Ponedjeljak, 25 ožujka, 2024

Mixer jednog imidža: bivolski rogovi na glavi za kraj Trumpovog mandata

Očekivali smo, naime, svi da Trump neće ugasiti svjetla predsjedničkih reflektora onako obično, bez da uđe u anale "vjerovali ili ne". Ali sumnjam da je itko mogao predvidjeti scenarij razjarene rulje koja upada u američki Kongres (ok, osim možda Simpsona)

Od svih slika razjarene rulje koja upada u zgradu Kapitola najviše ću pamtiti lika s kopljem u ruci i bivolskim “ukrasom” za glavu. Znate onaj tetoviran muškarac s ratnim bojama na licu, koji u pozi alfa mužjaka, golog gornjeg dijela tijela, s kopljem u ruci (i zastavom, naravno) te krznenom kapom i rogovima bivola na glavi stoji u predvorju Kapitola? E taj.Ne samo da je uzeo Trumpu show (jer nema medija koji o rulji nije pisao uz njegovu fotku), nego se upisao i u zajedničko pamćenje kao slika koja vjerno zrcali odraz Trumpove politike – u maniri – “pa dobro ljudi, je li to moguće?”. Točno onako kako bismo i opisali Trumpov mandat – pa dobro ljudi, je li to moguće? U Americi?

Da nije tragično, bilo bi stvarno urnebesno i – nezamislivo

Da, moguće je, i na kraju Trumpova mandata, kao šlag na torti (gorkog okusa) prispodobio se muškarac s bivolskim rogovima na glavi i s kopljem u ruci na portalima svjetskih medija – da ga nikad ne zaboravimo. Ne samo tog muškarca, nego i Donalda Trumpa.

Da nije tragično, bilo bi stvarno urnebesno i – nezamislivo. Da mi je netko rekao da ću Trumpov mandat pamtiti po bivolu, koplju i pokliku nekog tetoviranog razjarenog muškarca – eto ne znam, stvarno ne znam što bih mu rekla. Vjerojatno niti sam Trump ne bi povjerovao da će Jake Angeli, 32-godišnji muškarac iz Arizone, koji je često tako kostimiran podupirao Trumpovu politiku na prosvjedima u Arizoni, “zatvoriti” njegov mandat. I da će svijet kraj Trumpa pamtiti po toj slici.

Sve teorije zavjere u jednom učenju

Angeli je, naime, »QAnonov šaman« i »višedimenzionalno biće«. Tako se on sam opisao u intervjuu za austrijski ORF koji je snimljen tijekom jedne pro-Trumpove demonstracije u Arizoni. Objasnio je tada Angeli sve ključno o svijetu kako ih oni u QAnon pokretu vide. Ukratko, u gotovo deset minuta, rezimirao je sve teorije zavjere u jednom učenju. Otprilike ovako – s ljudima u Americi se manipulira, Trump doživljava nepravedan tretman, a ključna je urota vlade, medija i zabavne industrije. A ta se urota može pratiti po kodnim riječima kao što su tjestenina i pizza.

A kako on to sve zna? Ne zato što mu je ispran mozak, kao nama, tim nesretnim poslušnicima sustava. Ne, ne. On je šaman (o.k., da se odmah ovdje ogradim, stvarno ne bulaznim, nego prepričavam njegove riječi iz tog intervjua), hiperdimenzionalno biće koje ima moći vidjeti te entitete zla, onkraj okvira naših dimenzija, te sjenke u pozadini koje mi ne vidimo zbog zatvorenog trećeg oka. Objasnio je i on zašto nosi rogove i krzno na glavi. “Hej čovječe, petljao si s bivolima, eto ti rogova, a ako si imao posla s bivolima, znaš da to baš i ne prolazi.” Dakle, zato nosi rogove. A koža i krzneni repovi koje nosi navodno su od kojota. Zašto kojot? Jer simbolizira varalicu.

Ratni poklič varalice s bivolskim rogovima

Varalica, u liku kojota i drugih stvorenja, figura je iz mitologije indijanskog plemena Navajo. U mitologiji, varalica ima ulogu narušavanja i podrivanja društvenih i kulturnih normi, i to na neki svoj osebujan način, a sve samo kako bi nam otvorio oči (Guenther, 2005).

Pa je zato Angeli odlučio uprizoriti sebe kao kojota-varalicu. Boja na licu je ratna simbolika. E da, i Trump je zviždač, zato ga podupire (orf.at via youtube). Ok, i tu ću stati. Ako netko ima želudac i volje za čuti detalje – pogledajte intervju. Ja sam ga morala tri puta pogledati kako bih sve to nekako isprocesuirala.  

No, u konačnici, ono što ću pamtiti kao kraj jednog mandata je slika iz kongresa – ratni poklič varalice s bivolskim rogovima. Navodno je pritom Angeli inače glumac, a na ovo bi mi možda neki od vas i nadodali “karma is a bitch” à propos krađe showa na odlasku iz Bijele kuće. U svakom slučaju – bizarna metafora kao slika kraja Trumpova mandata.

Poticanje na nasilje

Očekivali smo, naime, svi da Trump neće ugasiti svjetla predsjedničkih reflektora onako obično, bez da uđe u anale “vjerovali ili ne”. Ali sumnjam da je itko mogao predvidjeti scenarij razjarene rulje koja upada u američki Kongres (ok, osim možda Simpsona). U komentaru na slike iz Washingtona, “kaže” jedan tekst na spiegel.de, “Trump i njegovi raspirivali su, spajali i instrumentalizirali desničarski, bijeli, muški bijes koji dugo tinja u Americi”. I sad se dogodilo, što se dogodilo.

Mene su šokirale scene iz Washingtona, ali ne nužno i iznenadile. Jer show je morao biti, a iz lože, gledajući scene iz sigurnosti svoga (još nekoliko dana) doma, Trump je u maniri velebnog lidera poslao “poruku mira”: “Ovakve se stvari događaju kad se velikim domoljubima, s kojima se toliko dugo postupalo loše & nepravedno, oduzme sveta visoka izborna pobjeda naprasno & zlonamjerno. Vratite se kući u ljubavi i u miru. Zapamtite ovaj dan zauvijek!” Ovdje ću samo nadodati da je Twitter komentar izbrisao uz kvalifikaciju poticanja na nasilje.

I za kraj – Welcome 2021.! (Ovo je naravno bilo sarkastično.)

________________________________________________________________________

Nikolina Borčić, na Sveučilištu VERN predaje njemački jezik, poslovnu komunikaciju, političke odnose s javnošću, političku komunikaciju te kreiranje i upravljanje imidžom slavnih. Autorica je niza znanstvenih i stručnih radova o jeziku politike i političkom komuniciranju, kao i izlaganja na međunarodnim znanstvenim skupovima u Hrvatskoj i u inozemstvu. Dvostruka je doktorica znanosti i docentica, a specijalnost su joj jezik politike i politička komunikologija, s naglaskom na usporednim analizama njemačkih i hrvatskih političara i političarki.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime