Subota, 23 ožujka, 2024

Mixer jednog imidža: Mate Rimac – Tesla novog doba 

Za mene, Mate Rimac je predvodnik neke nove generacije (pod nove ne mislim na godine/starost) koja će Hrvatsku spojiti sa Zapadnom Europom i konačno nas odvojiti od percepcije Istočne Europe i "mentaliteta palanke"

Petog srpnja ove godine Mate Rimac je stajao na dubrovačkoj tvrđavi Lovrijenac uz bok njemačkim šefovima. I to šefovima iz grupacije automobilske  tvrtke čije ime svaki mali Hrvat/ica nauči skoro pa u prvom setu važnih riječi. Posebno djeca dijaspore. VW. Porsche.Nastavi niz. Nema do njemačkog auta i kvalitete. Priznajte, svi ste barem jednom pomislili tako. Kad kažem da vozim Škodu, prvo što mi kažu – ma dobro je i to, ima njemačku mašinu. Kao nije VW, ali kao da je.

Mate u sredini… i dječački san na njemačkim ulicama

Pa vi vidite kakav je to onda uspjeh dovesti njemačku tvrtku iz VW grupacije u Hrvatsku, postati izvršni direktor kompanije Bugatti Rimac i održati govor na dubrovačkoj tvrđavi tom prigodom. Uz njega su na Lovrijencu stajali Oliver Blume, izvršni direktor Porschea i Lutz Meschke, financijski direktor. Mate u sredini. 

Možda je svemu presudio dječački san na njemačkim ulicama. Nekoć izbjeglica na frankfurtskim ulicama (ne mislim doslovno da se besposleno vukao ulicama), dan nakon govora na Lovrijencu Mate je osvanuo na portalu frankfurtskih novina FAZ – kao čarobnjak. I to doslovno, naslovom i tekstom. Mate Rimac  – Der kroatische Autozauberer.
Već vidim da ću sljedeći semestar za nastavu Tobiasov (2003/2012) master zaplet od siromaha do bogataša za nastavu prekrojiti po Matinom imidžu u zaplet – od izbjeglice do čarobnjaka, naš čovjek iz njemačke perspektive. 

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Rimac Automobili (@rimac_automobili)

Nekako ispadne da oni koji mijenjaju svijet uvijek počnu iz garaže

Uistinu, probudivši se dan nakon Lovrijenca iz kratkog podnevnog drijemeža i skrolajući njemačke portale, nisam mogla vjerovati u to kakve naslove vidim. Tipa ‘Wird Bugatti bald kroatisch?’ ili E-Supersportwagen-Bauer Rimac: Der Elon Musk des Balkans (managermagazin.de/spiegel.de). Vjerujem da ih ne moram prevoditi. Razumijete ih, barem otprilike. No, u tom sam trenutku stvarno prvo pomislila – Je li njihova percepcija kalibrirana s realnošću i je li stvarno istina da takve naslove čitam na njemačkim portalima? I je li stvarno Mate Rimac, “naš Mate” (jer kad je netko za pohvaliti se, odmah mu uz ime kažemo “naš”) glavni lik neke njemačke priče? I to tako da je on uzor njima? Još je pritom počeo iz garaže, isto kao Jobs, Bezos i još pokoji njima sličan. Nekako ispadne da oni koji mijenjaju svijet uvijek počnu iz garaže.

Njemački (i drugi) mediji kažu da je Mate Rimac balkanski Elon Musk. No, Mate je zapravo samo slijedio svoj san – o autu boljem od njemačkog. Na Lovrijencu, prezentirajući Rimac-Bugatti budućnost, rekao je: “Da mi je netko prije 12 godina rekao da će se ovo dogoditi, ne bih mu vjerovao”, napomenuvši pritom da mu je inspiracija Nikola Tesla.
“Nevera je ostvarenje moje vizije”, rekao je tada na Lovrijencu, objašnjavajući kako je uvijek takvo nešto želio napraviti u Hrvatskoj. I pritom dokazati da je sve moguće. I uistinu, čovjek je doveo VW u Hrvatsku. Dakle, ako je to moguće, sve je moguće. 

Baterija je u konačnici ispala pokretač uspjeha i metafora promjena perspektiva

Čarobna riječ na njegovom putu do vrha je pritom – baterija. 
“Kad steknete znanje iz jednog područja, to se može na sto stvari primijeniti. Samo pogledajte američku NASU, koliko je tu proizvoda izašlo koji se kasnije primjenjuju u industriji i drugim područjima? Tako će biti i ovdje. Mi tehnologiju koju imamo i sve ove baterije koje smo razvili, sve će se to dalje koristiti. Napravili smo i mali 12-voltni akumulator koji će zamijeniti klasičan akumulator u običnim automobilima. To je samo jedno od područja primjena. Možemo na milijun načina primijeniti znanja koja smo tu stekli”, rekao je Mate Rimac u YouTube videu Mate i BMW – Mijenjam svijet, prije cca. deset godina. 

Ono što je tada rekao, nije porekao. Baterija je u konačnici ispala pokretač uspjeha i metafora promjena perspektiva.
“Danas je Mate Rimac strateški poželjan partner za Volkswagen grupu. Zašto? Mate Rimac i Concept_One platforma su na kojoj se stvara najbrži električni sportski automobil na svijetu. I želi postati vodeći dobavljač električnih dijelova automobila. To znanje i iskustvo je  traženo u VW grupaciji – za sve marke” (süddeutsche.de).

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Mate Rimac (@materimac)

Ima neka tajna veza između ovih krajeva i elektrifikacije svijeta

Za mene, Mate Rimac je predvodnik neke nove generacije (pod nove ne mislim na godine/starost) koja će Hrvatsku spojiti sa Zapadnom Europom i konačno nas odvojiti od percepcije Istočne Europe i “mentaliteta palanke”.
Iz kojeg god kuta pogledali njegove rezultate, riječ je o ogromnom poslu. I to u Hrvatskoj, državi bez tvornice automobila.
“U deset godina od nepoznate osobe do svjetionika nade u industriji – to je već prilično neobično”, kaže spiegel.de opisujući njegov nevjerojatan put i dodaju: “Činjenica da je Rimac iz Hrvatske čini priču još nevjerojatnijom. U Hrvatskoj naime nitko ne proizvodi automobile. A nakon debakla s markom Yugo – ni regija se nema čime pohvaliti.”

Kako god da bilo, izgleda da ima neka tajna veza između ovih krajeva i elektrifikacije svijeta.
“Doduše samo 200 kilometara južno od Svete Nedjelje rođen je Nikola Tesla. Izumitelj koji je svijetu donio izmjeničnu struju”, ne zaboravljaju Nijemci spomenuti.
Valjda im je tako lakše shvatiti da je ovo suluda država nevjerojatnih čuda. I to doslovno, kako na vrhu, tako i onih na dnu ljestvice iz editorijala “Priče iz mog kraja”. Možda se zbog tih antipoda još više i ponosimo svijetlim primjerima. No, unatoč tome ili upravo zbog takvih nevjerojatnih priča, završit ću citatom koji vrijedi za sva vremena.
Neka budućnost kaže istinu, procijenite svakoga čovjeka prema njegovom radu i zaslugama. Sadašnjost je njihova, ali budućnost je moja, za koju sam tako naporno radio,” kazao je Nikola Tesla govoreći o svojim izumima i zaslugama.
Pa svakom neka bude po njegovom odabiru. 

________________________________________________________________________

Nikolina Borčić, na Sveučilištu VERN predaje njemački jezik, poslovnu komunikaciju, političke odnose s javnošću, političku komunikaciju te kreiranje i upravljanje imidžom slavnih. Autorica je niza znanstvenih i stručnih radova o jeziku politike i političkom komuniciranju, kao i izlaganja na međunarodnim znanstvenim skupovima u Hrvatskoj i u inozemstvu. Dvostruka je doktorica znanosti i docentica, a specijalnost su joj jezik politike i politička komunikologija, s naglaskom na usporednim analizama njemačkih i hrvatskih političara i političarki.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime