Nedjelja, 26 rujna, 2021

Mixer jednog imidža: Mate Rimac – Tesla novog doba 

Za mene, Mate Rimac je predvodnik neke nove generacije (pod nove ne mislim na godine/starost) koja će Hrvatsku spojiti sa Zapadnom Europom i konačno nas odvojiti od percepcije Istočne Europe i "mentaliteta palanke"

Petog srpnja ove godine Mate Rimac je stajao na dubrovačkoj tvrđavi Lovrijenac uz bok njemačkim šefovima. I to šefovima iz grupacije automobilske  tvrtke čije ime svaki mali Hrvat/ica nauči skoro pa u prvom setu važnih riječi. Posebno djeca dijaspore. VW. Porsche.

Nastavi niz. Nema do njemačkog auta i kvalitete. Priznajte, svi ste barem jednom pomislili tako. Kad kažem da vozim Škodu, prvo što mi kažu – ma dobro je i to, ima njemačku mašinu. Kao nije VW, ali kao da je.

Mate u sredini… i dječački san na njemačkim ulicama

Pa vi vidite kakav je to onda uspjeh dovesti njemačku tvrtku iz VW grupacije u Hrvatsku, postati izvršni direktor kompanije Bugatti Rimac i održati govor na dubrovačkoj tvrđavi tom prigodom. Uz njega su na Lovrijencu stajali Oliver Blume, izvršni direktor Porschea i Lutz Meschke, financijski direktor. Mate u sredini. 

Možda je svemu presudio dječački san na njemačkim ulicama. Nekoć izbjeglica na frankfurtskim ulicama (ne mislim doslovno da se besposleno vukao ulicama), dan nakon govora na Lovrijencu Mate je osvanuo na portalu frankfurtskih novina FAZ – kao čarobnjak. I to doslovno, naslovom i tekstom. Mate Rimac  – Der kroatische Autozauberer.
Već vidim da ću sljedeći semestar za nastavu Tobiasov (2003/2012) master zaplet od siromaha do bogataša za nastavu prekrojiti po Matinom imidžu u zaplet – od izbjeglice do čarobnjaka, naš čovjek iz njemačke perspektive. 

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Rimac Automobili (@rimac_automobili)

Nekako ispadne da oni koji mijenjaju svijet uvijek počnu iz garaže

Uistinu, probudivši se dan nakon Lovrijenca iz kratkog podnevnog drijemeža i skrolajući njemačke portale, nisam mogla vjerovati u to kakve naslove vidim. Tipa ‘Wird Bugatti bald kroatisch?’ ili E-Supersportwagen-Bauer Rimac: Der Elon Musk des Balkans (managermagazin.de/spiegel.de). Vjerujem da ih ne moram prevoditi. Razumijete ih, barem otprilike. No, u tom sam trenutku stvarno prvo pomislila – Je li njihova percepcija kalibrirana s realnošću i je li stvarno istina da takve naslove čitam na njemačkim portalima? I je li stvarno Mate Rimac, “naš Mate” (jer kad je netko za pohvaliti se, odmah mu uz ime kažemo “naš”) glavni lik neke njemačke priče? I to tako da je on uzor njima? Još je pritom počeo iz garaže, isto kao Jobs, Bezos i još pokoji njima sličan. Nekako ispadne da oni koji mijenjaju svijet uvijek počnu iz garaže.

Njemački (i drugi) mediji kažu da je Mate Rimac balkanski Elon Musk. No, Mate je zapravo samo slijedio svoj san – o autu boljem od njemačkog. Na Lovrijencu, prezentirajući Rimac-Bugatti budućnost, rekao je: “Da mi je netko prije 12 godina rekao da će se ovo dogoditi, ne bih mu vjerovao”, napomenuvši pritom da mu je inspiracija Nikola Tesla.
“Nevera je ostvarenje moje vizije”, rekao je tada na Lovrijencu, objašnjavajući kako je uvijek takvo nešto želio napraviti u Hrvatskoj. I pritom dokazati da je sve moguće. I uistinu, čovjek je doveo VW u Hrvatsku. Dakle, ako je to moguće, sve je moguće. 

Baterija je u konačnici ispala pokretač uspjeha i metafora promjena perspektiva

Čarobna riječ na njegovom putu do vrha je pritom – baterija. 
“Kad steknete znanje iz jednog područja, to se može na sto stvari primijeniti. Samo pogledajte američku NASU, koliko je tu proizvoda izašlo koji se kasnije primjenjuju u industriji i drugim područjima? Tako će biti i ovdje. Mi tehnologiju koju imamo i sve ove baterije koje smo razvili, sve će se to dalje koristiti. Napravili smo i mali 12-voltni akumulator koji će zamijeniti klasičan akumulator u običnim automobilima. To je samo jedno od područja primjena. Možemo na milijun načina primijeniti znanja koja smo tu stekli”, rekao je Mate Rimac u YouTube videu Mate i BMW – Mijenjam svijet, prije cca. deset godina. 

Ono što je tada rekao, nije porekao. Baterija je u konačnici ispala pokretač uspjeha i metafora promjena perspektiva.
“Danas je Mate Rimac strateški poželjan partner za Volkswagen grupu. Zašto? Mate Rimac i Concept_One platforma su na kojoj se stvara najbrži električni sportski automobil na svijetu. I želi postati vodeći dobavljač električnih dijelova automobila. To znanje i iskustvo je  traženo u VW grupaciji – za sve marke” (süddeutsche.de).

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Mate Rimac (@materimac)

Ima neka tajna veza između ovih krajeva i elektrifikacije svijeta

Za mene, Mate Rimac je predvodnik neke nove generacije (pod nove ne mislim na godine/starost) koja će Hrvatsku spojiti sa Zapadnom Europom i konačno nas odvojiti od percepcije Istočne Europe i “mentaliteta palanke”.
Iz kojeg god kuta pogledali njegove rezultate, riječ je o ogromnom poslu. I to u Hrvatskoj, državi bez tvornice automobila.
“U deset godina od nepoznate osobe do svjetionika nade u industriji – to je već prilično neobično”, kaže spiegel.de opisujući njegov nevjerojatan put i dodaju: “Činjenica da je Rimac iz Hrvatske čini priču još nevjerojatnijom. U Hrvatskoj naime nitko ne proizvodi automobile. A nakon debakla s markom Yugo – ni regija se nema čime pohvaliti.”

Kako god da bilo, izgleda da ima neka tajna veza između ovih krajeva i elektrifikacije svijeta.
“Doduše samo 200 kilometara južno od Svete Nedjelje rođen je Nikola Tesla. Izumitelj koji je svijetu donio izmjeničnu struju”, ne zaboravljaju Nijemci spomenuti.
Valjda im je tako lakše shvatiti da je ovo suluda država nevjerojatnih čuda. I to doslovno, kako na vrhu, tako i onih na dnu ljestvice iz editorijala “Priče iz mog kraja”. Možda se zbog tih antipoda još više i ponosimo svijetlim primjerima. No, unatoč tome ili upravo zbog takvih nevjerojatnih priča, završit ću citatom koji vrijedi za sva vremena.
Neka budućnost kaže istinu, procijenite svakoga čovjeka prema njegovom radu i zaslugama. Sadašnjost je njihova, ali budućnost je moja, za koju sam tako naporno radio,” kazao je Nikola Tesla govoreći o svojim izumima i zaslugama.
Pa svakom neka bude po njegovom odabiru. 

________________________________________________________________________

Nikolina Borčić, na Sveučilištu VERN predaje njemački jezik, poslovnu komunikaciju, političke odnose s javnošću, političku komunikaciju te kreiranje i upravljanje imidžom slavnih. Autorica je niza znanstvenih i stručnih radova o jeziku politike i političkom komuniciranju, kao i izlaganja na međunarodnim znanstvenim skupovima u Hrvatskoj i u inozemstvu. Dvostruka je doktorica znanosti i docentica, a specijalnost su joj jezik politike i politička komunikologija, s naglaskom na usporednim analizama njemačkih i hrvatskih političara i političarki.

Pročitajte još...

Znate li tko je najuspješniji kreator automobilskih sadržaja na svijetu?

Otkrijte fantastičnu priču o superzvijezdi koja je od prvotnih 300 pratitelja na društvenim mrežama stigla do nevjerojatnih 30 milijuna i milijardu pregleda

Napokon smo dočekali ljeto – počinje tromjesečno ‘kremiranje’ mozgova

Kreće ne samo datumski, temperaturni i medijski diktat srozavanja kriterija i pristanka na isti. Daj mi skrolanja ničega, daj mi bacanja vremena, daj mi druženja i pričanja ni o čemu... Ljeto je odmor. Ljeto je anything goes. Ljeto je filters i brane up

Vuk Vuković: Prosječan građanin neće osjetiti nikakvu korist od novca Europske unije

Promjene kroz plan oporavka neće se ostvariti jer je Vlada nastavila sa starim paradigmama upravljanja. Novac koji dobijemo iz EU neće se preliti na gospodarstvo i na potrošnju na najefikasniji mogući način. Posljedica će biti spori oporavak i daljnje nazadovanje Hrvatske, ističe mladi ekonomist 

Parangall/ Eric, I am Eric – Mate Rimac domaćeg popa

Eric je prvijencem ispisao ne samo veoma dobro 'pismo o namjerama' već publici isporučio vrhunski pop proizvod koji se lako može dobaciti i do europskih rang lista. Vrag će ga znati, možda smo baš dobili Matu Rimca u kategoriji popa

Povezano

Mixer jednog imidža: Olaf Scholz – novo lice Njemačke u starom kaputu?

U Njemačkoj je Scholz trenutno nešto kao zvijezda aka influencer (nema tko ne priča o njemu), objektivan, miran i pragmatičan političar kojem se smiješi Merkeličina fotelja

Mixer jednog imidža: Fellinijevim stopama po današnjem Riminiju 

Upravo je zato muzej u Riminiju oživotvorena pozivnica za korak u maštu, raskoš i bizarnost tog imaginarno realnog Fellinijevog svijeta. Filmska ostvarenja u muzejskom okruženju pozivaju tako i mlade i stare na sanjanje u maniri Fellinijevog otiska u kojem korak od uzvišenog do smiješnog postaje realnost

Mixer jednog imidža: Jen Psaki, teksaški pobačaj, nagrada od 10.000 za cinkanje i haktivizam

Novim teksaškim zakonom snaga provedbe stavlja se u ruke građana. Kako? Tako da prokazuju i tuže bilo koga tko na neki način pomaže pri obavljanju pobačaja, jer time krše zakon. Ako se pokaže da su prokazali pravog krivca, dobit će i nagradu i to 10.000 USD po ilegalnom pobačaju

Mixer jednog imidža: Waris Dirie i beskrajna brutalnost patnje 

U Africi je naučila što znači živjeti sa strašnom patnjom, ali na pasivan i bespomoćan način. S pet godina nije mogla "ustati" protiv obrezivanja, no kad joj je otac kao 13-godišnjakinji dogovorio udaju za 60-godišnjeg muškarca, Waris je odlučila pobjeći

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime