucije, uključujući Senat, Vrhovni sud i Nacionalni izborni institut. Od 32 savezne države, u 10 država su žene guvernerke.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Claudia Sheinbaum Pardo (@claudia_shein)

Nada ze brojne žene i djevojke

Iako izbor predsjednice sigurno simbolizira nadu za mnoge žene i djevojke u Meksiku, pravi test bit će stvarna sposobnost upravljanja. Kao prva gradonačelnica Meksiko Cityja i to od 2018. godine ostavila je konkretne rezultate, stoga ostaje vidjeti kakva će biti kao predsjednica. Naravno, budući da je u izbornoj kampanji ona kao potencijalna prva predsjednica, bila ključna tema, tema je bila i to kakva će biti kao predsjednica. O tome su vladala podvojena mišljenja, što ne čudi. Nakon pobjede, Meksikanci će svakako pratiti kako će se Sheinbaum, koja je drugačije osobnosti od svog mentora i sada bivšeg predsjednika Andrésa Manuela Lópeza Obradora, nametnuti.

Tijekom mandata bivšeg predsjednika, ojačale su organizirane kriminalne skupine, smanjeno je siromaštvo, a peso je ojačao. Sheinbaum će se morati nositi s naslijeđem svog prethodnika i dokazati može li pronaći ravnotežu između učinkovitosti i socijalne pravde. Dok neki očekuju da će se fokusirati na znanstveni pristup rješavanju problema, drugi vjeruju da će slijediti političku liniju svog stranačkog kolege i nastaviti s politikama koje su obilježile Obradorov mandat. U tom svjetlu, sasvim siguran izazov pred njom je kako će zadržati pozitivne aspekte prethodne administracije, poput ekonomskog jačanja i smanjenja siromaštva, te kako će se pritom nositi s kritikama i izazovima koje donosi borba protiv organiziranog kriminala i reforme pravosudnog sustava.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Claudia Sheinbaum Pardo (@claudia_shein)

Nova era u meksičkoj politici

Bez obzira na to kakvu će strategiju odabrati, Sheinbaum će imati priliku oblikovati novu eru u meksičkoj politici, kao prva žena na čelu te zemlje. Uz brojne probleme na razini države, primarno zbog kriminala i siromaštva, Meksikanke se suočavaju s femicidom, rodnim jazom u zapošljavanju i ograničenim politikama o seksualnim i reproduktivnim pravima, a od žene se očekuje i da tim problemima spremnije pristupi. Prema podacima U.N. Women, do deset žena dnevno u Meksiku postane žrtvom femicida. U 2023. godini, taj broj iznosio je 3.000.

U tom kontekstu, prva predsjednica je velika stvar. Naravno, pod uvjetom da to ne postane simboličko uprizorenje borbe za ravnopravnost. Claudia Sheinbaum stoga predstavlja novu generaciju meksičkih političarki, koja ima šansu pokrenuti nove trendove, kombinirajući stručnost u znanosti s odlučnom političkom vizijom. Unatoč tome, postoji nešto što volim nazvati “pokazna suvremenost”.

To je ono što uprizorite na pozornici za javnost, ono što je u trendu i poželjno, a u pozadini toga je sjena koja je često suprotnost tom oglednom primjeru. A to će svakako biti veliki izazov. U tom kontekstu, Predsjednica Sheinbaum ima barem priliku postaviti novi standard i potaknuti promjene za društvo koje možda jednog dana postane pravednije i sigurnije za sve. Možda. Samo će vrijeme pokazati hoće li Sheinbaum stvarno uspjeti balansirati između takvih ideala i realnosti, te hoće li njezina retorika biti praćena konkretnim djelima.

Naslovna fotografija: youtube screenshot

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime