Subota, 6 srpnja, 2024

Mixer jednog imdža: Penny Mordaunt – Politika, mač i žena: kako to?

Kao prva žena koja je obavljala tu funkciju na krunidbi, Mordaunt je svakako iskoristila priliku dati svoj pečat toj prigodi, ali i pozicionirati svoju sliku na naslovnice medija. Mač u ruci i globalni reflektori mogli bi postati njezina karta za nove političke uspjehe, odnosno pozicije

Teško će me neka ritualna ceremonija privući pred mali ekran, no krunidbu kralja Charlesa III. sam ipak pogledala – barem djelomično. Krunidba našeg doba je ipak spoj tradicije i medijskog spektakla, u kojem iskoči pokoji kreativan element o kojem se onda priča. Nakon memoara “razmetnog sina”, odnosno konstrukcije američkog sna kroz koji se pričalo o Obitelji, krunidba je svakako bila okvir za novu priču. Suze sina razmetnog pritom metaforički nisu pale, sin je otišao prije nego je i došao – kako bismo to narodski rekli. I nije tu bilo previše komentara po društvenim mrežama i portala po naslovima, obzirom na interes medija za susret Obitelji nakon Rezerve.Stoga je, slučajno ili namjerno, kreirana druga prilika za medijsku priču koja će pokazati kako je Monarhija ne samo ključan dio tradicije, identiteta i imidža države, nego i moderna i asertivna, pa tako i relevantna, a u konačnici i stvarno opravdan trošak za porezne korisnike. Na takvim se događanjima važne poruke javnosti šalju kroz sporedne, ali važne protagoniste, tako smo u skladu s vremenom u kojem živimo dobili priču prema scenariju “ona je prva žena koja je…“, uz naravno klasične i očekivane narative o krunidbi.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Penny Mordaunt MP (@pennymordauntofficial)

 O čemu se točno radi?

Tema je Penny Mordaunt – konzervativna političarka, bivša državna tajnica za međunarodni razvoj, bivša državna tajnica za obranu, bivša ministrica za žene i jednakost, trenutno aktualna i važna konzervativna političarka. Inače, ovdje koristim njihove nazive iz njene biografije, a čisto radi napomene oko termina, u britanskom političkom sustavu se na čelu ministarstva nalazi ministar koji je član Kabineta, a naziva se državnim tajnikom (Secretary of State). No politika ovdje nije tema, nego procesija krunidbe.

Penny Mordaunt je tako u procesiji krunidbe bila odgovorna za nošenje državnog mača i predaju mača optočenog draguljima Kralju. Ovo je prvi put da tu ulogu ima žena. Mordaunt je morala držati mač – koji predstavlja kraljev autoritet – pod pravim kutom u odnosu na svoje tijelo, noseći ga u Westminstersku opatiju. Penny Mordaunt je trenutno članica Konzervativne stranke, čelnica Donjeg doma britanskog Parlamenta i lord predsjednica vijeća Privy Council. Privy Council se prevodi kao službeno Najčasnije tajno vijeće Njegovog Veličanstva, odnosno službeno  tijelo savjetnika Ujedinjenog Kraljevstva. Zbog te pozicije joj je dodijeljena uloga nositeljice mača.  

No to nije ključan element kroz koji je ispričana njezina priča. U prvom planu priče bila je plavo-zelena haljina.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Penny Mordaunt MP (@pennymordauntofficial)

Haljina kao odabran mamac za medijsku pozornicu

Jer ovo priča je priča o ženi. A u skladu uobičajenog prikaza o ženama na važnim pozicijama (makar i tako kratkim), haljina je odabrana kao ključan kanal kroz koji se šalje poruka. Naime, Mordaunt je noseći plavozelenu haljinu i ogrtač, koji je po mjeri izradila Safiyaa okrenula je novi trend. Rekla je da želi odjeću dizajniranu za ženu, a ne standardnu crno-zlatnu dvorsku haljinu koja je inače uobičajena za takve ceremonije. Haljina kao poruka je tako plasirana kao dokaz fleksibilnosti, promjene i otvorenosti današnjim trendovima. Suptilno, kroz ulogu sporednog lika, ali ipak dovoljno važnog da mediji/društvene mreže prošire glas dalje i to po formuli: Penny Mordaunt je ukrala show.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Fashion Bomb Daily (@fashionbombdaily)

Penny Mordaunt nije do sada dakle bila pod takvim tuzemnim i inozemnim reflektorima. Ona se doduše u listopadu 2022. natjecala za predsjednicu Konzervativne stranke, nije uspjela dobiti potporu 100 zastupnika, pa je odustala od kandidature – kako za čelnicu stranke, tako i za potencijalnu premijerku nakon Liz Truss.

 Tko se mača laća, taj od mača nešto ima..

Na pitanje novinara o iskustvu, Mordaunt je nakon ceremonije odgovorila kako je tijekom “nošenja mača” osjećala je “užasnu težinu odgovornosti” (theguardian.com). Metaforički je tako poslala poruku da je to teret koji je i u političkom smislu spremna nositi – vodstvo, moć, prvu i najjaču poziciju. Kao prva žena koja je obavljala tu funkciju na krunidbi, Mordaunt je svakako iskoristila priliku dati svoj pečat toj prigodi, ali i pozicionirati svoju sliku na naslovnice medija. Mač u ruci i globalni reflektori mogli bi postati njezina karta za nove političke uspjehe, odnosno pozicije. Jer to je ono što se danas jedino “broji”, bez obzira živite li u monarhiji ili “običnoj” državi.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by BBC South (@bbcsouthnews)

I za kraj. Kralj Charles okrunjen je sedam desetljeća nakon krunidbe svoje majke, kraljice Elizabete. Procesija krunidbe je ključan događaj kojim se usidruje slika o kraljevskom ugledu, reputaciji i relevantnosti. Raskošni spektakl kraljevskog rituala daleko je više od pozlaćenih kočija, mača, žezla, dvije krune  i liste važnih uglednika. Ceremonije takve razine nemaju direktan utjecaj na važne političke teme, ali one služe za potvrdu starih i stvaranje novih značenja. U slučaju ove teme, krunidba kralja Charlesa III. dodala je još jednu nijansu u viziju današnje žene: kraljev autoritet, moć, snaga i odgovornost metaforički su bili u njezinim rukama.  

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime