Srijeda, 3 srpnja, 2024

Mixer jednog imidža: Éva Kailí i Katargejt – sapunica o mitu i ljubavi

Éva je studirala arhitekturu u Grčkoj i bila je poznata voditeljica na TV postaji Mega Channel prije nego što je 2007. godine ušla u politiku. Giorgi je imao karijeru u europskim institucijama. Upoznali su se 2014. godine, kada je Éva Kailí prvi put izabrana u Europski parlament na listi grčke socijalističke stranke Pasok

Suprug je odlučio podmetnuti svoja leđa i zaštiti suprugu od optužbe za korupciju. Muž (Talijan) ima 35 godina, supruga (Grkinja) ima 44 godine. Zapravo ne znam jesu li vjenčani. Kćerka ima 22 mjeseca, pa zato suprug, ili partner, moli nadležne da njega zatvore umjesto nje. Naime, dijete treba mamu, kaže. A i da je on kriv. “Ja sam sve manipulirao, nju pustite“. To valjda znači da ju je on nagovorio na sudjelovanje u priči o uzimanju mita. U igri je bilo 1,5 milijuna eura. Nitko nije očekivao da će ih uhvatiti.No za početak, ako ste pomislili u trenutku da je ovo neki sažetak turske ili američke sapunice. Nije. Ovo je kratak uvod u priču o mitu i korupciji, a jednu od glavnih uloga ima Eva Kaili, Grkinja koja je do nedavno bila i potpredsjednica Europskog parlamenta. Osim nje, su pritvoreni bivši eurozastupnik Pier Antonio Panzeri, eurozastupnik Andrea Cozzolino, zatim Francesco Giorgi, asistent u Europskom parlamentu, prvo je bio asistent kod Panzerija, potom kod Cozzolinija i njegova partnerica, Éva Kailí. Dio novaca pronađen je kod Kaili, dio kod njezinog oca, dio kod bivšeg eurozastupnika Antonia Panzerija.

Očito su sve priče o korupciji slične, tako barem kažu mediji. Ovdje su navodno vrbovani oni koji nisu očekivali reizbor za dvije godine, jer su na njih mogli lakše računati da će surađivati – naime takvima treba novi plan za prihode. Dakle, ako se iz nekog razloga više ne možete kandidirati na poziciju, onda ste otvoreni za “razne dogovore” – proizlazi iz ove teze. Kako? Panzeri im je navodno nudio dobro plaćena savjetnička mjesta u dvjema nevladinim organizacijama. Tako barem pišu razni mediji.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Eva Kaili (@evakaili)

Slijep pored zdravih očiju

No, krenimo redom.

Čitajući o tom uhićenju, sjetila sam se knjige iz 2015. godine koja mi je tada privukla pažnju, no bilo mi je preteško uzeti ju u ruke i čitati o tome kako mito, korupcija, prevare, preporuke po tko zna kojem kriteriju i ine vještine dovode državu do dna. Tema knjige bila je Grčka.

James Angelos, objavio je 2015. godine knjigu “The Full Catastrophe: Travels among the New Greek Ruins”. Knjiga je raznim primjerima koji pokazuju kako se prevara i korupcija uvukla u razne pore grčkog društva. Nisam pročitala cijelu knjigu, ali i površan pogled na dijelove baš boli – što od jadnosti jer takvih je priča hrpa i po našim medijima, no najviše od susramlja od svijeta koji nas okružuje. Evo primjera. Na otoku Zakintosu otprilike njih 700 je imalo potvrdu da su slijepi. To je više od 1,8% stanovništva (ukupno ih je na otoku cca 40000), što je dakle bilo devet puta veća sljepoća na tom otoku u odnosu na ostatak Europe. No, za vrijeme ljetovanja Angelosa na tom otoku (2011.), čovjek je vidio da svi ti stanovnici normalno voze auto, ne nose naočale, dakle ništa. E i to je bila njegovo tumačenje sljepoće.

No, ne i grčko. Frazem “biti slijep pored zdravih očiju” na tom otoku ima drugo značenje, barem te godine, a to je = biti slijep znači dobiti 724 eura pomoći svakog drugog mjeseca. Ukratko i kod njih je krilatica “znam ljude koji znaju ljude” zlatan ključ za uspjeh. Pa su tako stanovnici otoka imali “svog” pouzdanog oftamologa kojemu bi platili za potvrdu. Dodatni tragičan fun fact je da je 10% tih slijepaca imalo vozačku dozvolu, a jedan je bio i taksi vozač. U konačnici, iscjeljenje vida ovim je paćenicima osigurala Vlada  – i to dekretom (mccleans.ca). Da nije tragično, bilo bi stvarno smiješno. Angelas kaže pritom da naravno da nisu Grci izmislili korupciju, ali u odnosu na druge članice EU-a, kod njih je raširena kao nigdje drugdje. Tako je tada mislio, ne znam je li u međuvremenu promijenio mišljenje.

Što se zapravo dogodilo u aferi s Europskim parlamentom?

Vratimo se Grkinji i komunikaciji o korupciji. Što se zapravo dogodilo? Kako javljaju mediji (die Zeit), uhićena bivša potpredsjednica Europskog parlamenta Éva Kailí zasad je djelomično priznala korupcijski skandal u EU, što god taj “djelomično” značio. Novine Le Soir i La Repubblica, pozivajući se na istražne dokumente, kažu da je Éva Kailí Grkinja priznala kako je, prije nego što je uhićena dala upute ocu da sakrije velike količine gotovine

Éva Kailí je u Europskom parlamentu od 2014. godine., potpredsjednilca Parlamenta je od 2022. godine. Naravno, s te je funkcije smijenjena. Ured je zapečaćen. Kailí se naime sumnjiči da je primala novac iz Katara za promicanje interesa te zemlje. Kao rezultat toga, Europski parlament je glasovao za suspenziju autorizacije pristupa za lobiste iz Katara za vrijeme trajanja istrage. Kailí je rekla “da je znala za aktivnosti njezina supruga s gospodinom Panzerijem u prošlosti te da su kroz njezin stan švercani koferi s novcem” (zeit.de). Die Zeit piše kako to stoji u dokumentima istražnog suca. 

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Eva Kaili (@evakaili)

Koliko je suprug spreman žrtvovati život zbog supruge?

Kailí je u vrijeme pisanja kolumne u pritvoru u Belgiji, zajedno sa svojim partnerom i Panzerijem. Kailínog oca istražitelji su uhitili 9. prosinca dok je pokušavao sakriti kovčeg pun gotovine u briselskom hotelu nakon što ga je kći upozorila na opsežnu operaciju belgijskih istražitelja.

35-godišnji Giorgi i 44-godišnja Eva u Bruxellesu su bili na glasu kao uspješan par. Éva je studirala arhitekturu u Grčkoj i bila je poznata voditeljica na TV postaji Mega Channel prije nego što je 2007. godine ušla u politiku. Giorgi je imao karijeru u europskim institucijama. Upoznali su se 2014. godine, kada je Éva Kailí prvi put izabrana u Europski parlament na listi grčke socijalističke stranke Pasok. Sada je izbačena i iz svoje stranke. Priča je prilično filmska, ali svakako mučna priča o politci.

Naslovna fotografija: evakaili

 

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime